Investingnews.com: Aktualizace trhu s konopím: 3. čtvrtletí 2023 v recenzi

Investingnews.com: Aktualizace trhu s konopím: 3. čtvrtletí 2023 v recenzi

Konopné společnosti i nadále čelily těžkému trhu během třetího čtvrtletí, i když v Kanadě i v USA existují známky změn.

Po drsné první polovině roku 2023 nepocítil konopný průmysl ve třetím čtvrtletí velkou úlevu. Navzdory volání po daňových úlevách v Kanadě a reformě v USA vlády na obou stranách hranice reagovaly pomalu.

Objevily se však určité náznaky, že změny mohou být na obzoru. Zde je to, co lidé z oboru řekli o trendech ve vesmíru během čtvrtletí a jak mohou ovlivnit postup investorů.

Revize zákona o konopí poskytuje společnostem malou podporu

Kanadské společnosti zabývající se konopím se po legalizaci těšily velké pozornosti investorů, ale v letech od té doby se musely potýkat s různými problémy, včetně závratně vysokých daní a poplatků souvisejících s průmyslem.

Licencovaní producenti byli znovu zklamáni 28. března, kdy byl zveřejněn federální rozpočet Kanady na roky 2023/2024 bez smysluplných změn daní z konopí. Regulační poplatek ve výši 2,3 procenta, který se nevztahuje na prodej tabáku a alkoholu, a deset let stará spotřební daň, která může v některých provinciích dosahovat až 36 procent, patří k faktorům, které společnostem v tomto odvětví ztěžují dosáhnout zisku. Spíše než snížení spotřebních daní nový rozpočet uvádí, že je nyní lze platit čtvrtletně, což nepomáhá, když peníze nejsou.

Mezitím, navzdory skutečnosti, že nezaplacené poplatky vzrostly na 200 milionů kanadských dolarů, Kanadská finanční agentura (CRA) byla ve svých pokusech o výběr nemilosrdná. 29. června agentura pohrozila, že vstoupí do zaniklých provozů konopné společnosti Tantalus Labs a zničí celý její inventář kvůli nezaplaceným dluhům – společnost vstoupila do konkurzního řízení poté, co nebyla schopna zaplatit odhadované dluhy ve výši 14 milionů kanadských dolarů, z čehož bylo 4,4 milionu kanadských dolarů. dluží CRA. Soudce dovolil Tantalus prodat svůj inventář místo toho a insolventní subjekt byl později koupen společností Atlantic Cultivation .

Tyto problémy se přenesly do třetího čtvrtletí, kdy Fire & Flower a Aleafia Health požádaly o ochranu před bankrotem. Fire & Flower byl vydražen FIKA Cannabis 15. září a Aleafia Health oznámila 12. října úspěšnou nabídku Red White & Bloom Brands (CSE: RWB ). Majitelé konopných podniků říkají, že bez jakékoli úlevy jsou pravděpodobně další uzavření .

Takže, mohla by být pomoc na cestě? Dne 10. října, po více než roce přezkumu zákona o konopí, zveřejnila kanadská vláda svá zjištění ve své zprávě What We Heard . Podle Nawana Butta, portfolio manažera Purpose Investments, to však bohužel moc nadějí pro konopné společnosti nedává.

„Nemyslím si, že v působnosti regulátora je mnoho, co by mohlo změnit výsledek pro investory v Kanadě. A to obecně souvisí se skutečností, že kanadské společnosti byly většinou nabubřelé a špatně provozované a (mají) na ně uvaleno příliš mnoho regulačních pokut na to, aby byly tou nejlepší verzí sebe sama,“ řekl INN.

„V tuto chvíli, kdy jsme viděli stovky milionů dolarů – ne-li miliardy – odepsané v kanadském průmyslu, je z pohledu investora velmi těžké získat býčí.“

Zatímco kanadská vláda se zavázala, že druhý panel ekonomických poradců přezkoumá konopný zákon z obchodního hlediska, účastníci trhu budou muset počkat na dokončení tohoto přezkumu.

V současnosti některé provincie nabízejí podporu společnostem zabývajícím se konopím. V červenci Ontario oznámilo, že sníží svou přirážkovou sazbu u všech konopných produktů, a tentýž měsíc Manitoba zrušila svou daň ze sociální odpovědnosti se zpětnou platností od 1. ledna 2022 ve snaze pomoci majitelům obchodů reinvestovat do jejich podniků.

USA učinily malý krok směrem k reformě konopí

27. září USA učinily potenciálně velký krok směrem k reformě konopí.

Po sedmi předchozích pokusech se zákon SAFER Banking Act konečně dostal na půdu Senátu – pokud pokročí, mohl by otevřít finanční služby konopným firmám. V současné době se mnoho maloobchodníků s konopím a přilehlých podniků dotýkajících se rostlin snaží najít finanční prostředky nezbytné k tomu, aby se jejich podnikání rozběhlo.

K tomuto vývoji došlo v návaznosti na doporučení ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb z 30. srpna, aby Drug Enforcement Administration (DEA) přeřadila konopí z drogy ze seznamu I do seznamu III.

V obou případech trh reagoval krátkodobými skoky v cenách akcií konopných společností. Stále však nebyly pozorovány trvalé změny a události jako odvolání Kevina McCarthyho z jeho funkce předsedy sněmovny a eskalující konflikt v Gaze vyvolaly jakékoli diskuse o hlasování o zákonu. Mezitím DEA provádí vlastní přezkum údajů, které poskytlo ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb.

Gennaro Santoro, vrchní ředitel pro strategii společnosti EY-Parthenon a člen Amerického konopného centra excelence, se domnívá, že pokud a až reforma proběhne, může z toho profitovat zejména jeden sektor: testování konopí .

„Protože trh stále roste a… maloobchodní tržby rostou, bude zapotřebí více testování,“ uvedl pro INN. Poukázal také na události, jako jsou nové standardizované metody testování konopí v Kalifornii a nedávná tvrzení o zavádějících nálepkách týkajících se potence THC v Kanadě , které vytvářejí další potřeby testování.

Kromě toho poznamenal, že měnící se požadavky spotřebitelů vytvářejí nové požadavky na testování. „Spousta novějších zákazníků může mít rádi například poživatiny. Některé z těchto nových kategorií produktů je ve skutečnosti trochu složité na testování. Musí pro vás vytvořit nové testy, abyste mohli získat správné informace. Požadují také, abyste to otestovali, když se rostlina pěstuje, když je zpracována a v hotovém produktu. Takže přirozeně větší poptávka po testování pochází z těchto nových produktů oproti obyčejným sušeným květinám,“ vysvětlil Santoro.

Americké společnosti zabývající se konopím míří na sever

Mezitím konopné společnosti se sídlem v USA nacházejí inovativní způsoby, jak nabídnout investorům příležitosti a zvýšit svůj podíl na trhu – například kótují severně od hranice na burze v Torontu (TSX).

Jedním z příkladů je Terrascend (TSX: TSND , OTCQX:TSNDF), který prošel restrukturalizací, aby splnil požadavky TSX a oficiálně zahájil obchodování na burze 4. července . Tento krok přiměl velké finanční instituce Morgan Stanley (NYSE: MS ) a BNY Mellon k odstranění zákazů poskytování služeb, jako je správa účtů, daňová podpora a výběr a distribuce dividend. Mohlo by to také inspirovat více institucionálních investic.

Ale přiměje úspěch Terrascendu na TSX další americké společnosti zabývající se konopím, aby následovaly?

„Docela se nám líbí cesta, kterou se vydali,“ řekl Butt. „Okamžitě jsme si mysleli, že to (budou) replikovat ostatní, protože to dává velký smysl. Přináší to akciím velký objem likvidity a také přístup k akciím, protože TSX má pro investory mnohem snazší přístup než kanadská burza cenných papírů.“

V současné době Curaleaf (CSE: CURA , OTCQX:CURLF) oznámil svou aplikaci TSX 10. října.

Investor s sebou

I když se konopný průmysl neustále posouvá kupředu, je potřeba trpělivost.

„Můj výhled se příliš nezměnil ( od 2. čtvrtletí ),“ řekl INN Rami El-Cheikh, vedoucí amerického konopného centra excelence společnosti EY. „Na trhu je stále hodně nejistoty, stále existuje nerentabilních podniků v tomto prostoru. Takže v krátkodobém horizontu nevidím žádné podstatné změny (a můj výhled bohužel zůstává bezútěšný.“

Santoro zdůraznil, že změny v sektoru konopí přicházejí pomalu a budou pomalé i nadále. „Je tu optimismus, ale nic se neděje rychle,“ řekl.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa