Businessofcannabis.com: Ukrajinská legalizace léčebného konopí odpůrci odložena

Businessofcannabis.com: Ukrajinská legalizace léčebného konopí odpůrci odložena

Ukrajinská snaha legalizovat léčebné konopí se tento týden zdála být na vrcholu významného průlomu, ale porážka byla vyrvána z čelistí vítězství a návrh zákona byl nyní fakticky „zablokován“.

Navzdory široké podpoře v celé zemi, včetně podpory prezidenta Zelenského, byli odpůrci zákona obviněni ze zdržování konečného hlasování tím, že celý proces zatěžovali „spamovými“ dodatky.

Zatímco další kroky zůstávají nejasné, předkladatelé zákona se zavázali „nalézt řešení“ a „prosadit je“ v zájmu milionů ukrajinských občanů, kteří potenciálně mohou mít prospěch z léčebného konopí.

Co se stalo?

Ukrajinská Nejvyšší rada, jednokomorový parlament a nejvyšší zákonodárný orgán země, byla připravena tento týden schválit zákon legalizující léčebné konopí.

Poté, co návrh zákona prošel prvním čtením v červenci, 10. října byl navrhovaný zákon finalizován a schválen Národním výborem pro zdraví, lékařskou péči a zdravotní pojištění, což umožnilo postoupit návrhu zákona do druhého a závěrečného čtení ve Nejvyšší radě.

Před říjnovým schválením návrhů zákonů vláda hlásí, že bylo  předloženo „více než 800 pozměňovacích návrhů“.

Předpokládá se, že od ministerstva zdravotnictví a členů výboru následně dorazily další návrhy, které byly projednány 4. listopadu, než výbor předložil parlamentu nový návrh zákona č. 7457.

Druhé čtení se mělo konat ve středu 22. listopadu a všeobecně se očekávalo, že návrh zákona projde.

Podle zprávy Kyiv Post ze začátku tohoto měsíce předseda Stálého výboru pro národní zdraví, lékařskou pomoc a zdravotní pojištění Mykhailo Radutsky věřil, že „převážná většina“ zákonodárců z jeho frakce návrh zákona podporuje.

„Udělali jsme s nimi vysvětlující práci a provedli jsme pozměňovací návrhy a opravy v návrhu zákona pro druhé čtení, takže teď si myslím, že to většina zákonodárců podpoří.“

Sabotovat

Navzdory tomu druhé čtení neproběhlo podle plánu tento týden a je údajně „blokováno“ jedinou opoziční stranou.

Poslankyně strany Spravedlyvist a členka Výboru Nejvyšší rady pro národní zdraví Olga Stefanyshina na sociálních sítích vyjádřila své frustrace.

Na snímku s hromadou 882 pozměňovacích návrhů předložených poslanci, které výbor údajně „analyzuje více než tři měsíce a bere v úvahu ty nejrozumnější“, navrhla, že 226 z těchto pozměňovacích návrhů je „rakev“, navržená speciálně k zastavení účet ve svých kolejích.

Místním médiím řekla , že většinu pozměňovacích návrhů předložili poslanci ze strany Všeukrajinského svazu ‚Otčina‘, označované jako Batkivshchyna, vedené bývalou ukrajinskou premiérkou Julií Tymošenkovou, která je proti návrhu zákona.

„Podle toho, co nyní vidíme, Batkivshchyna na smírčí radě řekl, že vezmou v úvahu všechny jejich pozměňovací návrhy. To se obvykle stává, když chce nějaká frakce zablokovat zákon,“ vysvětlila paní Stefanyshyna.

Dodala, že velké množství poslanců předložilo „spamové“ pozměňovací návrhy, ve kterých se „jeden pozměňovací návrh rozdělí na tři, pak se přesune polovina věty…, aby bylo jednoduše předloženo velké množství pozměňovacích návrhů.

„Nemají žádnou podstatu, jen potřebují čas.“

I když zdůraznila, že návrh zákona je téměř připraven k implementaci, jakmile projde parlamentem, množství spamových pozměňovacích návrhů znamená, že jim poslanci musí věnovat další a stále vzácnější čas.

Bylo to provedeno za účelem ‚vyčerpat sál a zbavit zákon hlasování‘, navrhla a dodala: „Toto je více než 400 minut času Rady a ve skutečnosti dva dny zcela nesmyslného představení: když jsou pozměňovací návrhy předkládány hlasovat jednoduše proto, aby se zastavil a zabránil tomu, aby zákon prošel parlamentem.“

Podle paní Stefanyshynové se nyní diskutuje o zvláštním postupu, který má omezit počet pozměňovacích návrhů, které lze v parlamentu vznést, nebo přimět Nejvyšší radu, aby seděla a poslouchala „spamové“ pozměňovací návrhy, které „nedávají smysl“.

Co účet udělá?

Tento návrh zákona bude znamenat třetí pokus aktivistů na Ukrajině o legalizaci léčebného konopí a byl veřejně podpořen jak ministrem zdravotnictví Viktorem Liaškom, tak prezidentem Zelenským, kteří vyzvali poslance, aby legalizovali léčebné konopí, aby zemi pomohli zotavit se z tohoto stavu. „trauma války“.

Pokud návrh zákona projde, vytvoří regulační podmínky pro zákonný omezený oběh konopí, konopné pryskyřice, konopných extraktů a tinktur pro jejich použití v lékařství, průmyslu a vědě.

Lékařům bude povoleno předepisovat léky na bázi konopí na onemocnění včetně rakoviny, PTSD a „mnoha dalších nemocí“.

Podle návrhu zákona budou drogy na bázi konopí podléhat stejným „přísným kontrolám jako ostatní omamné a psychotropní drogy“. Produkty musí být vyrobeny z konopí pěstovaného pro léčebné účely na Ukrajině nebo z dovezené rostlinné látky konopí a mohou být předepsány pouze lékařem v souladu s „lékařskými indikacemi“.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa