Tichomořští ostrované z Fidži usilují ze začínajícího obchodu s léčebným konopím o velké zisky

Tichomořští ostrované z Fidži usilují ze začínajícího obchodu s léčebným konopím o velké zisky

Zmiňte se komukoli na Fidži o ostrově Kadavu a pravděpodobně vám vykouzlí jedno slovo: marihuana.

Sopečný ostrov – který leží jižně od Fidžijského souostroví, asi na půli cesty mezi Tahiti a australským Sydney – je proslulý nelegálními plodinami Cannabis, které se často pěstují ve skrytých trsech mezi řadami rostlin Taro.

Drogové delikty jsou běžné. Jen letos fidžijská policie vysekala na ostrově více než 10 000 keřů Cannabis.

Farmáři na Kadavu však doufají, že brzy budou moci pěstovat úrodu konopí venku. Fidžijská vláda plánuje legalizovat export léčebné marihuany poté, co se na ni obrátili investoři z Austrálie a Nového Zélandu. Jeho ministerstvo obchodu provádí studii proveditelnosti v tomto odvětví.

Josateki Korovulavula, který stojí v čele Asociace farmářů v Kadavu, strávil více než pět let ve vězení poté, co policie v roce 2012 provedla razii na jeho plantáži s marihuanou. Řekl, že doufal, že „přivede [svou] reputaci zpět“ účastí na rozvíjejícím se medical cannabis průmyslu na Fidži.

„Kdyby vláda viděla to, co jsme viděli my,“ řekl BenarNews 40letý farmář, který tvrdí, že vydělává tisíce amerických dolarů měsíčně prodejem marihuany na černém trhu na Fidži.

„Označili mě jako ganja farmáře, ale chci jim dokázat, že se nemýlím.“

PIC-marihuana-2.jpg
Na fotu jsou zachyceni fidžijští policisté na marihuanové plantáži na ostrově Kadavu na Fidži. [Ho/Fiji Police Force]

Západní poptávka po léčivech získaných z Cannnabis podnítila obchodní zájem v Pacifiku, kde se díky příznivému klimatu a půdním podmínkám stal tento region cílem komerčních pěstitelů.

Vlády v regionu doufají, že proniknou do globálního trhu s konopím ve výši 40 miliard dolarů tím, že přijmou zákony, které přilákají zahraniční investory.

‚Dojná kráva‘

Vanuatu se nedávno stalo prvním tichomořským ostrovním státem, který povolil pěstování léčebného konopí, a udělil licenci dvěma mezinárodním společnostem na pěstování a výrobu rostliny za účelem prodeje v zámoří.

Mezitím úřad premiéra Cookových ostrovů počátkem tohoto roku uvedl, že se vydá na studijní cestu po Novém Zélandu, kde je léčebné konopí legální, aby vedl rozvoj vlastního průmyslu lékařské marihuany.

Fidžijský podnikatel a lobbista Mosese Waqanika nazývá léčebné konopí potenciální „dojnou krávou“ pro svou zemi. Jednal s investory ve Velké Británii a Singapuru, aby podpořil svou společnost, jakmile bude toto odvětví legalizováno.

„Věřím, že za několik dalších let se další tichomořské ostrovní státy připojí ke stejnému vlaku,“ řekl Waqanika.

PIC-marihuana-3.jpg
Josateki Korovulavula, který doufá, že se bude podílet na rozvíjejícím se „Medical Cannabis“ průmyslu na Fidži, na snímku poblíž Suvy, 31. října 2023. [Prianka Srinivasan/BenarNews]

Zastánci říkají, že rychle rostoucí plodina Cannabis může poskytnout cennou injekci tichomořským ekonomikám, které se snaží zotavit z dopadů měnícího se klimatu. Tradiční exportní plodiny, jako je káva a santalové dřevo, mohou při povodních a cyklónech trvat roky, než znovu dorostou, zatímco konopí lze sklízet devět týdnů po výsadbě.

„Konopí je obnovitelná plodina, která se objevuje každý rok. Jde to uvnitř, jde to i venku a farmář má příležitost,“ řekl australský majitel firmy Andrew Smith z Tafea Industries. Jeho společnost se spojila s vládou Vanuatu na rozvoji první legální plantáže léčebného konopí v zemi.

Ale v regionu, kde je časté extrémní počasí, rizika pro novou úrodu přetrvávají. Jen letos zasáhly Vanuatu dva ničivé cyklóny 5. kategorie a takové bouře mají potenciál zdecimovat drahé operace s konopím, řekl Smith.

„S pravidelností, kterou v současnosti procházejí cyklóny, byste mohli každých pár let zničit úrodu,“ řekl.

Domácí použití nelegální

V ulicích Suvy, hlavního města Fidži, je nelegální trh s marihuanou sotva viditelný. Podle statistik policie má černý trh hodnotu desítky milionů amerických dolarů ročně.

Lodě, které kotví v přístavu a přepravují cestující mezi ostrovy, se také samozřejmě používají k vykládání balíků trávy městským dealerům, uvádí policejní prohlášení. V noci si mladí Fidžijci procházejí s jointem mezi doušky domorodého psychoaktivního nápoje zvaného kava. V některých vesnicích se listy marihuany vaří v kokosovém oleji, aby se mohlo použít pro ošetření pokožky.

PIC-marihuana-4.jpg
Policie říká, že marihuana je převážena na osobních lodích cestujících z ostrovů. Jeden z kotvišť na Fidži, Suva, 2. listopadu 2023. [Prianka Srinivasan/BenarNews]

Všechny tyto aktivity jsou nezákonné a Fidžijcům hrozí vysoké pokuty a vězení, pokud budou přistiženy s marihuanou. Fidžijská vláda má politiku nulové tolerance vůči jakémukoli užívání této drogy místními obyvateli a jakékoli produkty vyrobené z domácích konopných farem budou výhradně pro zahraniční zákazníky.

„Ačkoli jsme horliví o rozvoj tohoto [léčebného konopí] průmyslu, také si velmi uvědomujeme citlivost, která s tím souvisí,“ řekl Manoa Kamikamica, fidžijský ministr obchodu, při zahájení veřejných konzultací.

„Ukážeme lidem na Fidži, že se s tím bude zacházet zodpovědně.“

Vláda k tomu uvedla, že na konopných farmách použije monitorovací technologii, jako jsou kamery, aby zajistila, že rostliny zůstanou mimo dosah místních obyvatel.

Obavy ze zneužívání drog

Odpůrci fidžijského průmyslu léčebného konopí, jako je Kalesi Volutabu z Drug Free World Fiji, se obávají, že taková opatření nestačí. Její nezisková organizace, která je přidružena k Nadaci Scientologické církve pro svět bez drog, pracuje na venkově Fidži, aby vzdělávala vesničany o rizicích zneužívání drog.

Volutabu řekl, že Fidžijská studie proveditelnosti lékařského konopí již dala „zelenou“ nelegálním farmářům marihuany, kteří v posledních měsících zvýšili produkci.

„V této zemi jsme doslova nasyceni marihuanou,“ řekla.

„Naprosto chápu, proč se Fidži chce podívat na [léčebné konopí] pro ekonomiku. Ale ne teď, Fidži na to není připraveno, protože náš systém není dostatečně silný.“

PIC-marihuana-5.jpg
Kalesi Volutabu z Drug Free World Fidži, na snímku na Suvě, 1. listopadu 2023, říká, že ostrovní země je „nasycena“ marihuanou a i byť omezená legalizace by vyslala špatný signál. [Prianka Srinivasan/BenarNews]

Tichomořské země se již potýkají s rychlým nárůstem užívání metamfetaminu a kokainu, který je poháněn novými mezinárodními trasami pro obchod s drogami přes region. Volutabu věří, že legální plantáže marihuany vyšlou Fidžijcům špatný signál a způsobí, že závislost „roste do nebes“.

„Teď v této zemi nemůžeme ani hlídat drogy,“ řekla.

„Tak jak můžete hlídat konopí?“

Fidžijská vláda, od které se očekává, že v nadcházejících měsících dokončí politická doporučení, uvedla, že umožní pouze zahraničním společnostem s „relevantními zkušenostmi“ pěstovat konopí v zemi, aby zajistila „zvýšenou úroveň kontroly“ v tomto odvětví.

Nicméně Korovulavula z ostrova Kadavu zůstává optimistou, že fidžijští farmáři jako on budou brzy zahrnuti do vládních plánů.

„Jsou to rostliny nadané Bohem. Boha nemůžete dát do krabice, jinak exploduje.“

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa