Galerie: Ponožky od faraona až po dnes

Galerie: Ponožky od faraona až po dnes

Ponožky jsou nedílnou součástí našeho oblékání. Všichni jsme zvyklí si  je ráno natáhnout, ale koho z nás někdy napadlo, kde se tu vůbec vzaly. Ponožky jsou tady s námi už nějaký ten pátek a jen tak něco je nejspíš nenahradí. Jak a kdy jsme ale přišli na to, že s ponožkami je život o něco lepší? 

Historie ponožek sahá zpátky až do starověkého Egypta, kde byly dobové ponožky nalezeny ve vyhloubených hrobech. Ponožky tak datují svou existenci daleko zpět v čase, z doby kolem roku 1500 před naším letopočtem. Starověké egyptské ponožky byly vyrobeny z pestrobarevné vlny a byly navrženy tak, aby se nosily se sandály – což se nyní považuje téměř za kacířství. V nejlepším případě za příklad pochybného vkusu.

Římané byli také fanoušky kombinace ponožek a sandálů. V chladnějších podmínkách Británie a dalších severních provincií Římské říše nosili teplé potahy na nohy vyrobené z kožených a textilních proužků. Ve skutečnosti římští vojáci zjevně pravidelně posílali zprávy zpět do Říma a žádali, aby byly vyslány další ponožky, aby během bitvy zůstaly jejich nohy v teple.

Punčochy a ponožky byly populární u mužů a žen v celé historii. Móda se změnila a vyvinula, takže ponožky získávají různé tvary a podoby. Během středověku ponožky narostly do délky, až začaly pokrývat celou nohu a staly se známými jako punčochy. Na jejich horní části byly umístěny podvazky nebo pásky, aby se zabránilo jejich pádu.

Ponožky se postupem času vyvinuly ze široké škály materiálů. Od proužků kůže a tkanin po těžké, vlněné či hedvábné. Dnes se design ponožek rozšířil o různé styly pro různé potřeby, jako jsou sportovní ponožky, které odvádějí pot a pomáhají fyzickému výkonu, tepelné ponožky, které chrání chodidla v chladnějších podmínkách, jako jsou sjezdovky či dámské punčochové zboží, která dokonce mění siluetu těla.

Historie ponožek naznačuje, že jejich obliba bude pokračovat ještě dlouhou dobu.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa