Konopná čokoláda a vliv na zdravý a krásu

Konopná čokoláda a vliv na zdravý a krásu

S roční spotřebou více než 3 milionů tun kakaových bobů je čokoláda bez nadsázky tou nejoblíbenější sladkostí vůbec, přičemž největší procento se spotřebuje v Evropě a ve Spojených státech amerických. Nejenže čokoláda zlepšuje náladu, ale může být také prospěšná pro správné fungování mozku a srdce. Konopná semínka vedle ní obsahují velké množství proteinů či nenasycených mastných kyselin, které mimo jiné pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi. 

Několik studií se v nedávné době zabývalo účinností čokolády v souvislosti se srdeční funkcí. Kakaové boby jsou bohaté na fytonutrienty, které mají kromě antioxidačních schopností řadu dalších výhod. Výzkum provedený na americké Harvard TH Chan School of Public Health zabývající se složením kakaových semen přišel se závěrem, že jsou velmi vysokým zdrojem hořčíku, fosforu, železa nebo zinku.

Vědci poukazují na fakt, že pokud účastníci užívali čokoládu více než třikrát denně, výsledkem byl malý přínos v léčbě kardiovaskulárního onemocnění nebo v prevenci výskytu mrtvice. 

Jiná rozsáhlá studie provedla podobné testování na 150 tisíci veteránech, z nich 90 % bylo mužského pohlaví. Výsledky naznačují, že konzumace menšího množství pětkrát do týdne může pomoci jako prevence srdečního infarktu nebo selhání. Další výzkum pochází z Dánska a přinesl s sebou zajímavé zjištění, že čokoláda pomáhá zabránit rozvoji fibrilace síní, což je jeden z tipů srdeční arytmie neboli nepravidelného bušení srdce. 

Možná vám již dříve někdo řekl: „Jestli se necítíš dobře, dej si čokoládu. Uleví se ti.“ Pokud někdo z vás dal na radu přítele, pravděpodobně se vám minimálně trochu ulevilo. Důvody, proč tomu tak je, jsou předmětem mnoha diskuzí. Čokoládu obsahuje podobné látky, které byste mohli nalézt třeba u konopí, jako jsou anandamidy.

V březnu roku 2013 vyšla studie, která poukazuje na schopnost čokolády interagovat s neurotransmiterovým systémem, jenž se podílí mimo jiné také na stavu naší nálady, protože dochází k regulaci hormonů, jako je dopamin, serotonin nebo endorfiny.

Čokoláda jako přírodní afrodiziakum

Vědci se dlouho dobu domnívali, že jsou tyto účinky čokolády způsobeny hlavně obsaženými chemikáliemi tryptofanem a fenylethylaminem, ale tak malé koncentrace nemohou sledovaný efekt vyvolat. Ve skutečnosti této záhadě výzkumníci ještě nepřišli na kloub. Zkušenosti uživatelů však hovoří jasně o zvýšené mazlivosti, intimitě a sexuální touze. Za vším může stát dočasné zvýšení hladiny dopaminu v mozku, které je spojeno s konzumací čokolády. Necháme se do budoucna překvapit, s čím přijdou vědečtí pracovníci.

Čokoláda i konopí přinášejí řadu nesporných výhod pro zdraví člověka, avšak důležité je vybírat si produkt s kvalitními zdroji. Nemějte strach ani z konzumace mléčné čokolády, pokud se držíte doporučených norem. Jakou čokoládu si nejčastěji vychutnáváte vy? Využíváte její účinky například pro zahnání špatné nálady?

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa