Burzovnisvet.cz: Zimbabwe chce přejít na konopí, protože poptávka po tabáku klesá

Burzovnisvet.cz: Zimbabwe chce přejít na konopí, protože poptávka po tabáku klesá

Zimbabwský tabákový průmysl hledá hlavní zdroj příjmů v konopí, protože se očekává, že protikuřácké nálady utlumí poptávku po jednom z největších vývozních artiklů země.

Podle Meanwella Gudua, výkonného ředitele zimbabwské Rady pro tabákový průmysl a marketing, se očekává, že poptávka po konopí bude nadále růst, zatímco produkce tabáku může do roku 2030 celosvětově klesnout o 15 %.

„Jednou z alternativních plodin, kterou se zabýváme, je průmyslové konopí,“ uvedl v pondělí telefonicky. „Chceme být součástí celého řetězce pěstování průmyslového konopí.“

Tabák přinesl zemi v loňském roce příjmy ve výši 819 milionů dolarů. Pěstování konopí pro lékařské účely bylo v Zimbabwe poprvé legalizováno v roce 2019. Rada má 145 000 registrovaných pěstitelů tabáku, kteří minulý týden začali prodávat letošní úrodu na aukcích. Zemědělci budou podporováni v pěstování konopí tak, aby do roku 2025 pocházela čtvrtina jejich příjmů z této rostliny, uvedl Gudu.

„Je to plodina, která vyžaduje pozornost k detailům, stejně jako tabák, a my jsme přesvědčeni, že budou mít tyto dovednosti,“ řekl.

Země loni vyvezla 30 tun technického konopí do Švýcarska, což byl její první vstup na evropský trh, uvedl Zorodzai Maroveke, zakladatel Zimbabwe Industrial Hemp Trust. Skupina spolupracuje s tabákovou radou, aby usnadnila „hladký přechod“ na konopí pro komerční účely.

„Švýcarsko je první vstupní branou do Evropy,“ řekl Maroveke v rozhovoru v hlavním městě Harare. Dodala, že do této evropské země má být vyvezeno dalších 20 tun průmyslového konopí.

Rada bude hledat vývozní trhy pro průmyslové konopí, včetně Číny, Evropské unie, a bude se také snažit rozvíjet místní trh, uvedl Gudu.

Autor: Andrej Krúpa

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa