Bílý dům říká, že Brittney Grinerová má „plnou pozornost prezidenta Bidena“

Bílý dům říká, že Brittney Grinerová má „plnou pozornost prezidenta Bidena“

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan v úterý řekl, že pokračující zadržování superstar WNBA Brittney Grinerové má plnou pozornost prezidenta Bidena.

„Případu se věnuje maximální pozornost prezidenta a každého vysoce postaveného člena jeho národního bezpečnostního a diplomatického týmu. A aktivně pracujeme na nalezení řešení tohoto případu a budeme v tom pokračovat bez odpočinku, dokud Brittney bezpečně nedostaneme domů,“ řekl Sullivan novinářům na Air Force One, když Biden cestoval do Španělska na schůzku NATO.

V pondělí byla Grinerové  vazba prodloužena o šest měsíců  do výsledku soudního procesu, který má začít tento pátek 1. července.

Sullivan novinářům zopakoval, že Grinerová byla zadržena „nesprávně“ a „nespravedlivě“ a že Bílý dům usiluje o její propuštění, ale podle The Hill nebude zacházet do podrobností.

Grinerovo vystoupení u ruského soudu v pondělí bylo poprvé, kdy byla dvojnásobná vítězka zlaté olympijské medaile veřejně viděna, s výjimkou její fotografie z rezervace. Grinerová, zatčená 17. února  na moskevském letišti za údajné přechovávání konopného oleje v kufru, hrozí v případě odsouzení až 10 letům vězení. 

Minulý týden  Putinův mluvčí řekl, že  Grinerová nebyla rukojmím, ale porušil ruské zákony.

Pracuje se na dohodě?

Četné organizace a jednotlivci vyzvali Bidena, aby zprostředkoval s Ruskem dohodu o Grinerovém propuštění, jako je  ta, která přivedla domů amerického mariňáka Trevora Reeda  výměnou za ruského pilota odsouzeného za spiknutí v oblasti obchodu s drogami.

Někteří věří, že Moskva využívá Grinerovou k získání vlivu právě z tohoto důvodu.

„Může to znít neintuitivně, ale soud je klíčovou součástí procesu. Rusové musí dál předstírat, že jde o legitimní zatčení. Není důvod se domnívat, že obvinění jsou legitimní nebo že její proces bude spravedlivý. Ale pokud a až bude odsouzena, Rusové dají jasně najevo svou věrohodnou alternativu k dohodě, která ji přivede domů,“ řekla ESPN doktorka Danielle Gilbertová, odborná asistentka vojenských a strategických studií na US Air Force Academy.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa