Ukrajinští pěstitelé konopí přetrvávají navzdory problémům, které přinesla válka

Ukrajinští pěstitelé konopí přetrvávají navzdory problémům, které přinesla válka

Navzdory problémům se získáváním paliva, náročnou logistikou, zablokovanými přístavy a ucpanými pozemními cestami ze země se někteří pěstitelé konopí na Ukrajině prosazují vpřed a letos nasadili úrodu.

S polími odhadovanými na více než 3 000 hektarů (7 500 akrů) v loňském roce se očekává, že celková plocha osázená konopím v roce 2022 bude někde mezi 2 000 až 3 000 hektary (5 000 až 7 500 akrů), odhaduje farmář Roman Fedorowycz, který pěstuje konopí a další plodiny Rivne v severozápadní části země.

Pozdní výsadby

Většina výsadeb konopí se letos zpozdila, řekl Fedorowycz, rodák z Michiganu, který pěstuje konopí na zrno a vlákno a množí ukrajinské pěstitelské odrůdy semen, které jeho společnost Dibrova Farms Ltd. vyváží do USA a na další trhy. Fedorowycz řekl, že letos nasadil 250 akrů konopí poté, co v roce 2021 vysadil 1500 akrů.

Zájmy ukrajinského zemědělství, globálního lídra ve vývozu pšenice, kukuřice a slunečnicového oleje, viděly, že tento byznys byl téměř přerušen kvůli ruské okupaci velkých přístavů v Černém moři, která přinesla blokádu zásilek.

Ukrajinská pěstitelka konopí

Zatímco pozemní trasy na hranicích Ukrajiny s jejími neruskými sousedy jsou otevřené, zásilky mohou být na velkých přechodech zpožděny až o týden, řekl Fedorowycz.

Paliva je málo

Mezitím několik pěstitelů konopí uvádí, že paliva potřebná pro jejich pěstitelské operace je obtížné získat poté, co Rusko a Bělorusko odřízly ročně téměř dvě třetiny celkového dovozu nafty na Ukrajinu, přičemž dovoz do EU se ukázal jako nedostatečný.

Válka podle Aarona Barra, generálního ředitele, téměř zavřela Institut lýkových plodin (IBC), součást Národní akademie agrárních věd (NAAS), se sídlem v Hlukiv v Sumské oblasti nedaleko ruských hranic na severní Ukrajině. v Canadian Rockies Hemp Corporation (CRHC), výrobce lýkových vláken, který spolupracuje s Institutem. CRHC se sídlem v Albertě zahájilo crowdfundingovou kampaň na financování přesunu zaměstnanců IBC a klíčových aktiv z okupovaného území. Státní instituce, která se datuje do roku 1932, IBC vyvíjí genetiku a řešení pro zemědělství a zpracování pro konopí a jiné lýkové plodiny.

Plán pro léčebné konopí

Na Ukrajině lze pěstovat a zpracovávat pouze odrůdy konopných zrn a vláken, na základě ročních licencí vydávaných federální vládou a limitem THC 0,08 %. Tento supernízký limit, který je srovnatelný s limity 0,2 % THC a 0,3 % THC dodržovanými ve většině částí světa, znamená, že ukrajinští farmáři jsou omezeni na ukrajinské odrůdy konopí, z nichž zhruba tucet je uveden v oficiálním registru odrůd rostlin v zemi. .

Ukrajinský ministr zdravotnictví Ukrajiny Viktor Ljaško minulý týden řekl, že vláda podporuje plán, který by reguloval konopí pro lékařské a průmyslové účely a také pro výzkum, ale není jasné, zda se ustanovení tohoto opatření, která dosud nebyla zveřejněna, týkají průmyslového konopí.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa