Emcdda.europa.eu: Nová zpráva popisuje rostoucí složitost a změny zákonů o konopí v Evropě

Emcdda.europa.eu: Nová zpráva popisuje rostoucí složitost a změny zákonů o konopí v Evropě

Jaké formy regulace konopí se v Evropě zvažují? Jaké druhy konopí jsou kontrolovány? Jsou kosmetické a wellness produkty obsahující konopí legální? Tyto otázky jsou zodpovězeny v nové zprávě, kterou dnes vydala agentura EU pro drogy (EMCDDA) . Zpráva — Zákony o konopí v Evropě: otázky a odpovědi pro tvorbu politik— se zabývá klíčovými problémy a často kladenými otázkami týkajícími se legislativy týkající se konopí v Evropě.

Rychlost a možný rozsah změny politiky týkající se konopí a potenciální dopad těchto změn na veřejné zdraví a bezpečnost patří k faktorům, které přiměly EMCDDA ke zveřejnění zprávy. Zpráva aktualizuje  přehled z roku 2017 a popisuje aktuální stav politik a zákonů týkajících se konopí v Evropě a současné přístupy k regulaci a kontrole. Primárně se zpráva zaměřuje na rekreační užívání konopí a pokračující vývoj v této oblasti.  

Nové přístupy k regulaci nabídky rekreačního konopí

Zpráva nastiňuje některé z nedávných změn v politice týkající se konopí v Evropě. Za posledních 20 let bylo obecným trendem vnitrostátních právních předpisů v Evropě snižovat nebo dokonce rušit vězeňské tresty za méně závažné trestné činy držení konopí (obr. 4). Pět členských států EU (Česko, Německo, Lucembursko, Malta a Nizozemsko) a Švýcarsko dnes zavádějí nebo plánují zavést nové přístupy k regulaci nabídky konopí pro rekreační využití (viz část 4). Zdá se, že tento vývoj je často ovlivněn politickými přístupy nyní zavedenými v Uruguayi nebo v částech Spojených států a Kanady ( 1 ).

Náročné politické prostředí

Již tak náročné politické prostředí komplikuje skutečnost, že produkty z konopí jsou stále rozmanitější, včetně extraktů a poživatin (s vysokým obsahem THC) a produktů CBD (s nízkým obsahem THC)( 2 ) . Zpráva popisuje, jak vývoj probíhá nejen v oblasti konopí jako rekreační drogy, ale rozšiřuje se také na regulaci konopí a kanabinoidů pro průmyslové, terapeutické, potravinářské nebo kosmetické použití.

Změna klasifikace konopí podle mezinárodního práva – konopí je stále přísně kontrolováno

V prosinci 2020 na doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) Komise  OSN pro narkotika odhlasovala reklasifikaci konopí podle mezinárodního práva. Zatímco konopí a konopná pryskyřice zůstávají pod Seznamem I Jednotné úmluvy OSN o omamných látkách z roku 1961 (což znamená, že zůstávají pod přísnou mezinárodní kontrolou – viz tabulka 1), byly odstraněny z Seznamu IV (který uvádí drogy, které jsou považovány za nejnebezpečnější a nejnebezpečnější). malý nebo žádný terapeutický přínos).

Potřebné investice do monitorování, výzkumu a hodnocení

Všechny politické přístupy ke kontrole drog s sebou přinášejí potenciální náklady i přínosy. Pochopení jejich klíčových cílů, odpovídající vyčíslení nákladů a přínosů a měření změn v čase však vyžaduje robustní hodnotící rámec, včetně výchozích hodnot. Tato zpráva přezkoumává prvky nezbytné k podpoře tohoto procesu. K pochopení dopadu změn politiky na zdraví populace, kriminalitu a veřejnou bezpečnost je také zapotřebí více monitorování a výzkumu. EMCDDA bude i nadále pečlivě monitorovat užívání, nabídku a politiky konopí a poskytovat spolehlivé informace o otázkách souvisejících s konopím s cílem informovat o politice a praxi založené na důkazech.

Alexis Goosdeel, ředitel EMCDDA, říká: „Konopí je droga, která dlouho rozděluje veřejné mínění a dnes zůstává předmětem intenzivní evropské a mezinárodní diskuse. Naše nová analýza přichází v době, kdy se rozsah evropských politik týkajících se konopí rozšiřuje a nyní zahrnuje nejen nezákonnou kontrolu konopí, ale také regulaci konopí a kanabinoidů pro terapeutické a jiné použití. Tyto změny podtrhují potřebu průběžného monitorování, výzkumu a hodnocení, aby bylo možné plně pochopit jejich potenciální dopad na veřejné zdraví a bezpečnost. Tato zpráva přezkoumává prvky potřebné k podpoře tvorby politiky založené na důkazech v této složité oblasti“.

Nové údaje o konopí budou zveřejněny v Evropské zprávě o drogách 2023. Trendy a vývoj budou zahájeny v Bruselu 16. června . Přečtěte si více >>

Poznámky

1 ) Od roku 2014 je v některých amerických státech, od roku 2012 v Uruguayi a od roku 2018 v Kanadě legalizována dodávka a užívání konopí pro rekreační účely, na rozdíl od lékařských nebo průmyslových účelů. modely jsou pečlivě sledovány v návaznosti na obavy, že mohou vést ke zvýšení užívání konopí a souvisejícím škodám. Viz zpráva EMCDDA Monitorování a vyhodnocování změn v politikách týkajících se konopí: statistiky z Ameriky .

2 ) Konopí obsahuje mnoho různých chemikálií, z nichž nejznámější je Δ9-tetrahydrokanabinol (THC) – z velké části zodpovědný za omamné účinky konopí – a kanabidiol (CBD), kanabinoid, který je nyní propagován jako kanabinoid s mnoha potenciálními zdravotními přínosy (ačkoli důkazy pro takové nároky je omezena). Viz zpráva EMCDDA Produkty konopí s nízkým obsahem THC v Evropě .

Více o těchto otázkách naleznete v centru konopných politik EMCDDA.

Stažení: Tisková zpráva [258,79 KB]

Zdroj: www.emcdda.europa.eu/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa