Během teplých letních dnů je osvěžující salát ideálním pokrmem, který zasytí a zároveň je plný vitamínů. Aby se brzy neomrzel a nepřejedl, je vhodné střídat různé zálivky a dressingy. Zálivka je vodovější a má za úkol jídlo spíše doladit, zvýraznit. Naopak dressing má hustější konzistenci, často základ tvoří majonéza, jogurt či zakysaná smetana.
Dobrá zálivka či dressing se neobejde bez oleje, případně jiného zdroje zdravých tuků. Chuťovou vyváženost zajistí kombinace kyselé složky (citrusová šťáva, ocet), sladidla (cukr, med, javorový sirup) a soli nebo sójové omáčky. Konzistenci podobnou emulzi napomáhá vytvořit hořčice, kvalitní jogurt nebo med.
Důležité je pořadí, ve kterém jednotlivé suroviny smícháme. Konopný olej a další zastudena lisované oleje (olivový, dýňový, sezamový, avokádový) by se měl přidávat úplně nakonec.
INGREDIENCE:
150ml | Konopný olej |
75ml | Jablečný ocet |
1/2 lžičky | Mořská sůl |
1 lžička | Hořčice |
1 stružek | Česnek |
1 bal (hrst) | Čerstvá petrželka |
Postup přípravy
1. Vemte všechny ingredience a dle potřeby rozmixujte na jemno nebo do hladka.
2. Vzniklý dresing podáváme nejčastěji k salátům. Skladujte v chladu.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *