Dr. Raphael Mechoulam, „Otec Cannabis výzkumu“, 9.3.2023 R.I.P.

Dr. Raphael Mechoulam, „Otec Cannabis výzkumu“, 9.3.2023 R.I.P.

Raphael Mechoulam, průkopnický izraelský chemik, kterému se připisuje otevření pole vědy o Cannabis poté, co identifikoval a popsal strukturu a funkci klíčových sloučenin rostliny Cannabis, zemřel 9. března ve svém domě v Jeruzalémě. Bylo mu 92.

Jeho smrt potvrdila organizace American Friends of the Hebrew University . Profesor Mechoulam byl na fakultě univerzity od roku 1966.

Průkopnická práce profesora Mechoulama s Cannabis sloučeninami začala na počátku 60. let, těsně předtím, než užívání marihuany a dalších drog explodovalo v zemích po celém světě, což přineslo seismické změny v populární kultuře a zároveň odstartovalo desetiletí trvající bitvy o zdravotní účinky a jejich prosazování. Jeho výzkum mu vynesl neoficiální titul „otec výzkumu konopí“.

Na začátku nebyla fascinace profesora Mechoulama marihuanou kulturní, ale vědecká, poháněná fascinací chemickými strukturami rostlin a dalších přírodních produktů.

V té době zjistil, že věda o sloučeninách z rostliny Cannabis velmi chybí. „Morfin byl izolován z opia v 19. století, na počátku 19. století,“ řekl profesor Mechoulam v roce 2014 v rozhovoru s Dr. Sanjay Guptou, hlavním lékařským korespondentem CNN. „Kokain byl izolován z listů koky v polovině 19. století. A tady jsme byli v polovině 20. století, a přesto nebyla chemie Cannabis známa. Takže to vypadalo jako zajímavý projekt.“

Výsledkem bylo, že profesor Mechoulam a jeho tým z Weizmann Institute of Science v Rehovotu v Izraeli, jižně od Tel Avivu, začali popisovat a izolovat chemické struktury THC, psychoaktivní sloučeniny v marihuaně, aby zmapovali a identifikovali jejich vazby. V tomto výzkumu pokračoval po desetiletí na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě.

On a jeho tým také dokázali popsat strukturu a účinky dalších kanabinoidů, včetně kanabidiolu nebo CBD, nepsychotropní složky rostliny, která v posledních letech rozdmýchala marketingové šílenství kvůli své údajné účinnosti při léčbě různých onemocnění, včetně úzkosti, nespavosti a chronické bolesti.

Profesor Mechoulam ve svém výzkumu na Hebrejské univerzitě syntetizoval mnoho kanabinoidních sloučenin, které pomohly dalším vědcům objevit receptory v mozku, které na kanabinoidní sloučeniny reagují, řekl Yossi Tam, profesor na Hebrejské univerzitě a dlouholetý kolega.

Profesor Mechoulam také provedl převratný výzkum přirozeného systému těla reagujícího na tyto aktivní látky – včetně objevu anandamidu , jednoho z hlavních endokanabinoidů. Endokanabinoidy , chemikálie podobné těm, které se nacházejí v marihuaně, pomáhají regulovat širokou škálu tělesných funkcí, včetně učení a paměti, spánku, imunitních reakcí a chuti k jídlu.

„Většina lidských a vědeckých znalostí o Cannnabis byla nashromážděna díky profesoru Mechoulamovi,“ uvedl v prohlášení Asher Cohen, prezident Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. „Vydláždil cestu průlomovým studiím a inicioval vědeckou spolupráci mezi výzkumníky po celém světě. Mechoulam byl bystrý a charismatický průkopník.“

To neznamená, že v době před hippies byl po takovém výzkumu velký institucionální hlad. „Když jsme před mnoha lety začali pracovat, nebyl v podstatě žádný zájem o kanabinoidy,“ řekl profesor Mechoulam ve videorozhovoru v roce 2019. Když v 60. letech žádal o grant od National Institutes of Health ve Spojených státech, agentura podle jeho slov odpověděla: „Až budete mít pro USA něco relevantnějšího, kontaktujte nás. Konopí není zajímavé. Někdy se používá v Mexiku, ale ne v USA“.

„No,“ dodal, „změnilo se to docela rychle.“

Raphael Mechoulam se narodil 5. listopadu 1930 v židovské rodině v Sofii v Bulharsku. Jeho otec byl významný lékař rakouského původu a jeho matka studovala v Berlíně a podporovala široké vzdělání v mnoha jazycích.

Poté, co bulharská proněmecká vláda během druhé světové války přijala řadu extrémních antisemitských zákonů, „moji rodiče věřili, že naše rodina bude ve větším bezpečí v malých vesnicích na Balkáně, které nutně potřebovaly lékaře,“ napsal profesor Mechoulam v retrospektivě svého života a práce publikované ve výročním přehledu farmakologie a toxikologie. „Vzpomínám si na své každodenní cesty k běžné vesnické pumpě, abych přinesl domů vědra vody pro naše potřeby. A těch pár dostupných knih jsem četl tak, že jsem večer seděl u svíčky.“

Jeho otec byl poslán do koncentračního tábora v roce 1944, ale přežil. V roce 1949 rodina emigrovala do Izraele, kde profesor Mechoulam studoval na Hebrejské univerzitě a získal magisterský titul v biochemii. Byl odveden v roce 1953 a strávil asi dva roky prací v lékařské výzkumné jednotce izraelské armády.

Po nástupu na akademický post ve Weizmannově institutu na počátku 60. let začal číst o farmakologii. „Překvapilo mě, že aktivní sloučenina zjevně nebyla nikdy izolována v čisté formě a že její struktura byla známa jen částečně,“ napsal. „Dokonce ani struktura hlavní krystalické složky, kanabidiolu (CBD), která byla izolována před více než dvěma desetiletími, nebyla plně objasněna.“

Vzhledem k tomu, že marihuana byla v Izraeli nelegální, musel profesor Mechoulam navázat kontakty s orgány činnými v trestním řízení, aby získal zásoby pro své studium. „V té době jsem neměl auto,“ řekl CNN. „Byl jsem v autobuse a vezl pět kilo hašiše. Lidé jen říkali: ‚Je to zvláštní zápach.‘ Vyzkoušeli jsme to na několika dobrovolnících, včetně nás samotných.

Zpět v laboratoři spolu s kolegou Yehielem Gaonim „extrahovali hašiš a opakovanou sloupcovou chromatografií byli schopni izolovat asi 10 sloučenin – většinu z nich neznámých – a objasnit jejich strukturu,“ napsal profesor Mechoulam ve výroční zprávě. .

Profesor Tam řekl, že v průběhu kariéry profesora Mechoulama byl zastáncem výzkumu potenciálních léčebných přínosů konopí. V roce 1980 prováděl klinický výzkum v Brazílii a používal CBD k léčbě lidí s epilepsií. Po několika měsících, řekl profesor Tam, žádný z lidí ve studii nehlásil záchvaty.

Když Dr. Gupta z CNN zmínil profesora Mechoulama, tehdy osmdesátiletého, jako „dědečka marihuany“, profesor Mechoulam se usmál a řekl: „No, já jsem dědeček, dobře, mám sedm vnoučat.“ Kromě nich po něm zůstala jeho manželka Dalia (Borowitz) Mechoulam; jeho syn, Roy Meshulam; a jeho dcery, Dafna Golan a Hadas Mechoulam.

Ve videorozhovoru z roku 2019 vyjádřil profesor Mechoulam svou spokojenost s jeho přínosem pro vědu citací básně Rainera Maria Rilkeho s názvem „Rozšiřování kruhů“:

I live my life in widening circles
that reach out across the world.
I may not complete this last one
but I give myself to it.

„No,“ řekl profesor Mechoulam, „je to, jako by nějakým způsobem popisoval, co se děje s kanabinoidy.“ Začalo to malým kruhem, který se rozšířil a expanze… pokračuje a pokračuje.“

Raphael Mechoulam byl průkopnický izraelský chemik, kterému se připisuje otevření pole vědy o Cannabis poté, co identifikoval a popsal strukturu a funkci klíčových sloučenin rostliny Cannabis, zemřel 9. března ve svém domě v Jeruzalémě. Bylo mu 92.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa