Müesli vynalezl okolo roku 1900 švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner pro pacienty ve své nemocnici, kde strava bohatá na čerstvé ovoce a zeleninu tvořila stěžejní část léčby. Vzorem mu prý byl podobně “podivný pokrm”, který jemu a jeho manželce podali během túry ve švýcarských Alpách. Bircher-Benner sám jídlo pojmenoval jako „d’Spys“ (švýcarská podoba německého “die Speise”, neboli pokrm). Výraz Müesli je pak zdrobnělina švýcarského podstatného jména “Mues” (německy “Mus”), tedy kaše. Ve své současné podobě je müsli oblíbeno na Západě od 60. let 20. století v rámci rostoucího zájmu o zdravou a vegetariánskou stravu.
Suroviny:
1 hrnek namačkaných ovesné vloček, 1/2 hrnku loupaných konopných semínek, 1/2 hrnku sušených švestek, 1/2 hrnku vlašských ořechů, 1 hrst rozinek, 1 ks banánu ideálně zralejší, 30 g oleje, 30 g medu, 1 hrst mandlových lupínků
Postup:
Vlašské ořechy, ovesné vločky, hrozinky, loupaná konopná semínka, švestky, banán a vlašské ořechy nasekáme na jemno nebo je rozmixujeme na hrubo. Přidáme olej a dochutíme medem.
Vysypeme do plechu vyloženým pečícím papírem a rozprostřeme. Dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a necháme péct 10-15min do zlatova.
Po vychladnutí nakrájíme nebo nasekáme. Nasekané či nakouskované konopné musli s mlékem je to nej pro dosažení toho nejskvělejšího rána.
Uchováváme v uzavřené nádobě
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *