Müesli vynalezl okolo roku 1900 švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner pro pacienty ve své nemocnici, kde strava bohatá na čerstvé ovoce a zeleninu tvořila stěžejní část léčby. Vzorem mu prý byl podobně “podivný pokrm”, který jemu a jeho manželce podali během túry ve švýcarských Alpách. Bircher-Benner sám jídlo pojmenoval jako „d’Spys“ (švýcarská podoba německého “die Speise”, neboli pokrm). Výraz Müesli je pak zdrobnělina švýcarského podstatného jména “Mues” (německy “Mus”), tedy kaše. Ve své současné podobě je müsli oblíbeno na Západě od 60. let 20. století v rámci rostoucího zájmu o zdravou a vegetariánskou stravu.
Suroviny:
1 hrnek ovesné vločky nebo 0,5l jemných ovesných vloček, 1/2 hrnku loupaných konopných semínek, 1/2 hrnku sušených švestek, 1/2 hrnku vlašských ořechů, 1 hrst rozinek, 1 ks banánu ideálně zralejší, 30 g olej, 30 g medu, 1 hrst mandlových lupínků
Postup:
Vlašské ořechy si nasekáme nahrubo, smícháme s ovesnými vločkami, konopnými semínky a vysypeme do plechu vyloženým pečícím papírem.
Dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a necháme 10 minut opéct.
Sušené švestky a rozinky si nasekáme, přidáme mandle, na kousky nakrájený banán, směs z trouby, olej a med a důkladně promícháme.
Směs dáme na plech vyložený pečícím papírem a udusáme rukama.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 15 minut dozlatova. Ke konci hlídáme, ať povrch nespálíme.
Po vychladnutí nakrájíme nebo nasekáme. Nasekané či nakouskované musli s mlékem se hodí ráno k snídani.
Uchováváme v uzavřené nádobě
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *