CT24.cz: Malta odhlasovala legalizaci marihuany pro osobní účely

CT24.cz: Malta odhlasovala legalizaci marihuany pro osobní účely

Maltský parlament odhlasoval legalizaci pěstování a užívání marihuany pro vlastní potřebu a rekreační účely. Pokud zákon podepíše prezident George Vella, bude povoleno na Maltě pěstovat až čtyři rostliny marihuany a držet až sedm gramů sušiny bez postihu. Malta by se tak stala první evropskou zemí, která by toto povolila. Zakázáno ale zůstává kouřit marihuanu na veřejnosti či před dětmi.

Ministr Owen Bonnici při úterní rozpravě v parlamentu uvedl, že Malta novou legislativou prosazuje politiku, která se snaží snížit dopad závislostí na společnost. Odmítl obavy z růstu konzumace drog. „Vláda nevyzývá dospělé ke konzumaci marihuany,“ uvedl dříve Bonnici. Podle premiéra Roberta Abely nový zákon umožní, aby si lidé nemuseli marihuanu kupovat na černém trhu.

Pro nový zákon hlasovalo 36 zákonodárců, proti bylo 27. Zákon musí ještě podepsat prezident. Obvykle se jedná o formalitu a hlava státu návrhy zákonů schválené parlamentem podepíše během několika dní. Podle deníku Times of Malta ale odpůrci nové normy prezidenta vyzvali, aby ji nepodepisoval.

Pokud zákon přece jen podepíše, bude Malta první evropskou zemí, která do své legislativy včlení legalizaci držení a pěstování marihuany. Například Nizozemsko prodej menšího množství marihuany pouze toleruje, ačkoliv je z pohledu zákonu nelegální. Jako první země na světě legalizovala pěstování, prodej i užívání marihuany v roce 2013 Uruguay.

Za kouření před dětmi hrozí pokuta

Malta na rozdíl od jiných zemí Evropy, které užívání a držení malého množství marihuany netrestají, v novém zákoně specifikuje povolené množství i pokuty za jeho překročení. Od určité výše pak hrozí i trestní stíhání. Při kouření marihuany před dětmi pak hrozí pokuta až 500 eur (v přepočtu 12 500 korun).

Další evropské země, například Česko či Portugalsko, trestají pěstování, ale nikoliv držení menšího množství pro osobní účely. V České republice se jedná o menší množství než malé, které v roce 2009 vláda kvantifikovala do 15 gramů sušiny marihuany. Letos ale přesně určené množství zrušil Ústavní soud.

AUTOR petzdroj: ČTK

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa