Novinky.cz: Léčebné konopí je od ledna dostupnější

Novinky.cz: Léčebné konopí je od ledna dostupnější

Od ledna platí nové, výhodnější zákonné podmínky pro zemědělce pěstující léčebné konopí i pro jeho uživatele. Došlo především ke zvýšení povolené složky THC u technického konopí z 0,3 procenta na 1 procento. Současně se uvolnily dosavadní striktní předpisy pro jeho pěstování a zrušil se monopol Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) na jeho výkup a prodej. Pěstitelé tak mohou nabízet své výrobky na trhu volně.

Změnu ocení nemocní lidé, kteří jej podle ústavu využívají v souvislosti s léčbou rakoviny, chronickými a neuropatickými bolestmi nebo například při dermatologických potížích.

Uvolněné podmínky by měly snížit cenu konopí na trhu, čímž dojde i k úsporám ve veřejném zdravotním pojištění. Léčebné konopí je pacientům propláceno z 90 procent.

V Česku 200 tisíc uživatelů

„Jsme odteď jedna z mála zemí v EU, která může podle tržních principů pěstovat léčebné konopí. Nemusíme jej prodávat jenom SÚKL, ale budeme si moci najít svého odběratele – ať už to bude na tuzemském, nebo zahraničním trhu. Jednáme s německou firmou, kam bychom rádi dodávali léčebné konopí,“ potvrdil Právu přínos legislativních změn Tomáš Mikula, spoluzakladatel firmy SensiQure, která se věnuje výzkumu konopí.

„Oslovíme nové spektrum zákazníků, kteří dříve chodili hledat tyto alternativy na černý trh,“ řekl Právu Tomáš Konieczny z firmy Herbalus.

„Konopí má skvělé sedativní a analgetické účinky. Jsem přesvědčený, že nízké hladiny THC mají obrovský význam,“ zhodnotil podnikatel, který na svém konopném projektu spolupracuje s přílepským lékařem Rodionem Schwarzem.

Jak ukazují data Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti, konopí čistě pro léčebné účely užívají dvě až tři procenta dospělých, tedy asi 200 tisíc osob.

Počet užívatelů léčebného konopí při léčbě roste s věkem. Nejvyšší počty jsou ve věkových skupinách 55 až 64 let a zejména pak 65+.

5. 1. 2022, 7:02 Antonín HavlíkPrávo

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa