Tyden.cz: Mazlíčků otrávených marihuanou přibývá

Tyden.cz: Mazlíčků otrávených marihuanou přibývá

Domácích zvířat otrávených marihuanou podle výroční zprávy americké organizace ASPCA přibylo v posledních letech až o třicet procent. Zatímco v roce 2009 o pomoc intoxikovanému zvířeti zavolaly podle statistik organizace přes dvě stovky ustrašených majitelů, o čtyři roky později to bylo už přes tři sta. Mnoho dalších zamířilo rovnou k nějakému veterináři či otravu ani nehlásilo.

Například ve městě Boulder v Coloradu, kde nedávno došlo k legalizaci marihuany, zaznamenává na místní veterinární stanici doktor Matt Booth průměrně jeden případ otravy zvířete marihuanou měsíčně. Podle jeho slov mu majitelé nepřiznají, zda tuto drogu zvířeti dali záměrně, nebo ji snědlo omylem. „Je to kvůli zákonům o týrání zvířat,“ říká. V Kalifornii jsou podobné případy ještě mnohem častější. „Setkáváme se tu zhruba s jedním nebo dvěma otrávenými zvířaty týdně,“ řekla serveru NBC News veterinářka Monica Kaebleová.

Pomočení i smrt

Většinou se marihuanou otráví psi, ale i kočkám může kouř této měkké drogy způsobit vážné problémy. „Zvířata na marihuanu reagují jinak než lidé. Mohou působit, jako by byla pod sedativy, třást se nebo vypadat opile. Čtvrtina z nich se ale může potýkat s odlišnými komplikacemi – jsou vzrušení, mají vysoký tep a úzkostné stavy. Většina psů se také pomočuje,“ popisuje nepříjemné následky požití drogy doktorka Tina Wismerová z organizace ASPCA, která se zabývá otravami u zvířat,

Pokud krevní tlak vystoupá příliš vysoko, zvíře dokonce může upadnout do kómatu a zemřít. Výjimkou není ani agresivita nebo bizarní chování.

Pozor na koláčky

Většinou k těžké otravě u psů nedochází pozřením části rostliny, ale pokrmu, který si majitel připravil. Obzvláště nebezpečné je marihuanové máslo, kde najdeme větší koncentraci THC. A pokud se takové máslo přidá do těsta na koláčky, je na problém zaděláno.

Psi milují čokoládové dobroty. Jenže čokoláda u psů stimuluje nervový systém a o to více v nich umocňuje působení přidané drogy. Čokoláda sama o sobě je pro psy velmi nebezpečná, hovorů informujících o otravě psa čokoládou organizace zaznamenala jen za loňský rok přes devět tisíc.

AUTOR: MARKÉTA BAJEROVÁ

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa