Forbes.com: Která další evropská země legalizuje konopí v roce 2022?

Forbes.com: Která další evropská země legalizuje konopí v roce 2022?

Od ledna platí v České republice nové, výhodnější zákonné podmínky pro zemědělce pěstující léčebné konopí i pro jeho uživatele. Došlo především ke zvýšení povolené složky THC u technického konopí z 0,3 procenta na 1 procento. Současně se uvolnily dosavadní striktní předpisy pro jeho pěstování a zrušil se monopol Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) na jeho výkup a prodej. Pěstitelé tak mohou nabízet své výrobky na trhu volně.

Přestože evropský kontinent představuje lákavý trh nejen pro evropské ale i mezinárodní společnosti, je právní rámec v Evropě a jejích zemích značně roztříštěný a nalezení uspokojivé odpovědi je náročné. Ale jelikož se Malta stala první zemí EU, která legalizovala konopí pro osobní potřebu, mnozí z konopné komunity se ptají, kdo a kdy legalizuje pro rekreační účely konopí v Evropě jako další.

Případ legalizace na Maltě může vysvětlit cestu, kterou se mohou vydat jiné evropské země. Po letech oddanosti komunitní nezisková nevládní organizace Releaf Malta usilovně pracovala na legalizaci konopí na ostrově. V prosinci 2021 povolila maltská vláda svým občanům pěstovat doma až šest rostlin, vlastnit sedm gramů, zřídit vyhrazený vládní orgán a umožnit svým občanům zakládat společenské konopné kluby. Přestože je prodej stále zakázán, tento úspěch představuje důležitý základní kámen pro konopný prostor v Evropě.

Po legalizaci na Maltě se nadšení pro legalizaci rekreačního konopí přesunulo do Německa, když nová koaliční vláda vedená kancléřem Olafem Schulzem deklarovala záměr legalizovat rekreační konopí a zpřístupnit svůj trh.

Vstup legalizace konopí do politického programu nové vlády přiměl mnoho odborníků k tomu, že Německo bude další evropskou zemí, která legalizuje konopí pro rekreační účely.

Ale jak realistická je legalizace konopí v Německu? Země leží na dobře zavedené půdě léčebného konopí. Německý trh přitahuje mnoho společností, které chtějí v zemi investovat. Regulace rekreačního konopí je však jiný příběh.

Plán koaliční vlády je ambiciózní, protože má za cíl zavést legální prodej rekreačního konopí. V současné fázi však neexistuje žádný plán k legalizaci samotné marihuany. Dosud nebyly vypracovány žádné návrhy na zavedení či vytvoření trhu. Zelení, německá politická strana, která léta prosazuje rekreační legalizaci konopí a nyní je součástí koaliční vlády, představila v roce 2020 návrh zákona, také známý jako CannKG, který má umožnit dospělým legální přístup k marihuaně. Bundestag (německý spolkový parlament) však návrh odmítl.

Je příliš brzy na to, abychom pochopili, kdy a jak německá koaliční vláda legalizuje marihuanu. Akční plán vlády k legalizaci bude záviset na tom, zda toto téma zařadí na první místo svých priorit v roce 2022 a to během současné pandemie COVID-19.

Lucembursko

Analyzovat Situaci v Lucembursku se zdá mnohem snazší . Vláda měla v říjnu 2021 legalizovat rekreační konopí pro osobní potřebu, což umožní pěstování, držení a prodej semen. Zákonodárný orgán země však musí opatření ještě schválit. Toto zpoždění bylo způsobeno pandemickou situací COVID-19. Mezitím lucemburská vláda zlepšila svůj návrh zákona, který by měl být pravděpodobně schválen v tomto roce, nicméně zatím nebylo oznámeno žádné oficiální datum.

Itálie

Četné snahy o legalizaci konopí v Itálii prostřednictvím legislativních iniciativ v průběhu let nepřinesly žádné úspěšné výsledky. Ale dobrou zprávou je, že italští konopní aktivisté úspěšně vyhlásili referendum o dekriminalizaci domácího pěstování konopí a odstranění trestů za držení konopí změnou několika článků zákona o narkotikech. Pokud projde celý proces hlasování, budou italští občané vyzváni, aby v roce 2022 hlasovali, zda konopí dekriminalizují či nikoli. Italský premiér Mario Draghi nedávno prohlásil, že koaliční vláda nebude bránit konopnému referendu. Pravicové strany však budou ostře proti. Mohli by to zpolitizovat a použít dekriminalizaci jako dostačující nástroj k polarizaci veřejné debaty a zamlžení problému.

Portugalsko

Od roku 2018, kdy tato země legalizovala léčebné konopí, se Portugalsko stalo důležitým centrem pro americké a kanadské společnosti. Snoop Dogg’s Casa Verde Capital , Aurora Cannabis, Tilray, Cureleaf a další společnosti v zemi výrazně investovaly. Nicméně první evropská země, která v roce 2001 dekriminalizovala konopí a další drogy, musí trh s konopím ještě ošetřit vhodnými zákony a normami o prodeji. V současné době existují dva návrhy zákonů, které umožňují konzumaci, pěstování a držení konopí pro osobní potřebu. Nestabilita vlády a pandemie však pozdržely návrhy a veřejnou diskusi o legalizaci.

Švýcarsko

Švýcarsko v říjnu 2021 oznámilo svůj záměr legalizovat konopí tím, že umožní produkci, pěstování, obchod a spotřebu. Legislativní proces však bude nějakou dobu trvat a je nepravděpodobné, že by konopí legalizovalo v roce 2022. Mezitím se na podzim 2022 v Curychu, největším švýcarském městě, spustí tříletý pilotní projekt zaměřený na provádění vědeckých studií o konopném trhu a jeho dopadu na švýcarskou společnost.

Ostatní evropské země

Nizozemská vláda si klade za cíl zahájit experiment zahrnující pěstování konopí pro rekreační použití, aby zjistila, zda a jak lze kontrolované konopí legálně dodávat do coffeeshopů a jaké by to mělo důsledky. Ve Španělsku se nedávno nepodařilo schválit návrh zákona o legalizaci rekreačního konopí, přestože je již dekriminalizováno pro pěstování a osobní použití. Francie je daleko od legalizace rekreačního konopí, protože i politika léčebného konopí je zde velmi omezená. Spustila však dvouletý pilotní experiment, jehož cílem bylo dodat zhruba 3 000 pacientům produkty léčebného konopí.

Je těžké vsadit na další evropskou zemi, která v roce 2022 legalizuje rekreační konopí.Zdá se, že většina evropských zemí má tendenci dekriminalizovat nebo legalizovat konopí pro osobní potřebu spíše než zavést legální trh s marihuanou pro rekreační účely.

Jedinou výjimkou je Německo, které má potenciál a ochotu toho dosáhnout.

Autor: Dario Sabaghi

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa