Seznamte se s CBG a jeho účinky

Seznamte se s CBG a jeho účinky

Ve zkratce, CBG  je netoxický kanabinoid s potenciálně příznivými účinky na zdraví a psychiku uživatelů. Podrobněji pro zájemce třeba zde. A proč by měl CBG fungovat s naším tělem?

CBG interaguje s endokanabinoidním systémem (ECS). Ten je odpovědný za udržování vnitřní homeostázy (česky stálosti vnitřního prostředí) mnoha důležitých biologických procesů. Ty souvisejí například s náladou, spánkem, pamětí, chutí k jídlu, reprodukcí a imunitními reakcemi.

CBG má podle různých studií terapeutický potenciál a funguje:

1) antimikrobiálně,

2) antibakteriálně,

3) protizánětlivě.

Mnoho výsledků je zatím ve stádiu různých studií. Nicméně na americkém trhu už je v prodeji i oficiálně povolený lék postavený na CBG.

Výhodou CBG je, že je bez psychoaktivních účinků THC. Absence THC je také důvodem, proč je prodej těchto látek povolen i v některých zemích, které ke konopí přistupují jinak restriktivně. Mezi ně patří i Česká republika. Ale třeba na Slovensku takové produkty nekoupíte.

Jako řidič se tedy nemusíte obávat užívání CBG. Nemá psychoaktivní účinky, takže negativně neovlivní vaši koncentraci na řízení nebo na práci, kde je soustředění potřeba, nebo musíte podstupovat testy na přítomnost omamných látek v krvi.

Společně s nárůstem popularity kanabidiolu (CBD) mezi mainstreamovými spotřebiteli se prosazuje i kanabigerol, na který nejčastěji narazíte pod zkratkou CBG. Pojďme se na něj podívat blíže.

S čím vším tedy CBG může pomoci?

Studie “Uncovering the Hidden Antibiotic Potential of Cannabis” z roku 2020 zjistila, že CBG má silné antibakteriální vlastnosti. CBG byl účinný zejména proti kmenům zlatého stafylokoka rezistentního vůči meticilinu (MRSA). MRSA je známý tím, že způsobuje stafylokokové infekce rezistentní vůči lékům, které se obtížně léčí.

Podle jiné studie (“Effect of Non-psychotropic Plant-derived Cannabinoids on Bladder Contractility: Focus on Cannabigerol”) – na potkanech z roku 2016 – se zjistilo, že CBG stimuluje chuť k jídlu. Potkani, kterým byla podána dávka CBG, byli schopni sníst dvojnásobné množství potravy ve srovnání s kontrolní skupinou. Stimulace chuti k jídlu může být užitečná při ztrátě chuti k jídlu způsobené chemoterapií a při problémech s chutí k jídlu u pacientů s HIV.

Mnoho uživatelů si pochvaluje lepší spánek, pokud před usnutím požijí CBG oleje. Krémy s CBG zase mohou pomáhat s kožními problémy.

A jak se CBG dávkuje?

Pro každého uživatele je to individuální. Pokud se rozhodnete pro oleje, začnete s třeba s jednou kapkou a podle výsledku si s dávkou hrajte. Každý produkt má uvedené doporučené dávkování, které se určitě držte. Důležitá je i koncentrace, která má pochopitelně velký vliv na výsledek. 

Na českém trhu najdete olejové CBG produkty s koncentrací od 5 až do 21%, takže podíl CBG v jedné průměrné kapce může mít od 2 do 7 miligramů.

Mimo krémů se dá koupit i sušina k inhalaci, pokud vám vyhovuje takováto forma. Jeden gram sušiny se cenově pohybuje okolo dvou set korun a výše.

Každý bude na CBG reagovat trošku jinak. Je jen na vás, jestli a v jaké formě jej zkusíte.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa