Topky.sk: Poslanci obhajují novelu zákona: Nejdeme dekriminalizovat marihuanu, jen snižovat tresty (Video)

Topky.sk: Poslanci obhajují novelu zákona: Nejdeme dekriminalizovat marihuanu, jen snižovat tresty (Video)

BRATISLAVA – Novelou trestního zákona, kterou posunuli poslanci Národní rady (NR) SR v úterý (15. 2.) do druhého čtení, se nelze dekriminalizovat marihuana. Podstatou je snižování přísných trestních sazeb se užívání marihuany. Na středeční tiskové konferenci to deklarovali poslanci za Olano i Jsme rodina.

Poslanec za Jsme rodina Ľuboš Krejčír je rád, že v koalici našli v tomto tématu kompromis. „Nejdeme dekriminializovat marihuanu, ale jdeme snižovat drakonické tresty,“ řekl. Nepovažuje za spravedlivé, pokud se mladí lidé například ze zvědavosti dostali do kontaktu s marihuanou a dostávali tresty osm a více let.

Video ke shlédnutí – ZDE!

„Na základě této úpravy si budou moci již odsouzení požádat o přehodnocení uložených trestů,“ konstatoval poslanec Kristián Čekovský (OLANO) s tím, že tresty pro dealery se nemění a zůstávají přísné. Věří, že v březnu projde novela definitivně. Označil ji za první krok pro spravedlivější Slovensko. „Není normální, aby v ‚base‘ seděli uživatelé marihuany se stejnými tresty jako vrazi či těžcí zločinci,“ dodal.

Novela snižuje nepřiměřené trestní sazby

Novela podle Čekovského snižuje nepřiměřené trestní sazby za držení marihuany, zavádí pomoc státu ve formě ochranného léčení, které bude v případě běžných uživatelů alternativou k trestu.  

Krejčí zároveň vyzval ministryni spravedlnosti Marii Kolíkovou, ať už se nevěnuje tomuto tématu, ale ať raději se zaměří na exekuční amnestii. Kolíková avizovala komplexní novelu Trestného zákona, která má řešit i drogovou problematiku.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa