Denik.cz: Věřím, že univerzity mohou být motorem změn, říká děkan Patrick van Damme

Denik.cz: Věřím, že univerzity mohou být motorem změn, říká děkan Patrick van Damme

/ROZHOVOR/ Děkanem „na Suchdole“ je belgický profesor Patrick van Damme od letošního dubna. Globálně respektovaný vědec, který se podílel mimo jiné na přípravě „velké zelené zdi“ v Sahelu nebo na kalkulaci výnosů nelegálně pěstovaného konopí, nastoupil do čela fakulty s cílem přispět k jejím mezinárodním ambicím. Roli české instituce, kterou teď vede, chápe velmi komplexně.

Nezdráhá se ani ambice ovlivňovat politická rozhodnutí. „Měli bychom nejen držet krok se změnami, ale také je jako univerzita iniciovat. To je nový pohled, který se objevil teprve před několika lety. Je třeba si uvědomovat globální souvislosti. Kupříkladu to, že poptávka po čokoládových bonbónech na jedné straně světa de facto podporuje odlesňování kvůli vzniku kakaových plantáží úplně jinde,“ upozornil belgický akademik. „Jde také o to ukázat spotřebitelům, že si mohou vybrat i jinou, ‚udržitelnější‘ čokoládu – s původem v půdě, která předtím třeba ležela ladem,“ dodal.

Dlouhodobě jste se též výzkumně věnoval modelování výnosnosti nelegálně pěstovaného konopí a jeho právních i politických důsledků. Přístupy jednotlivých zemí jsou dosti odlišné. Dokážete říct po letech zkušeností, jaký je ideál?
Předně musím zdůraznit, že jsem nikdy nic nekouřil. Ano tabák, ani marihuanu. Nejsem ani právník. V této záležitosti jsme ale s právníky, a také se sociology, spolupracovali. Snažili jsme se společně zjistit, jak je ilegální pěstování marihuany výnosné. Do publikování našich výsledků o tom neexistovala žádná studie ani představa. Nikdo na světě to netušil, respektive nikdo na straně zákona. Na té druhé straně to věděli velmi dobře. Zároveň jsme se ale podívali na “řetězec hodnoty”. Tedy na to, kolik stojí gram ve chvíli sklizně. A pak jak postupně roste než se dostane ke konzumentovi. Během té práce jsme hodně debatovali jak s vědci, tak s policisty.

První expert, který radil tehdejšímu premiérovi, byl zcela proti legalizaci. Zemřel ale na infarkt a jeho nástupce byl mnohem více pro legalizaci trhu. Dnes už ale tato poradní funkce neexistuje. Pro legalizaci nejsou jen sociologové či právníci, ale také řada ekonomů. Já si tím nejsem jistý. Myslím si, že velká část z těchto názorů je odvislá od osobních postojů k věci. Experti v USA se neshodnou ani na tom, jestli by legalizace připravila “špatné chlapce” o jejich výnosný byznys. Je to podobné jako u soudu, kde mohou psychologové nabízet zcela protikladná stanoviska obhajobě a prokuratuře. Debata o marihuaně je podobně citově zabarvená, není neutrální. A pro mě je obtížné rozhodnout se. A tak pracuji v “bezpečné” roli jakéhosi technika.

První terénní výzkum jsme dokončili před více než deseti lety. Teď děláme de facto stejný test, jen s použitím nové technologie. Měli bychom zjistit, jestli vzrostl objem sklizeného konopí. Jsem toho názoru, že vzrostl raketově. Problém je ten, že i když byste tuto oblast legalizovali, tak pro ni potřebujete legální rámec. Vemte si prohibici v USA v dobách Al Caponeho. Po jejím konci přeci nezmizel problém alkoholismu. A podobné je to s tabákem. Slyšel jsem, že v Belgii zabavili 8 milionů ilegálně vyrobených, nezdaněných cigaret. Vždy tady budou kruhy lidí operujících mimo zákon a snažících se “napakovat”.

Obávám se, že i když by se produkce marihuany legalizovala, tak by stále existovaly “paralelní producenti”, kteří by se pravidly neobtěžovali. V Urugayi si můžete koupit maximálně x gramů denně. Když ale chcete víc, kde to asi seženete?

Celý rozhovor – ZDE!

Patrick van Damme
Narodil se v roce 1956 v belgickém Gentu, kde vystudoval univerzitu a získal četná uznání a akademické tituly. Na Gentské univerzitě je emeritním profesorem tropického a subtropického zemědělství a etnobotaniky. Od roku 2012 působí jako řádný profesor na ČZU v Praze, kde přednáší pro studenty magisterských programů v oborech etnobotanika, agrolesnictví, tropické zemědělství a udržitelný rozvoj. Stojí za významnými projekty zaměřenými na udržitelné zemědělství v rozvojových i jiných zemích.
Má za sebou řadu výzkumných projektů, mj. v oblasti etnobotaniky v Namibii, Senegalu, Togu či Ekvádoru, programů zaměřených na integrovaný rozvoj venkova v Subsaharské Africe nebo v Číně a mnoho dalších. Na nedávné klimatické konferenci OSN v Glasgow byl členem belgické delegace jako lídr pracovní skupiny zaměřené na lesnictví a biodiverzitu.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa