Reuters.com: Italský ústavní soud vetoval referendum o legalizaci konopí

Reuters.com: Italský ústavní soud vetoval referendum o legalizaci konopí

Řím 16. února (Reuters) – Italský ústavní soud ve středu zamítl žádost o uspořádání referenda o legalizaci pěstování konopí, což vyvolalo hněv propagátorů, kteří toto rozhodnutí označili za ránu pro demokracii.

Návrh referenda se snažil legalizovat pěstování konopí pro osobní potřebu a zmírnit sankce za další trestné činy související s konopím, přičemž pachatelům by již nehrozily tresty odnětí svobody za prodej malého množství drogy.

Zákonodárce Riccardo Magi, jeden z předních zastánců referenda, řekl agentuře Reuters, že rozhodnutí soudu bylo „strašnou ranou pro demokracii“ a to poté, co se pod návrh podepsaly stovky tisíc lidí.

„V Itálii je téměř nemožné uspořádat referendum,“ řekl.

V úterý soud zamítl referendum o právu na smrt s tím, že návrh nezaručuje minimální ústavní standardy upravující ochranu lidského života.

Kampaně zahájené v souvislosti s právem zemřít a referendem o konopí shromáždily dohromady více než 1,8 milionu podpisů.

Bylo však přijato pět dalších méně významných návrhů referenda o do značné míry tajemných aspektech soudního systému. Ty budou předloženy k lidovému hlasování příští rok na jaře.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa