Forbes.com: Weed And War – Odeslání z ukrajinského webu o konopí se sídlem v Kyjevě

Forbes.com: Weed And War – Odeslání z ukrajinského webu o konopí se sídlem v Kyjevě

Ve čtvrtek, v den, kdy Rusko oficiálně napadlo Ukrajinu, jsem obdržel e-mail od Lany Braslavskaia, která spravuje marketing a vztahy s veřejností pro AskGrowers , web o konopí se sídlem v Kyjevě, zaměřený na informace a recenze o kultivarech, značkách a výdejnách konopí. Chtěla vědět, jestli bych s ní chtěl udělat rozhovor o jejich podnikání a o tom, jaké to v současné době je s provozováním stránky s konopím ve městě obleženém Ruskem. Řekl jsem ano a dopisovali jsme si e-mailem.

AskGrowers je populární a rostoucí web s 250 000 návštěvníky měsíčně po dvou letech provozu. Může se pochlubit databází více než 5200 kmenů podle 20 různých metrik poskytnutých čtenáři a také rozhovory s různými lidmi z konopného průmyslu.

Kyjev se může pochlubit prosperujícím technologickým průmyslem – podle FastCompany sídlí v hlavním městě známé společnosti jako Grammarly, Readdle a MacPaw.

Podle zprávy Asociace IT Ukrajiny z roku 2021 má země odhadem 200 000 vývojářů softwaru . Někteří pracují přímo pro společnosti nebo uzavírají smlouvy prostřednictvím IT outsourcingových firem, jako jsou Elitex a Softserve, nebo přímo prostřednictvím talentových platforem, jako je Fiverr. Fiverr má zaměstnance společnosti ve své pobočce v Kyjevě. 


PR Manager Lana Braslavskaia Askgrowers.com

Podle newsletteru WorkWeek WTFintech je na Ukrajině 235  fintech  startupů. Tyto společnosti většinou usnadňují platby a převody peněz, poskytují infrastrukturu a podpůrné technologie a digitální půjčky. 

V současné době Braslavskaia uvedla, že většina týmu AskGrowers je v Kyjevě. Jeho obsahový manažer je v Oděse a SEO specialista byl odříznut od návratu domů do Kyjeva a uvízl na Ruskem okupovaném území poblíž Černobylu. Dva další zaměstnanci se přestěhovali do zahraničí a nyní se nemohou vrátit ke svým rodinám na Ukrajinu.

Braslavskaia zde pojednává o nelegálnosti konopí na Ukrajině, o kultuře plevele v zemi, o současných podmínkách v Kyjevě, o nadějích do budoucnosti a další. „Náš tým se snaží udělat vše, co je v našich silách, abychom pomohli naší vlasti. Budeme pokračovat v práci v Kyjevě a uděláme vše pro to, aby se o této válce dozvědělo co nejvíce lidí a požadovali, aby nás podpořili v boji proti ruským okupantům,“ řekla.

Cannabis Freedom March Kiev

Tento rozhovor byl kvůli srozumitelnosti lehce upraven a byl veden e-mailem kvůli současné válce na Ukrajině.

Jackie Bryant: Jak je AskGrowers spojen s Ukrajinou a jejími lidmi? Sídlí celý tým v Kyjevě? Jak k tomu došlo?

Lana Braslavskaia: Náš tým začal na projektu pracovat v roce 2019. Všichni jsme specialisté v oblasti digitálního marketingu. Navíc nás spojuje láska ke konopí a pochopení jeho možností pro široké spektrum lidí. Náš tým sídlil hlavně v Kyjevě. Také máme několik specialistů ve Spojených státech.

Jediný trh, kde náš projekt funguje, je USA. Tato lokalita byla vybrána z důvodu obrovského trhu a progresivní úrovně legalizace.

JB: Jaká je ukrajinská kultura konopí? Jaký je současný stav konopí na Ukrajině a před touto válkou existovala cesta k legalizaci? Jaká je kultura aktivismu?

LB: Ukrajina má ke konopí poměrně úzký vztah již od dob starých Skythů . Postupem času jsme ale také začali stigmatizovat konopí a lidi, kteří ho užívají. Ale prozatím, s výjimkou omezeného užívání některých psychoaktivních látek na bázi konopí (nabilon, nabiximol a dronabinol), je lékařské použití konopí na Ukrajině zakázáno. Rekreační využití je ještě více.

Ukrajina je teprve na začátku své cesty v boji za legalitu konopí. Mohu zdůraznit tři hlavní milníky:

2019: Ukrajinská asociace konopí předložila Nejvyšší radě (Parlament Ukrajiny) petici se žádostí o zvážení návrhu zákona o právním postavení léčebného konopí. S rakovinou je u nás velký problém. Lidé vyhoří rychle nebo pomalu bolestí, mnozí si nemohou dovolit drahé léky proti bolesti. Pokud by byl takový návrh zákona přijat, usnadnil by nemocným lidem nejtěžší dny. Pak se tak ale nestalo, přestože Volodymyr Zelenskij, stále ještě prezidentský kandidát, vyjádřil svůj souhlas s potřebou přístupu k léčebnému konopí.

2020: Proběhl celoukrajinský průzkum, zda obyvatelstvo podporuje legalizaci konopí pro léčebné účely – ke snížení bolesti u vážně nemocných pacientů. Výsledek byl následující: 65 procent bylo pro, 30 procent bylo proti, 5 procent se zdrželo hlasování.

2021: Došlo ke změně regulace léčivých přípravků obsahujících nabilon, nabiximol a dronabinol, které jsou založeny na konopí. Upřímně řečeno, tato změna nepomohla vážně nemocným lidem, protože léky obsahující tyto látky jsou stále velmi drahé.

Také konopí má podle AskGrowers velkou šanci částečně nahradit alkohol jako způsob relaxace populace. Ale zatím kvůli jejich nelegálnímu postavení mnoho lidí konopí neužívá. Rovněž neexistují žádné předpoklady a podmínky pro rozvoj průmyslu pro tvorbu poživatin a dalších konopných produktů.

JB: Jaký vliv má nezákonnost konopí na Ukrajině na podnikání, pokud vůbec? Existují nějaké mezery, věci, které musíte obejít? Je považováno za riskantní pro podnik dělat to, co dělá na Ukrajině?

LB: Protože pracujeme výhradně pro obyvatelstvo Spojených států, neporušujeme žádné zákony, a proto zákony nemusíme obcházet. Ale pokud se nás ptáte, zda vytvoříme tržiště a konopnou platformu na Ukrajině, až bude legalizováno lékařské nebo rekreační užívání, pak naše odpověď je samozřejmě ano!

JB: Jaká je tráva na Ukrajině?

LB: Situace s konopím na Ukrajině je spíše jako v USA před legalizací. Vypěstování až 10 keřů není na Ukrajině trestným činem a mnozí využívají právě tuto mezeru k pěstování pro sebe. Mnoho lidí si také objednává semínka konopí v zahraničí, je to legální, a proto dobře znají mnoho kmenů, které se v současnosti prodávají v lékárnách v USA.

Důkazem toho je, že Ukrajina byla až do 50. let 20. století světovým lídrem v pěstování konopí.

JB: Jak tato invaze a válka zatím ovlivnily operace AskGrowers? Jsou všichni v bezpečí? Jaký je plán do budoucna, plánují všichni zůstat v Kyjevě? Proč nebo proč ne?

LB: V tuto chvíli probíhá rozsáhlá válka, která zachvátila celou mou zemi, nejen přední linii. Ale částečně jsme pandemii vděční za to, že se nám formát práce na dálku stal docela známým. Ani tato zvýšená úzkost po pandemii ještě nebyla zcela zapomenuta.

Neexistuje žádná přerušení s internetem, takže pracujeme jako obvykle. Jediný rozdíl je v tom, že teď máme přestávky ne na kávu jako dřív, ale na sprint do protileteckého krytu. Kyjev je od prvního dne ohrožen z nebe.

V tuto chvíli je většina našeho týmu včetně mě v Kyjevě. Náš obsahový manažer v Oděse. Náš SEO specialista byl odříznut od Kyjeva a nyní je na okupovaném území poblíž Černobylu. Další dva naši kolegové se před válkou odstěhovali do zahraničí a nyní se nemohou vrátit ke svým rodinám. Se všemi jsme v kontaktu.

JB: Jaký je pohled společnosti na aktuální akce na Ukrajině?

LB: Nejsem si jistý, jestli mám dost slov, abych popsal náš strach o životy našich krajanů, hněv na okupanty a nekonečnou víru v naše ozbrojené síly. Také nechápeme, proč nám celý západní svět, včetně Spojených států, neposkytuje skutečnou podporu. Slyšíme jen slova podpory a víry v naši sílu. Zatímco Ukrajina, země, která je 8 let ve válce, brzdí jednu z nejmocnějších armád světa, celý svět mlčí a soucitně nás poplácává po rameni. Nový Hitler odhalil svou tvář, je možné, že celý svět bude znovu oddalovat jeho masakr, jako tomu bylo za druhé světové války?

Zakladatel společnosti AskGrowers Igor Dunaevsky a generální ředitelka Irene Stepanenko udělali vše pro to, abychom se cítili bezpečně a ujistili se, že projekt neutrpí. Můžeme si vzít naše rodiny a domácí mazlíčky do kanceláře, která má vše pro pohodlnou práci a bezpečí: protiletecký kryt, jídlo, sprchu, internet a další.

Víte, při výběru firmy pro mě bylo důležité, aby v kanceláři panovala domácká příjemná atmosféra, ale nemyslel jsem si, že by se na mém seznamu pohodlí měl objevit protiletecký kryt.

Máme dostatečnou finanční rezervu, abychom zajistili, že i projekt bude bezpečný. Také kdokoli z týmu, kdo se rozhodne jít bránit svou zemi jakýmkoliv způsobem, si samozřejmě ušetří pozici a plný plat za každý měsíc.

JB: Co společnost jako digitální majetek dělá, aby zajistila svou bezpečnost a bezpečnost svých klientů před možným kybernetickým útokem? Je to obava? Jaká je v takovém případě nepředvídatelnost?

LB: V našem týmu máme zkušené specialisty na bezpečnost dat, kteří již nahlásili phishingové útoky. Ale to je pozorováno na celé Ukrajině a náš projekt není výjimkou. Neexistují žádné skutečné důvody k obavám. Naše servery sídlí mimo Ukrajinu. Rozhodně můžeme provozovat, pracovat a podporovat náš projekt.

JB: Co chcete, aby mezinárodní a zejména američtí konzumenti konopí věděli o tom, co se právě děje na Ukrajině?

LB: Myslím, že myšlenka je jednoduchá. Každý z nás, bez ohledu na odvětví, musí přispívat k rozvoji a stabilitě země. I když jde o byznys s konopím. Nepřestáváme a děláme maximum pro rozvoj našeho podnikání. Budeme vděční, pokud bude každý v komunitě šířit zprávy ze spolehlivých zdrojů o ruské invazi na Ukrajinu na svých sociálních sítích.

Lidé, kteří chtějí zajít v pomoci mé zemi ještě dále, mohou přispět na oficiální účet Národní banky Ukrajiny , který byl za tímto účelem včera vytvořen.

JB: V co doufáte v budoucnosti Ukrajiny? Jeho konopná kultura? Jak může být udržen při životě během války?

Před válkou jsme měli ve firmě prognózy ohledně legalizace nejprve léčebného a poté rekreačního konopí na Ukrajině. Časový rámec se pohyboval od 5 do 10 let v závislosti na změně výkonu a dospívání nové generace. Nyní je poměrně obtížné sestavit novou předpověď, protože není vůbec jasné, kdy tato válka skončí.

Jak ukazuje praxe, daří se nám úspěšně pracovat v době války a dokonce dosáhnout rekordních metrik v našich strategiích rozvoje projektů. Ale obecně je to neuvěřitelně děsivá doba, která vyžaduje spoustu prostředků.

JB: Co mi uniklo? Neváhejte a přidejte vše, čeho jsme se nedotkli a o čem si myslíte, že by čtenáři měli vědět.

LB: Jako lidská bytost a jako žena bych vás znovu požádala, abyste upozornili na válku a hrůzy, které zde zažíváme, permanentním listováním ve zpravodajství a našich oficiálních státních stránkách nebo když se loučíme s našimi otci, bratři a manželé, když nás jdou chránit. Ale chápu, že se musím zaměřit na konopí.

Náš tým, díky častým plamenným projevům našeho zakladatele Igora Dunaevského, už dva roky cítí, že konopný průmysl je svoboda. Svoboda vybrat si, co je dobré pro vaše tělo a mysl. Samozřejmě mluvím o zodpovědné spotřebě 21+. 

To je něco, co je na příkladu toho, co se děje nyní, dobré. Rusko s autoritářským režimem, kde jsou i kvůli konopí vězněni lidé, kde nikdo v mediální oblasti nemůže ani naznačit otázku legalizace, protože budete okamžitě obviněni z propagace drog. Živým příkladem je pronásledování novináře Yuryho Duda kvůli tomuto rozhovoru .

Zatímco Ukrajina a její občané si sebevědomě vybírají to, co považují za nejlepší pro sebe, a ničeho a nikoho se nebojí.

Autor: Jackie Bryant

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa