Kurzy.cz: Libanon zjednodušil dovozní podmínky pro farmaceutické výrobky

Kurzy.cz: Libanon zjednodušil dovozní podmínky pro farmaceutické výrobky

Výroba léčiv patří dlouhodobě k velmi perspektivním odvětvím. V Libanonu, zejména díky pandemii COVID-19 vzrostla poptávka i spotřeba léků, vitamínů, doplňků stravy a bioproduktů, kterých je však na libanonském trhu nedostatek. Výroba léčiv patří dlouhodobě k velmi perspektivním odvětvím. V Libanonu, zejména díky pandemii COVID-19 vzrostla poptávka i spotřeba léků, vitamínů, doplňků stravy a bioproduktů, kterých je však na libanonském trhu nedostatek.

Trend růstu spotřeby léků v celé populaci se s velkou pravděpodobností v příštích letech nezastaví. Očekává se, že celosvětový trh s farmaceutickými výrobky v následujících letech zaznamená minimálně šestiprocentní růst.

Pro mezinárodní farmaceutické společnosti je Libanon dlouhodobě malým, ale důležitým exportním trhem. Libanon dováží přibližně 95 % svých farmaceutických produktů a ročně za ně utratí více než 1 miliardu amerických dolarů. Patentované léky tvoří asi 50 procent trhu a volně prodejné léky a generické léky tvoří každý asi 25 procent.

Libanon má i svou vlastní produkci farmaceutických výrobků, která v roce 2021 dosáhla hodnoty 41 milionů USD. Místní produkce pokrývá přibližně 5 procent poptávky na trhu a zaměřuje se především na výrobu licenčně vyráběných léků. Libanon v roce 2021 vyvezl farmaceutické produkty v hodnotě 12 milionů USD oproti dovozu v hodnotě 820 milionů USD. Stejná, nebo vyšší hodnota dovozu se předpokládá i v roce 2022.

Podle libanonské celní správy dosáhl celkový dovoz léčiv do Libanonu v roce 2021 1,184 miliardy dolarů, z toho 120 milionů dolarů bylo ze Spojených států. Hlavními zdroji dovozu léčiv do Libanonu jsou 17 % z Německa, 10 % Švýcarsko, 9 % Spojené státy, 9 % Francie, 6 % Irsko a 4 % Itálie.

V Libanonu byla v minulosti registrace nových léků a farmaceutických přípravků ze zahraničí obtížná a zdlouhavá. Situace se změnila prosinci 2021, kdy bylo vydáno rozhodnutí libanonského ministra zdravotnictví o zjednodušení dovozních podmínek pro léky a léčiva, která jsou již certifikována v EU, USA a WTO. Tyto léky lze do země dovážet bez zdlouhavého testování a licenčních řízení.

České farmaceutické výrobky, obzvláště generické léky, vitamíny a doplňky stravy certifikované pro evropský trh, mají tudíž v Libanonu otevřené dveře a zcela jistě mohou konkurovat již do země dováženým evropským a americkým produktům.

Česká republika dlouhodobě aktivně podporuje libanonské zdravotnictví (MEDEVAC, vázané peněžní dary, humanitární pomoc), díky čemuž mají české výrobky v zemi velmi dobrý zvuk a česká kvalita zdravotnických výrobků je vysoce ceněna. Dlouhodobá česká podpora zdravotnictví v Libanonu výrazně usnadňuje i komerční vstup českých výrobců farmaceutik na místní trh.

Nedávno bylo v Libanonu legalizované pěstování konopí na lékařské, farmaceutické a průmyslové účely. Podle nové legislativy by se Libanon měl také zaměřit na podporu nového odvětví vyrábějícího konopné farmaceutické výrobky, včetně olejů a wellness produktů. Tímto krokem se libanonská vláda snažila podpořit investice do soukromého farmaceutického sektoru a přilákat zahraniční investice do odvětví.

Rozšiřování libanonského farmaceutického průmyslu by pro české výrobce mohlo být příležitostí v oblasti dodávek surovin, obalů a případně i výrobních technologií a farmaceutické techniky. České farmaceutické podniky a výzkumné ústavy by se mohly pokusit o spolupráci s libanonskými partnery na vývoji a výrobě moderních generických léčiv.

Lýdia Skolilová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Bejrútu

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa