HMS Montrose ukořistila 8,5 milionů dolarů bahrajnského konopí

HMS Montrose ukořistila 8,5 milionů dolarů bahrajnského konopí

Loď britského námořnictva podnikla „speciální“ misi se základnou v Bahrajnu – díky níž se právě uskutečnil největší drogový zátah za posledních deset let.

Fregata britského námořnictva HMS Montrose ukořistila tento víkend z Bahrajnu nezákonnou zásilku hašiše v hodnotě mnoha milionů dolarů. Je to třetí zajištění dodávky drog v tomto roce a deváté od chvíle, kdy loď před třemi lety zahájila svou činnost v této oblasti. Námořnictvo věří, že fregata Montrose dokázala za toto období zachytit drogy v hodnotě přes 125 milionů dolarů. Tento zátah se považuje za jeden z největších ze všech.

Pro ty, kteří nejsou obeznámeni s geografií, je Ománský záliv vodní šíjí, která umožňuje Perskému zálivu ústit do Arabského moře. Pákistán leží na horním ústí Perského zálivu. Země je navzdory své bublající reformě konopí hlavní tranzitní zemí pro mezinárodní obchod s drogami.

Pákistán sousedí na severu s Afghánistánem a na západě s Íránem, má také 500 mil hranici s Čínou, má nejen dlouhou historii s konopím, ale má také doslova tisíce kilometrů propustných hranic, které překupníci drog využívají.

Většina nelegálního konopí a hašiše dodávaného přes Pákistán (který má přísnou nulovou drogovou politiku, která se stále vztahuje i na konopí s vysokým obsahem THC) pochází z Afghánistánu. Zpráva OSN z roku 2020 odhaduje, že až 40 procent nelegálního heroinu a hašiše, který se přepravuje přes Pákistán, pochází od jeho severního souseda. Země je také hlavním tranzitním bodem pro nelegálně přepravovaný heroin do Číny.

HMS Montrose – Royal Navy

Heroin i hašiš putují z Pákistánu několika různými způsoby . Pokud jsou odeslány, obvykle skončí na cestě na severozápad směrem k Perskému zálivu a poté po zemi přes arabské státy, znovu se přepraví lodí přes Středozemní moře a skončí v Evropě. Drogy zasílané na jih, do Perského moře, se obvykle převážejí do Afriky přes Tanzanii. Odtud putují po souši přes kontinent do Nigérie, kde nakonec míří do Severní Ameriky nebo Evropy.

Konopí se v této oblasti světa používá již dlouho, i když bylo díky americkému a britskému vlivu zakázáno. V roce 1997 zákon o kontrole narkotických látek výslovně zakázal pěstování, produkci, výrobu, extrakci, přípravu, držení nebo prodej konopí v Pákistánu. 

Nicméně, díky potencionálnímu miliardovému exportního obchodu s konopím a globální legalizaci, se věci začaly měnit. Od září 2020 federální vláda Pakistánu schválila legalizaci produkce konopí. 

Důkaz účinnosti normalizace konopí v Pákistánu by mohl být konečně, mimo zákaz námořnictva, posledním a nejúčinnějším způsobem, jak zastavit zločince, aby profitovali ze současného obchodu na černém trhu, který zjevně ještě neutichá.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa