Roklen24.cz: Příběh pacienta Jana Maděry, který si léčebným konopím na předpis tiší chronickou bolest

Roklen24.cz: Příběh pacienta Jana Maděry, který si léčebným konopím na předpis tiší chronickou bolest

Honza se naší konopné ordinaci svěřil, jak mu léčebné konopí usnadňuje život a jak na něj v roce 2016 legálně narazil. Dnes si bez něj nedokáže představit život, pomáhá mu totiž efektivně tlumit bolesti. Byl prvním pacientem, který při prohlídce u ochotné lékařky v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny splňoval všechny body, aby se jím mohl léčit. Konopí na předpis si vyzvedává právě tam. Centrum bolesti u sv. Anny je léčebným konopím věhlasné. Honza má díky němu opět chuť k jídlu, může normálně fungovat a radovat se ze života bez bolesti. Zajímavý rozhovor, který dokazuje, že konopí je kvalitní lék a další možnost pro nemocné, kterým konvenční léčba nezabírá.

Chronická bolest se u něj projevila po třech vážných operacích Crohnova choroba. Přes deset let je jeho lékem biologická léčba, na kterou musel osm let docházet do nemocnice a trávit tam čas na kapačkách. Nedávno mu ale i ta přestala fungovat a lékaři mu nyní zkouší podávat další dostupnou biologickou léčbu. Každých čtrnáct dní si tak sám vpichuje do břicha léčivo, které je pro pojišťovnu velmi nákladné. Nemít konopí, život by byl hrozný, prozrazuje 35letý pacient z Jihlavy.

Jiří Stabla (vlevo) a MUDr. Rodion Schwarz

Jak jste se dozvěděl, že můžete být léčen lékařským konopím?

Hledal jsem na internetu možnosti, které by mohly pomoci mému závažnému onemocnění, a hlavně mým neskutečným bolestem. Obešel jsem obvodní lékaře a našel jsem skvělou lékařku MUDr. Lenku Klimešovou v Brně, ve Fakultní nemocnici u sv. Anny. Paní lékařka byla skvělá, ochotná a vše mi zařídila. Byl jsem dokonce její první pacient, kterému konopí předepsala, splňoval jsem totiž všechna kritéria pro předpis léčebného konopí. Měla dobré srdce, řekla mi, že pokud po ní žádám konopí, mohl bych jíst pilulky s THC. Viděla, že už nevím kudy kam a opravdu se trápím neskutečnou bolestí. Tím, že jsem studoval, co mi může pomoci a konopí bylo jedním z hlavních témat, která na mě stále vyskakovala, tak jsem věděl, že pilulky nechci. Navíc jsem se dočetl, že mají delší nástup účinku. Ten nejrychlejší má metoda inhalace. Paní doktorka se mě zeptala, jestli mám doma vaporizér, což je přístroj na fytoinhalaci. Je to vlastně metoda, která na konopí nebo jiné bylinky působí horkou teplotou, ale nehoří. Na to jsem jí odpověděl, že ano, že o této možnosti vím a vaporizér doma mám. (Už tehdy jsem měl s konopím zkušenosti, ale musel jsem si ho obstarávat na černém trhu – raději neuvádět). Bylo to drahé a nikdy jsem netušil, co jsem si vlastně koupil. Ale co jsem měl dělat, když jsem umíral bolestí?

Pomáhá Vám léčba konopím, které je nyní v některých lékárnách?

Ano, léčba mi pomáhá opravdu efektivně a jsem za ni velmi rád. Funguje ihned po aplikaci, tedy u mě hned po inhalaci. Nejvíce mi to pomáhá ráno, když mám nutkání jít opakovaně na záchod. To jsou nesnesitelné stavy, které zdravý člověk nezná a které díky léčebnému konopí zmizí během pár minut. Je to opravdová úleva.

V čem je konopí efektivnější než klasická léčba, kterou jste do té doby absolvoval?

Byl jsem psychicky velmi nevyrovnaný. Když více než půl roku ležíte uvězněný v nemocnici, je to psychicky náročné. I silná osobnost začne trpět depresemi. Vidíte rodinu, jak na vás smutně kouká a neví, jak pomoci, i když by za to dala všechno. A vy máte v podstatě jedinou možnost: užívat léky tlumící váš smutek, což mi přišlo velmi nepraktické a o vedlejších účincích asi ani nemusím hovořit. Když máte 40 stehů přes břicho a neskutečné bolesti, mnoho nocí pláčete a modlíte se k bohu, přejete si, aby vás z toho něco nebo někdo dostal. A tak jsem začal opravdu intenzivně studovat možnosti léčby. Kamarád mi do nemocnice přinesl konopí, které stále nebylo legální, i když třeba v Kanadě ano a může si ho koupit kdokoliv jako třeba rohlíky nebo vodu. Chtěl, abych to vyzkoušel. Ani netuší, co pro mě udělal. Tehdy jsem měl strach, navíc v nemocnici napojený na přístrojích, ale nechal jsem se přemluvit. Stalo se něco neuvěřitelného. Poprvé jsem zjistil, co dokáže příroda. Opravdu to fungovalo! Ta psychická vyčerpanost najednou odešla a utlumila se i bolest. Máte vedle sebe tři stojany, které vás neustále kontrolují, dávají vám infuze, nedá se ani normálně spát, natož se usmát, a já se usmíval! Ještě teď si pamatuji, jak jsem si potají odpojil přístroje a šel si dát šluka na záchod. Začal jsem vesele mávat palci u nohou a bylo mi tak skvěle. Prostě jsem měl najednou stimulovaný mozek a opět radost z toho, že žiji.

Zaznamenal jste během léčby konopím nějaké vedlejší účinky?

Asi jen takové, že se mi chce někdy více spát, ale je to pouze o výběru konopí. V lékárně mi nyní vydávají tzv. cannabis sativa, které má povzbuzující účinky i přesto, že má třeba 21 % THC. Musím čtenářům také říci, že existuje i konopí indické, tedy cannabis indica, které má naopak sedativní účinky a může mít i mnohem menší procenta THC. To, když jsem zkoušel, mi navozovalo chuť ke spánku, což jsem ale někdy, přiznám se, uvítal.

Doporučil byste léčbu kamarádům nebo rodině? Doporučil byste ji dětem?

Kamarádům i rodině rozhodně ano! Dětem také, ale možná bych zkusil nejdříve CBD oleje. Kdysi jsem dostal vzorek od pana Stably, kterého jsem oslovil na sociálních sítích, a byl celkem účinný. Slyšel jsem, že v Izraeli mohou být děti léčeny konopím s THC, a tak si myslím, že právě tam, kde s tím mají vlastně nejvíce zkušeností ze všech, moc dobře vědí, co dělají. Určitě to bude prospěšné i pro děti, ale na to musí sofistikovaně odpovědět odborníci, jako třeba pan Lumír Ondřej Hanuš.

Jakou odrůdu používáte a kolik gramů denně spotřebujete?

Nyní používám cannabis sativa Bakerstreet 19,1 % THC a 0,5 % CBD. Mám předepsaný gram na den. Mohu žádat až o 180 gramů na měsíc, ale nad 30 gramů už to neproplácí pojišťovna. Mě osobně ale bohatě stačí těch 30 gramů, které si dávám do vaporizéru a jsem spokojený člověk. Děkuji všem za tu možnost. Možná mě jen trochu mrzí, že se zbytečně plýtvá obalovým materiálem, ale snad to má svůj důvod.

Přál byste si, aby bylo konopí dostupnější například u praktického lékaře?

U mě to funguje tak, že v podstatě nemám možnost dostat ho jinde než v Brně u sv. Anny, což jsou pro mě další nemalé náklady. Dojíždět 70 km, když mi třeba někdy není dobře, je vyčerpávající. Občas mě někdo musí odvézt, protože po THC nemůžete řídit.

Co byste vzkázal čtenářům?

Nikdy není tak špatně, aby nebylo ještě hůř, takže hlavu vzhůru! Konopí mi ukázalo, že příroda umí kouzlit, a dostalo mě přes neřešitelné temné období. Věřte prověřeným lékům předků, které jsou tu s námi už tisíce let. Konopí funguje, bojujte za něj, důvěřujte mu! Já díky němu můžu normálně žít a nemusím ležet s bolestmi a úzkostmi ve tmě. Budu rád, když opět spatří světlo světa a bude z něj shozen kabát nenávisti. A především děkuji všem lékařům, kteří jej nezavrhli a jsou ochotni pacientům pomoci, když je o to žádají. To jsou ti správní lékaři, kteří budou jednou odměněni vyšší silou. Chraňte své zdraví, je to ten nejcennější majetek, který můžete vlastnit.

Vyjádření MUDr. Rodiona Schwarze, praktického lékaře, který ve využívá konopné produkty ve své ordinaci. Například při léčbě postcovidového syndromu, www.postcovidovysyndrom.cz:

„Téměř denně se setkávám s pacienty, u kterých léčebné konopí nebo výrobky z něj by bylo na místě použit. Hlavní doménou dnešní doby a využití konopí je nespavost. Cannabis indica má neuvěřitelně dobrý efekt u stavů, kde chceme navodit relaxaci a prohloubení spánku. Nejvíce se osvědčilo ve formě kapek či cestou evaporizace. Dalším velkých tématem jsou stavy, kde přetrvává spasmus (stažení) – stavy po cévních mozkových příhodách, u běžnou antiepileptickou léčbu (v zahraničí se používá i u dětí). Bolestivé stavy epilepsií nereagujících na po prodělaném pásovém oparu. Mírně také zlepšuje chuť k jídlu – hlavně u pacientů na chemoterapii, HIV pozitivní atd,“ říká Rodion Schwarz z www.postcovidovysyndrom.cz.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa