Burzovnisvet.cz: Miliardář doufá, že na malém ostrově v Irském moři založí obrovskou farmu na pěstování konopí

Burzovnisvet.cz: Miliardář doufá, že na malém ostrově v Irském moři založí obrovskou farmu na pěstování konopí

Realitní společnost Peel Group, kterou vede 79letý miliardář John Whittaker, předseda představenstva a největší akcionář společnosti, chce na ostrově Man, kde má sídlo, vybudovat zařízení na pěstování konopí v hodnotě 100 milionů liber (136 milionů dolarů).

Navrhované zařízení, které se nachází na okraji hlavního města Douglasu, by sloužilo k produkci léčebného konopí, které by pak bylo distribuováno po celém světě a předepisováno pacientům. Tento samosprávný stát však zatím léčebné konopí nelegalizoval, což znamená, že konopí vyrobené v tomto zařízení by nemohlo být předepisováno k užívání na ostrově Man.

Ekonomika ostrova Man, který se nachází uprostřed Irského moře, je založena především na finančnictví, přičemž mezi klíčová odvětví patří také cestovní ruch a zemědělství.

Chris Eves, finanční ředitel společnosti Peel Group, řekl televizi CNBC, že konopí by mohlo být pro ostrov novým lukrativním odvětvím.

John Whittaker. Zdroj: Getty Images

„Myslím si, že léčebné konopí, farmaceutické konopí, je pro ostrov další skutečnou příležitostí, jak si ukrást cestu na této straně Atlantiku,“ řekl Eves a dodal, že USA a Kanada už mají za sebou silný start.

Na počítačem vytvořených snímcích je zobrazen areál s přibližně 10 budovami včetně skladů a kanceláří.

„Plánujeme zde vybudovat atmosféricky uzavřené jednotky,“ řekl Eves a dodal, že tyto prostory „zajistí maximální účinnost“ produktu.

Licence
Plodina, která zatím není ve Spojeném království ani na ostrově Man legální pro rekreační využití, by se pěstovala v několika velkých skladech, které by společnost Peel Group pronajala jednomu nebo více nájemcům, kteří by nejprve potřebovali licenci.

Licence na produkci konopí musí vláda ostrova Man teprve vydat, ale žádosti podala řada subjektů, uvedl Eves a dodal, že zpočátku bude možná nutné dovážet lidi s potřebnými dovednostmi v oblasti pěstování konopí.

Prodej konopí v příštích několika letech prudce vzroste, protože stále více zemí na světě legalizuje tuto drogu pro rekreační užívání.

Zdroj: Shutterstock

Skupina Peel Group nezastává názor na to, zda by mělo být rekreační užívání konopí legalizováno na ostrově Man nebo v zámoří, uvedl Eves.

„V tuto chvíli se zde snažíme poskytovat čistě farmaceutické služby,“ řekl. „Netlačíme nutně na změnu. Myslíme si, že je zde obchodní důvod i bez rekreačního užívání. Nepochybně mi to připadá jako přirozený vývoj. Myslím, že společnosti tento směr vývoje obecně akceptují.“

Další významné události
Společnost Peel Group, která mezi své největší projekty počítá Media City v anglickém Salfordu a nákupní centrum Trafford Centre v Manchesteru, hodlá v příštích měsících podat žádost o plánování konopné farmy.

V současné době vede na ostrově Man veřejnou konzultaci, která má trvat do 7. března.

Ačkoli se stavba setkala s podporou místních obyvatel a zákonodárců, někteří se obávají, že bude trnem v oku, zatímco jiní se obávají, že bude spotřebovávat příliš mnoho energie.

„Požadavky na energii jsou znepokojivé a v současné době jsou neslučitelné se zásobováním a sítí,“ uvedl pro CNBC úředník z ostrova Man, který si přál zůstat v anonymitě, protože nebyl oprávněn se k této záležitosti veřejně vyjadřovat.

Zdroj: Shutterstock

Skupina Peel Group uvedla, že zřídí solární farmu, která by pomohla konopnou farmu napájet.

Státní úředník však řekl: „Možnosti solární energie jsou na ostrově omezené, pokud neplánují významně investovat do bateriových úložišť, což by bylo skvělé.“

Andrew Newton, předseda Strany zelených ostrova Man, řekl televizi CNBC, že tento rozvoj představuje řadu otázek udržitelnosti, které bude třeba zvážit.

„Patří mezi ně riziko, že se v místě rozšíří jednorázové plasty, a vysoká energetická náročnost,“ uvedl.

Newton dodal: „Je pozoruhodné, že společnost Peel NRE navrhuje instalovat 11 MW [megawattů] obnovitelné energie, která by pomohla s napájením areálu. To je obrovské množství energie; přibližně 15 % současné celkové kapacity výroby elektřiny na ostrově Man.“

Pokud bude výstavba schválena, bude realizována ve dvou nebo třech fázích, přičemž první fáze bude pravděpodobně dokončena do tří let od schválení. „Není nereálné si myslet, že do pěti let bychom mohli mít plně funkční areál,“ řekl Eves.

Ostrov Man má příznivý daňový systém pro vysoce majetné osoby, který nezahrnuje daň z kapitálových výnosů ani dědickou daň. Miliardáři, kterých je na ostrově několik, však byli v průběhu let kritizováni za to, že neinvestují více svých peněz na místě.

Autor: Jan Golda

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa