Burzovnisvet.cz: Navzdory nejistotě v oblasti konopí lze nyní provést chytré investice

Burzovnisvet.cz: Navzdory nejistotě v oblasti konopí lze nyní provést chytré investice

Investice do konopí jsou zajímavé, ale také riskantní. S přibývajícím počtem států, které legalizují lékařské a rekreační užívání konopí, je snadné vidět obrovský potenciál, který má toto odvětví před sebou. Na druhou stranu je konopí stále federálně nelegální, což značně ztěžuje fungování podniků a kalí vodu investorům.

Rok 2022 bude pro konopí důležitý, protože několik států je připraveno v tomto kalendářním roce zahájit prodej konopí pro dospělé. Existuje několik společností, které jsou připraveny sloužit této nové zákaznické základně. Zde se blíže podíváme na dvě společnosti, které považuji za chytré nákupy v roce 2022 a v dalších letech.

MOŽNOST NÁKUPU AKCIÍ – ZDE

Green Thumb Industries

Green Thumb Industries ( GTBIF ) je společnost, která pěstuje, zpracovává a prodává produkty z konopí pro lékařské účely a pro dospělé v 15 státech. Společnost Green Thumb má za sebou růst tržeb a zlepšující se ziskovost, a proto by měla mít skvělou pozici pro přechod od léčebného konopí k konopí pro dospělé, jakmile se ve státech, kde působí, změní zákony.

green plants on white metal frame
Zdroj: Unsplash

Rok 2021 byl pro společnost Green Thumb silným rokem, kdy tržby dosáhly 894 milionů dolarů, což představuje 61% nárůst oproti roku 2020. Vedení společnosti tento růst tržeb přičítá prodejům v Illinois a Pensylvánii. To je zajímavé poznamenat. Zatímco v Illinois se konopí pro dospělé prodává již něco málo přes dva roky, v Pensylvánii je stále povoleno pouze lékařské užití. Pokud by Pennsylvánie legalizovala užívání pro dospělé, společnost Green Thumb by měla v tomto státě dobrou pozici, která by jí pomohla využít nárůstu prodeje.

Společnost je také zisková a má kladné cash flow. Čistý zisk za rok činil 76 milionů dolarů, zatímco v předchozím roce to bylo 15 milionů dolarů. Čtvrté čtvrtletí bylo navíc šestým po sobě jdoucím čtvrtletím s kladným čistým ziskem a osmým po sobě jdoucím čtvrtletím s kladným peněžním tokem z provozní činnosti. Vzhledem k tomu, že společnost Green Thumb rozvíjela své podnikání, dařilo se jí držet náklady pod kontrolou a snížit podíl nákladů na příjmech z 36 % v roce 2020 na 31 % v roce 2021.

macro photography of green leaf
Zdroj: Unsplash

Innovative Industrial Properties

Pro investory, kteří chtějí získat expozici v oblasti konopí, ale možná jim vadí riziko spojené s investováním do čistě konopných společností, stojí za zvážení Innovative Industrial Properties ( IIPR ). Společnost IIP nakupuje nemovitosti, které následně pronajímá konopným společnostem. Tyto smlouvy podepsané společností IIP jsou trojnásobně čisté, což znamená, že konopné společnosti nesou odpovědnost za veškeré náklady spojené s nemovitostí, čímž se snižuje riziko a náklady společnosti IIP.

Protože je jejich produkt v USA federálně nelegální, nemohou si konopné společnosti zajistit financování tradičními způsoby. S tímto problémem a jako další zdroj příjmů poskytuje společnost IIP společnostem, kterým pronajímá své nemovitosti, kapitál na expanzi. Díky tomu je společnost IIP atraktivní volbou pro konopné společnosti, které si chtějí pronajmout nemovitosti.

white and brown cigarette stick on white and black floral textile
Zdroj: Unsplash

Tento obchodní model byl pro společnost IIP velmi úspěšný. v roce 2021 vzrostly tržby o 75 % a upravené provozní prostředky se meziročně zvýšily o 78 %. Rostl i hospodářský výsledek, čistý zisk dosáhl 113 milionů dolarů, což je o 75 % více než v roce 2020. Vzhledem k tomu, že společnost IIP je realitní investiční fond (REIT), musí minimálně 90 % zdanitelného příjmu vyplácet akcionářům. Za tímto účelem společnost zvýšila dividendu o 28 % oproti roku 2020 a dividendový výnos v současné době činí 3,2 %, čímž snadno překonává 1,3 % indexu S&P 500.

pink and green petaled flower
Zdroj: Unsplash

Závěr pro investory

Myslím si, že obě tyto společnosti mají dlouhodobě dobré předpoklady pro to, aby byly v roce 2022 chytrými investicemi. Současné ocenění činí každou z těchto společností ještě přesvědčivější. Poměr ceny k tržbám (P/S) společnosti Green Thumb je čtyři, což je blízko historického minima. Společnost IIP je dražší s P/S 23, ale je také zavedenější a o něco méně riziková vzhledem k tomu, že se jedná o vedlejší hru v oblasti konopí. Přidáním obou těchto akcií do svého portfolia získáte chytrou expozici v této oblasti.

Autor: Michal Kmeť

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa