Burzovnisvet.cz: Akcie konopí jsou před slyšením ve Sněmovně reprezentantů nažhavené

Burzovnisvet.cz: Akcie konopí jsou před slyšením ve Sněmovně reprezentantů nažhavené

Optimismus investorů ohledně možnosti federální legalizace konopí přispěl k silné rallye u oslabených akcií marihuany.

ETF Alternative Harvest si v březnu připsal více než 10 % a má nakročeno k nejlepšímu měsíci od února 2021. Od začátku roku se tento burzovně obchodovaný fond téměř nezměnil, ale za posledních 12 měsíců klesl o 50 %. Nedávný vzestup marihuanových akcií odráží pohyby vzhůru zaznamenané na začátku loňského roku díky podobným nadějím na reformu.

Ve středu se ve sněmovním výboru pro pravidla uskuteční slyšení k zákonu Marihuana Opportunity Reinvestment and Expungement Act, který by dekriminalizoval konopí na federální úrovni. Návrh zákona – známější pod názvem MORE Act – by rovněž vytvořil ustanovení pro bankovnictví a prodej spotřebního baleného zboží. Očekává se, že opatření zamíří do celé Sněmovny reprezentantů k pátečnímu hlasování.

„Byl jsem velmi optimistický ohledně toho, že zákon MORE projde Sněmovnou.“ Ed Perlmutter, D-Colo., řekl CNBC před slyšením. Návrh zákona má nejistou budoucnost v Senátu, který ovládají demokraté.

Perlmutter, člen výboru pro pravidla, který je spolupředkladatelem zákona MORE, je dlouhodobým zastáncem legalizace konopí. Je také sponzorem zákona o bezpečném a spravedlivém prosazování bankovnictví, návrhu reformy konopí, jehož cílem je zajistit provozovatelům z více států přístup k bankovním a dalším finančním službám. Colorado a Washington se staly prvními státy, které v roce 2012 legalizovaly rekreační užívání marihuany.

„Jsme přesvědčeni, že se letos něco pohne,“ dodal Perlmutter. „Pro banky a další finanční instituce, pojišťovny, družstevní záložny, realitní společnosti je mnohem snazší obchodovat s konopnými podniky. To by skutečně umožnilo, aby se toto odvětví začalo posouvat kupředu.“

Zdroj: Ilustrační foto

Zákon MORE prošel demokraty ovládanou Sněmovnou reprezentantů v prosinci 2020 v hlasování 228-164, které bylo z velké části rozděleno podle stranických linií. V Senátu, kde tehdy měli většinu republikáni, však nikam neprošel.

Analytik společnosti Cowen Jaret Seiberg označuje středeční hlasování ve Sněmovně reprezentantů za „symbolické“ a odhaduje, že demokraté by v Senátu potřebovali nejméně 10 republikánských hlasů, aby překonali filibuster a zákon o konopí schválili. Podle něj by však debata ve Sněmovně reprezentantů mohla být pronikavá vzhledem k blížícím se listopadovým volbám.

V poznámce z minulého týdne Seiberg uvedl: „Existuje vysoká pravděpodobnost, že republikáni budou příští rok ovládat Sněmovnu reprezentantů. Tato debata bude příležitostí zjistit, kolik lidí podporuje legalizaci, i když mají námitky proti zákonu MORE. To by mělo význam zejména v případě, že by Sněmovnu reprezentovali republikáni, ale demokratům by se podařilo udržet kontrolu nad Senátem. Znamenalo by to, že v příštím roce bude existovat cesta pro konopnou legislativu.“

Na straně Senátu vůdce většiny Chuck Schumer, D-N.Y., spolu se senátorem Corym Bookerem, D-N.J., a senátorem Ronem Wydenem, D-Ore, sponzorovali Cannabis Administration and Opportunity Act (CAOA), který patří mezi několik návrhů zákonů o marihuaně.

Generální ředitel Canopy Growth David Klein uvedl, že federální legalizace by pro kanadskou společnost znamenala v očích investorů transformaci. Společnost Canopy koupila v roce 2019 za 3,4 miliardy dolarů společnost MSO Acreage, v USA prodává řadu CBD Martha Stewart’s. A v říjnu 2021 získala v USA jedlou značku konopí Wana v transakci za 298 milionů dolarů.

Akcie Canopy si za poslední měsíc připsaly zhruba 13 %. Od začátku roku však klesly o téměř 8 % a za posledních 12 měsíců se propadly o 74 %.

„Nám by to umožnilo začlenit podniky jako Wana a Acreage do naší [ziskové a ztrátové] struktury a řídit je více jako konsolidovaný podnik, což by bylo pro naše investory super vzrušující. Také by to ukázalo, že již máme dobře vyspělou, rostoucí přítomnost v USA ve více státech,“ řekl Klein pro CNBC.

Constellation Brands, gigant v oblasti lihovin a piva, vlastní 36% podíl ve společnosti Canopy. Analytik společnosti Stifel Andrew Carter předpověděl, že v roce 2022 dojde ke zrychlenému růstu pitného konopí s vyšší marží. Podle údajů společnosti Headset tvoří pitné konopí v současnosti 1 % amerického trhu.

Zdroj: Reuters

„Vždy jsme byli ohledně nápojů opravdu býčí,“ řekl Klein. „Vidíme, že noví spotřebitelé, kteří přicházejí do této kategorie, do ní rádi vstupují prostřednictvím poživatin a nápojů. Myslíme si, že s tím, jak bude do kategorie přicházet více lidí, budou nově příchozí do kategorie nadměrně indexovat v edibles a nápojích.“

Podle úterní zprávy Bank of America se očekává, že Schumerův návrh zákona CAOA bude v Senátu předložen do konce dubna.

Analytici odvětví obecně vidí nejasnou cestu pro všechny návrhy zákonů o reformě konopí na Kapitolu, ale mají pocit, že smysluplné kroky směrem k legalizaci by měly nadále vyvolávat zájem o akcie konopných společností.

Autor: Jan Golda

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa