Nové Mexiko spustilo v pátek svůj konopný program na posílení ekonomiky

Nové Mexiko spustilo v pátek svůj konopný program na posílení ekonomiky

Nové Mexiko se v pátek 1.4.2022 připojilo k dalším 17 státům, které legalizovaly marihuanu pro rekreační účely. Tímto významným krokem chtějí úřady Nového Mexika posílit svou ekonomiku podporou malého, ale i středního a velkého podnikatelského sektoru. Výroba, prodej, turistický ruch a export je to co Nové Mexiko čeká v následujících měsících a letech.

Počínaje půlnocí 1. dubna si všichni dospělí ve věku 21 a více let mohou koupit až 2 unce marihuany v maloobchodních prodejnách po celém státě. Změny vstoupily v platnost 15 let poté, co stát poprvé začal nabízet marihuanu pro léčebné účely.

Demokratická guvernérka Michelle Lujan Grisham a přidružení zákonodárci doufají, že široká legalizace marihuany potlačí černé trhy, podpoří zaměstnanost a poskytne stabilní nové zdroje vládních příjmů.

Stát dosud udělil licenci více než 500ti firmám. Ty zahrnují venkovních farmy, maloobchodních prodejny a výrobní zařízení na extrakty a poživatiny. Dále připravil dalších 5 miliónů dollarů na podporu rozvoje malým začínajícím firmám, které nemají možnost půjčit si standartní cestou.

Konopný průmysl v Novém Mexiku je postaven na práci guvernéra Lujana Grishama a speciálně určen pro růst ekonomiky. Očekává se, že rekreační konopný průmysl vytvoří v průběhu několika let až 11 000 nových pracovních míst a dle očekávání by měl v prvním roce vygenerovat více než 300 milionů dolarů na tržbách a přes 50 milionů dolarů v příjmech.

Zákony Nového Mexika byly vytvořeny tak, aby minimalizovali problémy s podnikáním a umožnili získání licencí i pro mikropodniky, které doposud tvoří polovinu trhu. V současné chvíli stojí standartní licence na pěstování až 200 rostlin paušální poplatek 1 000 USD a přitahuje začínající komerční pěstitele.

I přesto, že se nepočítá s otevřením všech prodejen ihned 1. den prodeje, je v současné chvíli licencováno již 225 maloobchodních prodejen.

Stát uvalí na prodej marihuany 12% spotřební daň, která se nakonec zvýší na 18%. Podle konzervativních odhadů překročí státní a místní daňové příjmy z rekreačního konopí do tří let 45 milionů dolarů ročně. Dvoutřetinový podíl jde do státního obecného fondu, třetina pak pro místní samosprávy.

Zahájení prodeje marihuany pro rekreační důvody ohlašuje novou éru podnikání jako velký byznys s důsledky pro posílení turistického průmyslu, podpoře malého i velkého podnikání na území Nového Mexika, ale i exportu produktů a profitu např. ze sousedního konzervativního Texasu.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa