Ahaonline.cz: Kosmetika – krásnější díky konopí!

Ahaonline.cz:  Kosmetika – krásnější díky konopí!

Přestože konopí patří k nejstarším hospodářským, zkrášlujícím a léčivým rostlinám, upadlo kvůli svým omamným účinkům v nemilost a dodnes ho mnozí považují jen za drogu. Přitom už dávno existuje jeho legální odrůda, která se používá k výrobě spousty užitečných produktů. Proč není od věci zařadit ho do své kosmetické výbavy?

Trocha z historie

„I když se může zdát, že se momentálně roztrhl pytel se zázračnými konopnými přípravky, rozhodně nejde o jen tak ledajaký současný módní výstřelek. Konopná rostlina se využívá již po celá staletí různými kulturami,“ vysvětluje Jiří Stabla, zakladatel Konopných lékáren. Konopí je jedna z nejstarších hospodářských rostlin, k lidem patří pravděpodobně již 12 tisíc let. Jeho pravlastí je Čína, odkud se rozšířilo přes Indii a Střední východ do Afriky a Evropy, poté i do Ameriky. V neolitických dobách zřejmě rostlo jako plevel v okolí osad a lidé ho začali zkoumat, a postupně tak objevili všechny způsoby jeho využití. Používali ho například k výrobě oblečení, papíru a potravinářských olejů, jako pícninu či stelivo, své místo však mělo i v lidovém léčitelství, v péči o pokožku a při náboženských rituálech. V roce 1961 OSN přidala konopí kvůli jeho omamným účinkům k ostatním celosvětově zakázaným látkám a jeho pěstování zakázala. To však neplatí pro konopí seté (Cannabis sativa), tzv. technické, které bylo postupně vyšlechtěno tak, aby rostlina obsahovala jen minimum omamné látky THC. Díky tomu je možné dnes využívat konopí v textilním, potravinářském a kosmetickém průmyslu, stavitelství a v medicíně.

Univerzální pomocník

V kosmetice má konopí všestranné využití, najdete ho v přípravcích pro různé typy pleti a na různé partie od hlavy až k patě. Chválí si ho ženy v boji proti vráskám i akné, pomáhá pleť hydratovat, rozjasňovat a zklidňovat, má protizánětlivé a antibakteriální účinky, zmírňuje podráždění, jako jsou svědění a zarudnutí, a posiluje přirozenou ochrannou bariéru pokožky. Má výborné regenerační účinky, takže ho lze využít při hojení popálenin či spálení od sluníčka, malých řezných ran a drobných oděrek. Je také vynikající na ekzematickou kůži, při lupence a jiných kožních potížích a také pro péči o nehty a vlasy, které posiluje a regeneruje. „Běžně se setkáte s konopím i v intimních gelech či v ústní vodě. Opravdu si myslím, že se hodí všude tam, kde se očekává boj se záněty a kožními defekty. Viděl jsem stovky úspěchů, jak správně zvolená péče z konopí pomáhá při léčbě bércových vředů a řady kožních defektů. Otevřeli jsme první konopné lázně a výsledky jsou výborné,“ dodává Stabla.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa