ČTK: Španělská vláda hledá firmy na pomoc s likvidací polí s marihuanou

ČTK: Španělská vláda hledá firmy na pomoc s likvidací polí s marihuanou

Madrid – Španělská vláda se rozhodla vypsat výběrové řízení na kontrakty s firmami, jež by jí pomohly s likvidací velkých ploch s nelegálně pěstovanou marihuanou. Z rozpočtu na to ministerstvo vnitra vyčlenilo zatím na 163.300 eur (skoro čtyři miliony Kč), částka se ale může zvýšit, neboť vláda ji odhadla podle loni odhalených pěstíren marihuany. V množství ilegálně pěstovaného konopí je Španělsko první v Evropě, napsal dnes deník El País.

„Když jsou políčka s marihuanou malá, likviduje je přímo policie, ale v případě velkých plantáží na to nemá kapacity,“ citoval španělský deník z dokumentu ministerstva vnitra. V něm se také uvádí, že policisté zaměstnaní ničením marihuany by pak chyběli jinde, například při zajišťování bezpečnosti v ulicích.

Ve Španělsku je držení a užívání marihuany na veřejnosti zakázané, ale zákony nepostihují pěstování a užívání drogy pro nekomerční účely, pokud se odehrává v soukromí. Rostliny však nesmějí být vidět z veřejně přístupných míst.

Nelegální pole s marihuanou jsou nyní pro španělské ministerstvo vnitra velkým problémem, protože loni se jejich rozloha oproti předchozímu roku zdvojnásobila. Soukromé firmy by měly pomoci za dohledu policistů likvidovat velká pole, mnohdy i s více než 10.000 rostlinami, která jsou ve Španělsku podle statistik stále častější.

Některá pole jsou navíc umístěna v obtížně přístupném terénu, například v roklích, problémová je i likvidace ve sklenících, kde jsou v létě velmi vysoké teploty. Nejvíce velkých polí s marihuanou bývá odhaleno na jihu Španělska v provinciích Granada, Almería či Murcia, peníze na likvidací polí letos půjdou také do Katalánska a Madridu a okolí.

Firmy by měly dostat smlouvu na rok, plnit ji mají začít od června. V některých případech soudce rozhodne, že rostliny z pole se rovnou zničí, v jiných je nutné je dát do pytlů, aby mohly být použity při vyšetřování. V policejní úschově bývají jeden až tři měsíce a pak jsou rovněž zničeny, napsal El País.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa