Severoamerické investice do konopného průmyslu v EU dosahují 600 milionů dolarů, společnosti se připravují na „další vlnu“ přílivu kapitálu

Severoamerické investice do konopného průmyslu v EU dosahují 600 milionů dolarů, společnosti se připravují na „další vlnu“ přílivu kapitálu

Severo-američtí producenti konopí investovali již stovky milionů dolarů do evropského trhu s konopím, i přesto se očekává, že dorazí nová vlna kapitálu.

Podle nových informací z European Cannabis Report 7th Edition společnosti Prohibition Partners spojily Tilray, Aurora, Canopy a Curaleaf v Evropě ke 3. čtvrtletí 2021 dlouhodobá aktiva ve výši ~620 milionů USD.

Přestože Kanada zůstává největším konopným vývozcem na evropský trh, kde počet pacientů vzrostl odhadem o 89 626 na 284 486, rychle se vše mění.

Ztráty v řádu miliard dolarů způsobené pomalu se vyvíjejícím trhem, které utrpěli kanadští hráči, je přinutily zbavit se obrovských částí svých mezinárodních pozemků a ponechat tak prostor pro další severoamerické hráče, aby investovali v Evropě, „na plně legální, regulovaný trh v hodnotě miliard eur“. 

Pomalé výnosy na rozvíjejícím se trhu způsobily, že investoři ztratili důvěru v jejich expanzivní strategie, což vedlo k výprodejům a následným kumulativním ztrátám převyšujícím miliardy eur. 

To vedlo k zásadní změně strategie mezi lety 2020 a 2021, která zahrnovala globální uzavírání velkých zařízení a změny managementu. 

Společnost Canopy Growth prodala své zařízení v Dánsku společnosti Little Green Pharma za přibližně 15 milionů EUR pod tržní hodnotou a mnohem méně, než do zařízení investovala. Začátkem tohoto roku pak také prodala C3 Pharma se ztrátou přibližně 60 % ceny, kterou za ni zaplatila v roce 2019. 

Zatímco tento velký odprodej probíhal, americké společnosti jako Curaleaf viděly příležitost proniknout na trh „vybídnuté v neposlední řadě příslibem legalizovaného německého trhu pro dospělé“. 

Prohibition Partners odhaduje, že do Evropy v průběhu roku přiteklo dalších 180 milionů eur v investicích od „hrstky severoamerických hráčů“. 

Díky této nové vlně investic se také hlavní hráči, jako je Aurora, která byla nucena v roce 2020 zavřít jedno ze svých dvou velkých závodů ve výstavbě v Dánsku, vracejí ke své strategii mezinárodní expanze a koncem roku 2021 koupí holandské kultivátory Leli Holland a Growery BV.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa