Denik.cz: Semínko nebo olej? Rodinná firma se specializuje na výrobu konopných produktů

Denik.cz: Semínko nebo olej? Rodinná firma se specializuje na výrobu konopných produktů

Václav Říha z Příbramska je se svou firmou Hemp Production jedním z mála, kdo se v České republice zabývá výrobou a zpracováním konopí jak pro využití v potravinářství, tak k využití suroviny ve stavebnictví nebo v automobilovém průmyslu.

Václav Říha přitom vždycky nebyl pěstitelem a zpracovatelem konopí. Měl a doposavad má dvě benzinové čerpací stanice, a to v Chrašticích a v Zalužanech. „Jsem technický člověk a kdysi mne zaujala obnova přírodních zdrojů. Vyzkoušel jsem například větrnou elektrárnu, no a ruku v ruce s tím šlo objevování nových zdrojů, a tak jsem zpozoroval konopí,“ vysvětluje Václav Říha.

Konopí podle podnikatele vyroste ze 120 dní a je z něho možné získat až 50 tisíc různých produktů. S pěstováním konopí Říha začínal v roce 1999. Díky svému oboru brzy narazil na značný problém. Surovinu totiž nebylo čím správně sklidit. „Ve spolupráci s Německem byl přestavěn kombajn na sklízení konopí, který je dodnes jediným svého druhu,“ podotýká Václav Říha.

Václav Říha Hemp Production

Semínko, olej i komponenty do aut

Plodinu společnost pěstuje, jak jinak, v létě. Po celý rok je potom možné vyrábět z ní nejrůznější produkty. V Hemp Production patří mezi nejoblíbenější například loupané konopné semínko.

„Jsme pomalu jediní, kdo umí loupat semínko. Loupané semínko je poté možno použít na sladko i na slano, říká se mu konopný oříšek, to je jedna z oblíbených věcí,“ popisuje Václav Říha.

Dalším oblíbeným produktem, u něhož firma pozoruje nárůst v poptávce, je potom za studena lisovaný konopný olej, který svým složením patří mezi vůbec nejkvalitnější oleje. „Používá se jen za studena – do salátů, různých pomazánek nebo do jogurtů,“ uvádí podnikatel. Konopí je však možné využít také kupříkladu ve stavebnictví či v automobilovém průmyslu, kde se pomocí různých technik zpracovávají hlavně stonky.

Legislativní problémy
Ovšem samotné podnikání v tomto odvětví není tak úplně jednoduché. „Nevýhodou jsou předsudky vůči rostlině způsobené malou informovaností. Mluví se pouze o droze, ale bohužel už méně o tom, že je to také zdraví prospěšná potravina – a ano, určitě jsem to chtěl už někdy položit. Třeba když se mi stalo, že když jsem napsal nějaké dotace a nebyly přijaty možná právě proto, že se jedná o konopí,“ poznamenává Říha.

Ve svém podnikání ale kromě šíření osvěty a třeba i přispívání k legislativním změnám, vidí ještě jednu velkou výhodu. Hemp Production ve své výrobě v podstatě nemá konkurenci. Bez zajímavosti není ani to, že firma je více než v České republice známá v zahraničí.

Václav Říha si ale nezoufá, že by neměl podnik komu předat. Momentálně, alespoň co se konopí týče, spolupracuje se svým synem. Dcera pak vede obě benzínové čerpací stanice. Kromě toho má firma ve svém portfoliu ještě také ubytovací služby v Chrašticích na Příbramsku.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa