Techcrunch.com: Největší problémy evropského konopného trhu

Techcrunch.com: Největší problémy evropského konopného trhu

Na otázky serveru Techcrunch.com odpovídá David Bonnier zakládající partner společnosti Enexis AB.

Jaké jsou některé z největších problémů, kterým nyní čelí evropský konopný průmysl?

Evropa je v současnosti převážně konopným lékařským trhem. Na rozdíl od USA je léčebné konopí v Evropě legálně bráno jako lék a spadá pod EU a národní farmaceutické regulační systémy.

Standardy pro produkci a distribuci léčebného konopí jsou jako takové mimořádně vysoké. Evropští lékaři jsou navíc obecně konzervativnější a založeni na zkušenostech a důkazech. Vybudování potřebného prostředí pro obchod tak, aby bylo možné získat zapojení zainteresovaných konopných společností, proto vyžaduje čas.

Mezi klíčové problémy patří (1) nedostatek vzdělání a zapojení od zainteresovaných stran v oboru, jako jsou lékaři, výzkumné ústavy, pojišťovny, politici atd.; a (2) nedostatek navazující infrastruktury, jako jsou výzkumná centra, specializované kliniky, licencovaní velkoobchodní distributoři a výrobci.

Dobrou zprávou je, že vzhledem k tomu, že společnosti zabývající se konopím musí v Evropě fungovat podle farmaceutických regulačních systémů, jsme svědky materiální akumulace vysoce kvalitních údajů o pacientech.

Všimněte si, že lékaři v Evropě mohou pacientům předepisovat pouze hotový produkt, na rozdíl od USA, kde potřebujete pouze lékařskou kartu. Pacienti se musí často několikrát vyšetřit lékařem, což přináší několik cenných údajů o pacientech, které lze použít ve studiích důkazů v reálném světě.

Domníváme se, že Evropa se s největší pravděpodobností stane klíčovým lídrem na frontě výzkumu léčebného konopí, což dále pomůže zvýšit základnu důkazů a všeobecné přijetí.

David Bonnier zakládající partner společnosti Enexis AB a americký investor pro evropský trh.

Jak tato problematika s vašimi doporučeními pro vaše společnosti v portfoliu souvisejících s konopím?

Zaměřujeme se na společnosti, které se umějí orientovat v evropském regulačním prostředí a zaplňují klíčové mezery na trhu.

V současné době se nám například líbí část hodnotového obchodního řetězce, který byl dosud nedostatečně využíván, včetně distribučních společností, platforem specializovaných klinik, výzkumných a vývojových center a společností, které shromažďují data pacientů, o kterých se domníváme, že se časem stanou velmi cennými. Máme rádi i vedlejší podniky.

Stejně jako v USA je legislativa v celé Evropě roztříštěná, ale vyvíjí se. Je tato situace srovnatelná s vaší?

Do určité míry, i když existují některé klíčové rozdíly. Vzhledem k tomu, že Severní Amerika již vydláždila cestu (počínaje v roce 1996 léčebným konopím v Kalifornii a znovu v roce 2012 plnou legalizací pro dospělé v Coloradu a Washingtonu), legislativa v Evropě zrychluje rychleji.

Zatímco Nizozemsko jako první legalizovalo léčebné konopí v Evropě v roce 2003, k vlně legalizace skutečně došlo až mnohem později, kdy bylo legalizováno v Itálii, následováno Německem, Polskem, Spojeným královstvím, Českou Republikou a mnoha dalšími. V současnosti má téměř 400 milionů Evropanů legální přístup k léčebnému konopí v nějaké formě, což je více než v USA.

Evropa také netrpí federálním zákazem léčebného konopí jako v USA. Existuje celoevropská směrnice pro normy výroby a distribuce produktů z léčebného konopí, kterou si stanovuje každá země.

To znamená, že můžete konopí vyrábět například v Portugalsku a prodávat do kterékoli země EU, pokud máte vývozní/dovozní licence. Přeshraniční obchod v Evropě je tedy relativně proměnlivý, což znamená, že společnosti se mohou poměrně rychle rozšiřovat a růst, pokud vědí, co dělají.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa