Denik.cz: V Ostravě se koná veletrh konopí. Láká starší i stavaře, dorazil i šéf Pirátů (Fotogalerie)

Denik.cz: V Ostravě se koná veletrh konopí. Láká starší i stavaře, dorazil i šéf Pirátů (Fotogalerie)

Nejen kouření. Je tu kosmetika, jídlo, pivo i beton. Ostravské Trojhalí patří o tomto víkendu konopí. Po dvou covidových letech se tam koná pátý ročník veletrhu Konopex Ostrava, kde celkem 74 firem z Česka i zahraničí nabízí vše co s touto rostlinou souvisí. Od semínek, CBD, květů i klonů, kosmetiky, textilií a potravin, včetně konopného piva, až třeba po stavební materiál.

Podle organizátora veletrhu Jana Dokoupila je cílem akce především propagovat konopí jako průmyslově využitelnou rostlinu. „Snaží se ukázat lidem její všestrannost, na co všechno se dá v praxi použít,“ říká Dokoupil.

Jak řešit zdravotní potíže?


K vidění, vyzkoušení i ke koupi je toho opravdu hodně. Mezi návštěvníky je vedle pravověrných příznivců této teplomilné rostliny nemálo starších lidí, kteří kvůli zdravotním problémům a možná selhávání konvenční léčby svých obtíží upínají naděje právě ke konopí, které je známo svými účinky.

Třeba jako paní Mirka Zavadilová, která s manželem přijela z Opavy. „Proč? Chci se porozhlédnout a zkusit najít něco, co mi pomůže zmírnit mé zdravotní obtíže,“ říká. Má artrózu kloubů a trpí bolestmi. I proto před dvěma měsíci vyzkoušela vapolizaci, což je přijímání prospěšných látek z léčivých rostlin, které se provádí zahříváním.

„A opravdu jsem pak lépe spala, bolest ustoupila. Takže se tady porozhlédnu, poradím se a třeba si pořídím nějakou mastičku, dodala Mirka Zavadilová.

Domy z konopného betonu

Tradice pěstování je na českém území historicky zakořeněna. A současní propagátoři se jeho využití, a to nejen v léčitelství, potravinářství, ale třeba ve stavebnictví, snaží obnovit. Například výrobci stavebních hmoty hempcrete, což je něco jako konopný beton. Jde o směs dřevité drti z konopné rostliny, které se říká konopné pazdeří.

„Tato drť se smíchá s vápennými či hliněnými pojivy, čímž vznikne pevná směs, která časem doslova zvápenatí a nahrazuje polystyrény, čedičové vaty, sklolaminát, ale i cihlu a písek. Umožňuje stavbu kompozitních domů, energeticky pasivních domů,“ vysvětluje Jan Bešík z firmy Domy z konopí a odkazuje na tradici stavění z konopí.

Podle něj je budova postavená z konopného betonu ekologicky úsporná, má minimální uhlíkovou stopu. Navíc materiály pro výrobu konopného betonu, tedy pazdeří, vápno a voda, jsou lokálně dostupné. I v Česku se z tohoto materiálu už staví. „Například v soutěži Stavba roku Libereckého kraje je přihlášen kompozitní pasivní dům z tohoto materiálu,“ říká Jan Bešík, který sám v takovém domě bydlí.

S odkazem na pazederobton, z něhož se v Československu v omezené míře stavěly domy v 80. letech, připomíná, že využití konopných materiálů ve stavebnictví má v našich zeměpisných šířkách dlouhou tradici. Ročně prý jeho firma dodává materiál na zhruba dvanáct staveb.

Spokojený šéf Pirátů

Letošní ročník Konopexu v Ostravě si po dvouleté pauze nenechal ujít ani šéf pirátů Ivan Bartoš. Se snímky z návštěvy ostravského konopného veletrhu se pochlubil na sociální síti Twitter s poděkováním za osvětu. „Je to supr akce, která seznamuje lidi s tím, kde všude může konopí pomáhat,“ uvedl Bartoš.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa