Cnn.iprima.cz: Piráti vyzývají k legalizaci konopí. Podporu budou hledat složitě v koalici i v opozici

Cnn.iprima.cz: Piráti vyzývají k legalizaci konopí. Podporu budou hledat složitě v koalici i v opozici

Při příležitosti Světového dne marihuany vytáhli znovu Piráti své tradiční téma, tedy legalizaci konopí, která by podle nich mohla do státní kasy přinést až dvě miliardy korun ročně. Od chvíle, kdy usedli ve vládních lavicích, je to poprvé, kdy Piráti s tímto kontroverzním tématem přišli. Koaliční partneři se debatě nebrání, připomínají však, že legalizace není součástí vládního programu. Těžko budou Piráti hledat případnou podporu i mezi opozičními poslanci.

„Racionální přístup ke konopí a změna souvisejících zákonů přinese peníze do státní kasy v řádu miliard. Téměř milion lidi, kteří používají konopí pro samoléčbu, nebude porušovat zákon skrze pěstování nebo shánět konopí na černém trhu,“ uvedl na Facebooku předseda strany Ivan Bartoš.

Racionální přístup ke konopí a změna souvisejících zákonů, přinese peníze do státní kasy v řádu miliard, téměř milion lidi, kteří používají konopí pro samoléčbu, nebude porušovat zákon skrze pěstování, nebo shánět konopí na “černém trhu”. Spousta lidí se vyhne nesmyslné šikaně. Dekriminalizace samopěstování v regulované formě a legalizace ušetří státu nemalé peníze na dosavadní represivní politice a vydělá peníze. To že se tím navíc sníží dostupnost i užívání u nezletilých potvrzují i zahraniční data. Ivan Bartoš

Podle něj také zmizí nespravedlivý postih uživatelů marihuany. „Spousta lidí se vyhne nesmyslné šikaně. Dekriminalizace samopěstování v regulované formě a legalizace ušetří státu nemalé peníze na dosavadní represivní politice a vydělá peníze. To, že se tím navíc sníží dostupnost i užívání u nezletilých, potvrzují i zahraniční data,“ doplnil.

Podle Pirátů by to mohlo do státní kasy přinést nemalé peníze. „Regulace trhu s konopím a zároveň umožnění nakládat s ním pro vlastní potřebu je naším dlouhodobým cílem. Cílem, který navíc státu vydělá až dvě miliardy ročně na daních a omezí černý trh… Stát neustále přichází o spoustu peněz za ušlé daně, (zbytečná) přestupková či trestní řízení a dealerům kvete byznys. Je na čase to změnit –⁠ pojďme nastavit jasná pravidla,“ vyzývá Pirátská strana na sociálních sítích.

Koalice: Diskusi se nebráníme

Legalizace konopí není ve vládním programu vlády Petra Fialy (ODS), přesto jsou některé strany ochotné o nápadu diskutovat. „Ačkoliv legalizace konopí nepatří mezi společné vládní priority, diskusi s koaličními partnery se nebráníme,“ sdělila pro CNN Prima NEWS předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ivan Bartoš – Pirátská strana

Podporu by však Piráti těžko hledali například u lidovců. „V KDU-ČSL jsme o tom nikdy nediskutovali. Myslím ale, že by to podporu nenašlo. Navíc jen daňový výnos není vše, jistě by to přineslo i náklady týkající se zdravotnictví či bezpečnosti a také je to nepřijatelné morálně,“ uvedl pro CNN Prima NEWS lidovecký poslanec Michael Kohajda. „Piráti teď často něco vystřelí, s nikým to nemají projednáno a pak to proto zapadne,“ doplnil.

Podporu by však Piráti našli u některých řadových členů svých koaličních partnerů. „Dnes je světový den marihuany a já říkám: Legalizace,“ napsal například na Twitter ostravský komunální politik ODS Radim Ivan.

Riziko pro mladé, zní z opozice

Těžko by Piráti hledali hlasy také mezi opozičními poslanci. „Vždy jsme podporovali hlavně využití léčebného konopí a jeho maximální proplácení od pojišťoven. Diskusi na téma legalizace se nebráním. Osobně si ale myslím, že je to výsostně odborného téma, u kterého zdaleka nejde jen o peníze do státní kasy. Nejdůležitější jsou pro mě případná rizika pro mladou generaci. I v našem poslaneckém klubu existují na toto téma dost rozdílné názory, takže počítám, že ta debata bude hodně dlouhá,“ sdělil pro CNN prima NEWS první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Částečnou legalizací konopí se zabývali poslanci již v minulém volebním období. Návrh skupiny čtyř desítek poslanců ze šesti klubů, v jejichž čele stáli právě Piráti, předpokládal, že by si bezúhonní dospělí lidé mohli doma vypěstovat a zpracovat až pět rostlin konopí. Návrh však neprošel.

Mezi jeho nejhlasitější odpůrce patřilo hnutí SPD. Například poslankyně Karla Maříková argumentovala tím, že konopí způsobuje ztrátu motivace, deprese a úzkosti. „Až 70 procent trestných činů spojených s drogou souvisí právě s konopím,“ sdělila také ve vysílání CNN Prima NEWS.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa