Wave.rozhlas.cz: Australští lékaři předepisují konopí téměř na všechno. Odborníci před tím varují

Wave.rozhlas.cz: Australští lékaři předepisují konopí téměř na všechno. Odborníci před tím varují

Australští lékaři předepisují konopné výrobky jako univerzální lék. Podle serveru Vice ale není jasné, jestli konopí opravdu pomáhá na všechny problémy, které pacienti mají.

„Víme, že uživatelé konopí, ať už na lékařský předpis, nebo bez něj, mají větší pravděpodobnost, že budou žít s vysokou mírou psychických potíží, budou pocházet z chudých oblastí a budou mít horší přístup ke kvalitní zdravotní péči,“ říká Rhys Cohen z organizace CannGroup.

V roce 2016 Austrálie zavedla bezprecedentní program, na jehož základě mohou lékaři předepisovat konopí na léčbu široké škály nemocí. To má podle serveru Vice za následek to, že produkty z léčivé rostliny začali lékaři předepisovat i na nemoci, u nichž není prokázané, že by měla léčba konopím prokázaný pozitivní efekt.

Studie vědců z University of Sydney zjistila, že léčebné konopí se v Austrálii předepisuje na více než 140 různých onemocnění. Mezi nejčastější patří úzkost, a to i přes to, že neexistuje dostatek studií, které by potvrzovaly účinnost léku při jejich léčení.

Jedna z hlavních autorek studie lékařka Elizabeth Cairns tvrdí, že většina výzkumů, z kterých vyplývá pozitivní efekt při léčení úzkostí konopím, je založena na konopných produktech s dominující látkou CBD. Ve většině konopných produktů ale převažuje THC, které podle Cairns u uživatelů konopí běžně úzkosti naopak vyvolává.

Úzkost není jedinou nemocí, na kterou australští lékaři konopí předepisují. Na základě údajů australského Úřadu pro léčivé přípravky výzkumníci zjistili, že se lékaři stále častěji obracejí k předpisům léčebného konopí také při léčbě bolesti nebo poruch spánku. Odborníci z University of Sydney proto nedoporučují předepisování konopí proti bolesti.

„Všichni lidé, kteří mají přístup k léčebnému konopí a které jsme zkoumali, mají přístup k produktům, u nichž nebyla prokázána účinnost při léčbě čehokoliv konkrétního,“ říká spoluautor studie Rhys Cohen. Podle něj míra předepisování léčebného konopí vzrostla zejména za poslední rok a většinou o něj žádají mladí muži.

Autor: Marcel Faltys

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa