Zimbabwští farmáři bojují s vysokými náklady na splnění regulí pro farmaceutický konopný průmysl

Zimbabwští farmáři bojují s vysokými náklady na splnění regulí pro farmaceutický konopný průmysl

HARARE – Zimbabwští farmáři, kteří chtějí vydělat na globálním boomu léčivého konopí, čelí řadě vysokých nákladů a regulačním překážkám. Nicméně pěstitelé jako Munyaradzi Nyanungo sázejí na to, že po desetiletích hospodářského poklesu posílí jejich bohatství.

Zimbabwe je jihoafrická země která se stala jednou z prvních v Africe, která legalizovala produkci léčebného konopí v roce 2018. V naději na nový zdroj příjmů ve výši tak potřebných exportních dolarů vydala 57 licencí.

Globální konopný průmysl by podle analytiků Barclays mohl mít do roku 2028 hodnotu 272 miliard dolarů a zimbabwský ministr financí Mthuli Ncube řekl, že země z toho chce alespoň 1 miliardu dolarů – více, než v současnosti vydělává ze svého špičkového zemědělského exportního tabáku.

Problémy však přetrvávají, v neposlední řadě obrovské náklady na zřízení za přísných regulací, jako je požadavek používat skleník ke splnění kritérií pro „organicky pěstované“ konopí – nezbytné k tomu, abychom ho mohli prodávat na lékařský trh.

„Skleník je velmi nákladný,“ řekl Nyanungo. „Celý tento skleník: potřebujete něco kolem 500 000 $ jen na nastavení konstrukce,“ nezahrnuje zavlažovací systém a náklady na osivo!

„Pokud někdo bude pěstovat konopí pro lékařské účely, bude to na jeho riziko, protože existuje příliš mnoho proměnných,“ řekl Zorodzai Maroveke, generální ředitel a zakladatel Zimbabwe Industrial Hemp Trust. „Tolik se toho může pokazit.“

Přesto mohou být odměny značné.

Lesní farma Nyanungo, která funguje od roku 2003, pěstuje tradiční plodiny tabáku a kukuřice a chová dobytek, ale licenci na konopí získala v roce 2020. Z jeho 40 farmářských zaměstnanců nyní 10 pracuje na rostlinách konopí.

Očekává, že z první sklizně v srpnu vydělá 2,5 milionu dolarů, což je výrazně více než to, co vydělal ze svých ostatních plodin a dobytka.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa