Denik.cz: Rok unikátní pěstírny konopí v brněnské nemocnici: chtějí i komerční využití (Fotogalerie)

Denik.cz: Rok unikátní pěstírny konopí v brněnské nemocnici: chtějí i komerční využití (Fotogalerie)

Pro jedny návyková látka a vstupní brána do světa tvrdých drog, pro druhé mnohdy až zázračný lék. Konopí je téma, které stále budí emoce. Přesto ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně otevřeli zhruba před rokem vlastní a jedinou pěstírnu svého druhu v České republice. Dnes dosavadní výsledky prezentovali na sedmém ročníku mezinárodní konference Věda a konopí.

Konopné léčiva ve svatoanenském Centru pro léčbu bolesti podali za poslední rok 260 pacientům. „V celé republice se takto léčí zhruba čtyři tisíce pacientů a číslo každý rok stoupá. U nás konopím pomáháme pacientům s chronickými bolestmi, ale škála využití je mnohem širší. Pomáhá na křeče, sklerózu, nevolnost, zvracení nebo na typický třes u pacientů s Parkinsonou chorobou. Emoce, které konopí budí, je většinou způsobené nedostatkem informací,“ nastínil lékař Radovan Hřib.

U svaté Anny vypěstované lékařské konopí slouží zatím jen k výzkumným účelům. Komerčnímu či medicínskému využití vlastní marihuany zatím brání české zákony. „Paradoxem je právě legislativní situace, kdy máme sválenou novelu zákona, platnou od letošního roku, ale doposud bez prováděcí vyhlášky. Z tohoto důvodu i nemocnice čeká na pravidla, jak žádat o licenci, která by umožnila komerční pěstování léčebného konopí. A tím i využití zkušeností, které získáváme z oblasti výzkumu pěstování konopí doposud v naší v loňském roce otevřené experimentální pěstírně léčebného konopí,“ vysvětlil vedoucí konopného výzkumného centra Václav Trojan.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa