Jak by triploidní konopí mohlo vést k novým bezsemenným odrůdám?

Jak by triploidní konopí mohlo vést k novým bezsemenným odrůdám?

Svět pěstování konopí možná čeká nová změna paradigmatu v podobě bezsemenného konopí. Obrovský potenciál triploidního konopí přiměl mnoho lidí v konopném průmyslu doufat a radovat se.

I když je zapotřebí se o aplikaci triploidního konopí ještě hodně dozvědět a pochopit, první náznaky jsou již dobré. Zde prozkoumáme vše, co je třeba vědět o triploidním konopí, které by mohlo být jen budoucností konopí bez semen.

Triploidní konopí

Mnozí mohou být zmateni, co znamená termín „triploidní“ a jak se vztahuje na konopí. Pojem triploid je ve světě zemědělství kupodivu zcela běžný. Vodní melouny, které jsou například bez pecek, jsou považovány za triploidní melouny. Totéž platí pro řadu dalších plodin, jako jsou citrusy, hrozny a banány. To nám pomáhá pochopit, že společným faktorem triploidních rostlin je to, že jsou bez semen. Jak to však platí pro rostliny konopí ?

Pro úplné pochopení pojmu triploidní konopí se budeme muset vrátit trochu k základům vědy. Víme, že chromozomy nesou genetickou informaci ve formě genů. Lidé mají 23 párů těchto chromozomů, díky nimž jsou lidé diploidní. Rostliny konopí jsou na druhé straně také diploidní s pouze 10 chromozomy. Výzkum však ukázal, že konopí jako většina rostlin může být tetraploidní (4 kopie) nebo oktoploidní (8 kopií) a více.

Triploidní exprese rostlinných chromozomů je velmi vzácná variace, která se může přirozeně vyskytovat u rostlin. Vědci od té doby vyvinuli způsob, jak získat tento triploidní výraz křížením tetraploidu s diploidem.

Cannabis Sinsemilla a problém pylu

Cannabis sinsemilla ve španělštině znamená „bez semen“, čehož je dosaženo oddělením samičích rostlin od samčích druhů, které produkují pyl. Tento  speciální kmen byl představen v 70. letech 20. století  jako průlom v hledání bezsemenného konopí. Pěstitelé zjistili, že jedna samčí rostlina může v pěstitelské oblasti snadno opylit každou samičí rostlinu konopí, čímž se sníží výnos. Je to proto, že neopylená samičí rostlina konopí má více terpenů a kanabinoidů než její opylovaný protějšek.

Spotřebitelé v konopném průmyslu přikládají velkou hodnotu květům konopí bez semen, což z nich činí zlatý standard. V triploidním konopí je však více než jen květ konopí bez semen. Mají totiž oproti pylu značnou výhodu. Klony produkované ze samičí rostliny jsou v současnosti nejběžnější metodou množení rostlin konopí. Spolu s feminizovanými semeny jsou klony snadno používány mnoha pěstiteli, ale stále mají problém s nežádoucím pylem.

Herming je hovorový termín  používaný k charakterizaci samičí rostliny konopí produkující samčí květy. Tyto květiny mohou zase tvořit a produkovat pyl, který může opylovat každou samičí rostlinu v okolí. Interpretace je taková, že pěstitelé musí kontrolovat samčí rostliny a také kontrolovat samičí rostliny na samčí květy. Křížové opylení je také velkým problémem, protože přibývá konopných zemědělských ploch. Pyl z konopí může při přenášení větrem cestovat až pět mil. To znamená, že mnozí riskují, že ztratí celý svůj výnos i bez přítomnosti samčích rostlin na svém poli.

Triploidní konopí: Řešení problému s pylem a další

Triploidní konopí na rozdíl od cannabis sinsemilla je bezsemenné a necitlivé na pyl. To znamená, že rostlina netvoří semena, i když byla opylena. Vyřešením problému pylu odstraní triploidní konopí problémy se ztrátou úrody. S menšími šancemi na ztráty na úrodě existuje více prostoru pro zvýšení výnosu pěstování. Je zde také možnost snížit náklady na pracovní sílu.

Kromě pouhého odstranění problému s pylem má triploidní konopí také tu výhodu, že je nazýváno designovými rostlinami. Je to proto, že je možné selektivně šlechtit rostliny, aby bylo možné vybrat, které vlastnosti zlepšit.

Triploidní konopí má tři kopie každého chromozomu, přičemž dvě jsou darovány z rodičovských kultivarů a jedna kopie navíc. Je tedy možné pečlivě vybrat rodiče, aby dodali tyto chromozomy na základě požadovaných vlastností. A pokud jde o triploidní konopí, existuje tím pádem mnoho variant pro šlechtění. Produktem tohoto pěstebního procesu jsou podle očekávání rostliny konopí s unikátní genetikou.

Budoucnost velkovýroby konopí

Dark Heart Industries je jednou z předních kalifornských společností zabývajících se genetikou konopí a požehnala světu svým prvním triploidním konopím bez semen. Triploidní semena konopí vyráběná společností byla testována, aby nebyla schopna produkovat semena, i když byla vystavena pylu. Dan Grace, generální ředitel společnosti, věří, že tato inovace je průkopnická a bude nápomocná při podpoře produkce konopí ve velkém.

V roce 2021 měl celkový americký trh s konopím hodnotu více než 100 miliard dolarů . Navzdory množství legálních trhů v celé zemi překvapivě tvoří legální trh pouze 25 % z tohoto celkového počtu. Je to proto, že náklady na produkci legálního konopí jsou docela ohromující, i když jeho dividendy jsou vidět. Triploidní konopí může pomoci zvrátit tento příliv snížením částky vynaložené na produkci. To pomůže drobným pěstitelům maximalizovat svou produkci a dostat se tam, aby konkurovali černým trhům.

Sečteno a podtrženo

Pěstování konopí, stejně jako jiné aspekty tohoto odvětví, zažívá přínos inovací a technologií. Pryč jsou doby, kdy byli farmáři vydáni na milost a nemilost přírodním důsledkům, jako je opylování.

Éra triploidního konopí je tady a snadno to může být řešení, které pěstitelé konopí hledali v 70. letech. Nyní zbývá zdokonalit řemeslo a nechat mnoho pěstitelů zavést triploidní konopí do svého pěstebního procesu. To jistě zanechá pěstitele usmívající se během celého pěstebního procesu od rostlinky až po cestu do banky a uživatele, kteří ze svých rostlin konopí získají vše, co si kdy přáli.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa