Apetitonline.cz: Konopná semínka mají v jídelníčku mnoho benefitů

Apetitonline.cz: Konopná semínka mají v jídelníčku mnoho benefitů

Konopné produkty zažívají velký boom na poli zdravého stravování, potažmo zdravého životního stylu. Konopí je bylinou, která má všestranné využití a není divu, že se k ní vracíme. Konopné semínko a výrobky z něj patří jednoznačně mezi jedny z významných přírodních potravinových doplňků.

Z různých částí této konopí je možné vytvářet i kosmetiku i přípravky pro vnější i vnitřní užití. „Jedná se o jeden z nejužitečnějších potravinových doplňků pro lidský organizmus,“ říká Jiří Stabla, odborník na konopí z Konopných lékáren a Carun.

Proč konopné semínko?

  • Silně podporuje imunitní systém a může být velkou pomocí pro lidi trpící rakovinou, kardiovaskulárními nemocemi, nebo problémy s kůží.
  • Reguluje cholesterol, omlazuje pleť a vlasy, brání vysoušení pokožky a dodává velké množství energie. Podporuje růst svalové hmoty a je výbornou prevencí před onemocněním astmatem, artritidou nebo vředy.
  • Konopné semínko obsahuje 20 aminokyselin včetně 8 esenciálních, je nejdokonalejší náhradou masa, protože obsahuje zcela kompletní bílkovinu.
  • Konopné semínko se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, prospěšných rostlinných sterolů a dalších důležitých látek pro lidský organismus.
  • Má ideální poměr (1:3) esenciálních mastných kyselin omega-3 a omega-6. Pomáhá odbourávat kyselinu máselnou zodpovědnou za bolest svalů. 

Jak nejlépe semínka využít

Neloupaná semínka, je nejvhodnější nechat před konzumací nejprve naklíčit. Tím získají na jemnosti i chuti. Druhou možností je pražení. Trošku silnější slupka touto úpravou změkne.

Samostatnou kapitolou jsou semínka loupaná, tedy zbavená slupek. Chuťově se jim vyrovná málokterá pochoutka.

  • Dají se přidávat takřka do všeho či jíst samotná jako oříšky.
  • Je možné je jednoduše nasypat na namazaný chléb či do müsli, granoly či ranní ovesné kaše.
  • Rozmixovaná s vodou vytváří lahodné mléko (s ovocem pak osvěžující koktejl), oblíbená kombinace je ovocný salát zasypaný loupaným semínkem a zakápnutý citronem.

Konopný olej je úžasný samotný s pečivem, v salátech i pomazánkách. Mouka se přidává do pekárenských výrobků (10–15 %, lze přidat i celá semena) či omáček.

Jako „zdravou“ alternativu chipsům lze doporučit i pražená konopná semínka ochucená solí či kořeněná, sladce chutnají obalená v karamelu. Pražením (podobně jako pečením) se ale ztrácí nenasycené mastné kyseliny a další nejcennější vitageny.

Pravidlo, že nejzdravější jsou pokrmy čerstvé či jen lehce tepelně zpracované, platí u konopných dvojnásob. „Pro zachování kvality esenciálních mastných kyselin by semínko ani olej neměly být zahřívány na více než 45 stupňů Celsia. Vylisovaný olej je třeba chránit nejen před teplem, ale také před vzduchem a světlem. Oxidace kyselin totiž způsobuje žluknutí a činí jej nepoživatelným,“ upozorňuje Jiří Stabla.

  • Jiří Stabla, společně se svou přítelkyní Hanou Pristášovou, stále vyvíjejí kvalitní veganské produkty. Snaží se pouze o přírodní složení tak, aby bylo co nejvíce vhodné pro citlivou pokožku. Nyní pracují na nových produktech jako jsou šampony, různé formy pleťového mléka, ale také vyvíjejí CBD spray, který by mohl v budoucnu doplnit olejovou formu, kterou dnes svět využívá nejčastěji.
Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa