Burzovnisvet.cz: Je Innovative Industrial Properties stále dobrou akcií ke koupi?

Burzovnisvet.cz: Je Innovative Industrial Properties stále dobrou akcií ke koupi?

Prudký pokles akcií Innovative Industrial Properties (IIPR) je skvělým příkladem nálady investorů v akciích.

Během pandemie investoři očekávali rychlý růst spotřeby marihuany v USA a bujaré nabídky tohoto ziskového realitního investičního trustu (REIT) v konopném sektoru se vyšplhaly na historická maxima. Rychlý posun vpřed do roku 2022. Zatímco sektor nadále roste, akcie Innovative Industrial klesly o více než 50 % a zájemců je málo, a to i přes stabilní zisky a atraktivní dividendový výnos.

Konopí v USA

Je škoda, že investoři nevyužívají příležitosti k nákupu, protože společnost Innovative, založená v roce 2016, vyplňuje lukrativní mezeru v odvětví.

Zřízení komerčního pěstování pod střechou s licencí od státu je nákladné. Budova o rozloze dvou fotbalových hřišť s pěstebními potřebami, osvětlením, zavlažováním a dalšími nezbytnostmi pro pěstování marihuany stojí přibližně 4 až 5 milionů dolarů.

Získávání kapitálu je o to obtížnější, že konopí je podle amerických zákonů stále nelegální, což jeho provozovatele fakticky vylučuje z federálně regulovaného bankovního systému. To by mohl změnit návrh zákona SAFE Act z roku 2021. Zatímco však byla tato legislativa loni schválena Sněmovnou reprezentantů USA, je otázkou, zda ji někdy schválí Senát nebo zda ji podepíše Bílý dům.

Právě sem se hodí společnost Innovative Industrial Properties se svou nabídkou „zpětného pronájmu“. REIT odkoupí budovu provozovatele hrnců a poté ji pronajme zpět tomuto podniku. Pěstitel má nyní k dispozici kapitál pro svůj růst, zatímco IIPR získává stálý příjem z pronájmu.

person in black leather gloves holding green plant
Zdroj: Unsplash

Solidní společnost v rostoucím odvětví

Spotřeba konopí stále rychle roste. Podle výzkumníků trhu se předpokládá, že poptávka letos vzroste o 30 % na téměř 1,7 miliardy kilogramů (objemově) a do roku 2025 vzroste o dalších 80 % na více než 3 miliardy kilogramů ročně.

Tento marihuanový REIT se veze na vlně spotřeby. Společnost Innovative Industrial začala v roce 2016 nákupem a zpětným pronájmem jednoho pěstírenského zařízení a nyní vlastní více než 100 nemovitostí s konopím. Společnost v průměru uskuteční kolem 17 až 18 nákupů ročně (včetně šesti transakcí v prvních čtyřech měsících roku 2022).

Stále má také spoustu akvizičních cílů. Například v Texasu vidí společnost rostoucí trh a v tomto státě již uzavřela jednu dohodu o zpětném pronájmu, přestože podle zákona z roku 2015 je zde povoleno pouze omezené lékařské využití. Vzhledem k tomu, že Nové Mexiko a Oklahoma rozšiřují své regulované konopné programy, společnost očekává, že Texas bude nakonec následovat jejich příkladu.

Zdroj: Unsplash

Díky všem těmto akvizicím je společnost na dobré cestě dosáhnout v letošním roce příjmů ve výši 288 milionů dolarů – o 40 % více než v předchozím roce. Analytici očekávají, že do roku 2024 vzrostou o dalších 51 % na 436 milionů dolarů.

Finanční údaje hovoří samy za sebe

To, co by nyní mělo být pro investory tak atraktivní, jsou ziskové ukazatele společnosti v poměru k ceně akcií.

Většina REITs vykazuje své zisky jako FFO neboli prostředky z provozní činnosti. FFO je v podstatě čistý zisk REIT, k němuž se připočítávají specifické účetní odpisy nemovitostí. My zde ale zůstaneme u zisku na akcii, protože Innovative uvádí obě čísla. Ať už čísla rozdělíme jakkoli, stále ukazují na podhodnocenou akcii.

Poté, co analytici vykázali za první čtvrtletí lepší než očekávané výsledky ve výši 1,32 USD na akcii, zvýšili odhad ročního zisku společnosti na 6,08 USD na akcii. To je o 33 % více, než společnost vydělala v roce 2021.

Zdroj: Unsplash

Akcie společnosti Innovative Industrial stojí za zvážení ještě kvůli jedné věci – vyplácí dividendu. Počínaje rokem 2017 společnost každoročně zvyšuje čtvrtletní výplatu, naposledy o 16 % na 1,75 USD za akcii – dividendový výnos tak činí 5,46 %.

Pokud se tedy zamyslíme nad tím, zda je společnost Innovative Industrial Properties stále vhodnou koupí, může nám pokleslá nálada mnoha investorů naznačovat, že nikoliv. Pokud se však podíváme na čísla, je tato vedlejší marihuanová akcie skvělou koupí za cenu s vysokou hodnotou.

Autor: Michal Kmeť

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa