Burzovnisvet.cz: Ředitel společnosti Sundial Growers říká, že v konopí „nastává zúčtování“

Burzovnisvet.cz: Ředitel společnosti Sundial Growers říká, že v konopí „nastává zúčtování“

Když generální ředitelé nabízejí vhled do svého odvětví, je dobré, aby jim investoři naslouchali. Během hovoru k výsledkům společnosti Sundial Growers (SNDL) z 16. května si generální ředitel Zach George posteskl, že „[Sundial] je v záviděníhodné pozici, protože jsme svědky toho, jak se na kanadském trhu s konopím začíná projevovat zúčtování“ a že „pokračující agresivní spotřeba hotovosti našimi kolegy, omezený přístup ke kapitálu a klesající chuť investorů riskovat pravděpodobně urychlí racionalizaci odvětví, které pomalu směřuje k vytvoření oligopolu“.

Takové odvážné předpovědi jsou pro investory užitečné a existuje více než jeden důvod věřit, že se v konopném průmyslu skutečně chystá změna. Zde je důvod, proč se Georgeovy poznámky pravděpodobně ukáží jako prozíravé.

Zúčtování není úplně nové.

V první řadě je třeba si všimnout, že za posledních 12 měsíců mnoho konopných akcií výrazně pokleslo, jak je uvedeno níže:

Jestli to nevypadá jako zúčtování, tak už jen máloco. Klesající ceny akcií však nevrhají příliš světla na to, proč investoři na akcie konopných společností zanevřeli. K tomu je třeba vzít v úvahu probíhající kampaň Federálního rezervního systému za zvýšení úrokových sazeb, za které si společnosti mohou půjčovat peníze.

S rostoucími náklady na půjčky se menší podniky v růstové fázi – jako je většina konopných společností – stávají rizikovějšími, protože na jeden vypůjčený dolar musí dosáhnout většího růstu, aby se jim vyplatily úrokové poplatky. Když tedy generální ředitel společnosti Sundial zmínil, že investoři mají menší chuť kupovat rizikové akcie, jsou rostoucí úrokové sazby důležitým důvodem.

Vyšší výpůjční náklady také způsobují, že náklady na půjčky jsou tak vysoké, že si je některé podniky nemohou vůbec dovolit, na což narážel i generální ředitel. A to se ještě nezabýváme potížemi, které má mnoho podniků v tomto odvětví s tím, aby jim tradiční finanční instituce půjčily, protože konopí je v USA na federální úrovni nelegální.

Dalším problémem je, že mnoho veřejných marihuanových podniků vyčerpává své hotovostní rezervy v době, kdy je stále obtížnější získat velké finanční prostředky.

Podívejte se na tento graf:

Z těchto podniků má pouze Curaleaf kladný čtvrtletní volný peněžní tok (FCF). Jinými slovy, mnoho hráčů může být v blízké budoucnosti bez peněz, což by je mohlo učinit zralými pro akvizici – nebo zranitelnými vůči bankrotu.

Konsolidace již probíhá

Podle Georgovy předpovědi bude stále více marihuanových podniků, které budou zoufale potřebovat hotovost na udržení světla, nuceno hledat investice u větších konkurentů, slučovat se s nimi nebo se nechat od nich odkoupit. Zatím nejvýznamnější konsolidace v tomto odvětví proběhla v polovině loňského roku, kdy se společnost Tilray Brands spojila se společností Aphria a vytvořila tak v té době největší samostatný konopný podnik podle tržeb.

Od té doby je společnost Sundial plodným akvizitorem, což dokazuje nedávno uzavřená koupě kanadského řetězce s alkoholem Alcanna, který rovněž držel 63% podíl v jiné společnosti s názvem Nova Cannabis.

Ale i méně působiví uchazeči v tomto odvětví, jako například společnost Aurora Cannabis, jsou na akviziční vlně. Na začátku května dokončila nákup společnosti TerraFarma za 38 milionů kanadských dolarů v hotovosti a akciích. Z tohoto trendu vyplývá, že s tím, jak se větší veřejně obchodované podniky nadále konsolidují, budou se konsolidovat i jejich portfolia značek. A to by mohlo snadno vést k nadbytečnosti nebo samokonkurenci, což by nebylo žádoucí.

Zdroj: Unsplash

Jádrem konsolidační vlny je jeden z nejtrvalejších problémů tohoto odvětví: ziskovost. Jen málo společností má dosud železnou ziskovou marži a jen velmi málo z nich je vůbec trvale ziskových. Vzhledem k probíhajícímu zúčtování je velmi pravděpodobné, že trvale ziskové marihuanové podniky budou těmi, kdo z toho budou profitovat, zatímco ty nerentabilní budou pohlceny nebo vytlačeny do tržních nik či dokonce do konkurzu.

Celkově má Zach George naprostou pravdu, pokud jde o to, kam se bude odvětví v příštím roce ubírat. Pro investory neexistuje jediný správný krok, jak využít hrozícího otřesu, ale dobrým pravidlem bude nakupovat pouze akcie společností, které mají dostatek hotovosti, nízké zadlužení, jsou ziskové a pokud možno jim rostou tržby a zisky. I v takovém případě to bude pravděpodobně trochu krkolomná jízda.

Nakoupit akcie Sundial Growers Inc. za $0.39 (-1.99%)

Autor: Michal Kmeť

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa