BBC.com: Thajsko legalizuje obchod s konopím, ale stále zakazuje rekreační užívání (Fotogalerie)

BBC.com: Thajsko legalizuje obchod s konopím, ale stále zakazuje rekreační užívání (Fotogalerie)

Lidé v Thajsku nyní mohou pěstovat rostliny konopí doma a prodávat úrodu poté, co země odstranila marihuanu ze svého seznamu zakázaných narkotik. Národ je první, kdo prosadil takový krok v jihovýchodní Asii, regionu známém svými přísnými protidrogovými zákony.

Nicméně rekreační užívání je stále zakázáno, i když zastánci tvrdí, že zmírnění represe marihuanu dekriminalizuje. Vláda doufá, že rozvoj místního obchodu s konopím podpoří zemědělství a cestovní ruch. Dokonce rozdává jeden milion sazenic konopí občanům, aby podpořili sběr.

„Je to příležitost pro lidi a stát vydělat si příjem z marihuany a konopí,“ uvedl minulý měsíc na svých účtech na sociálních sítích Anutin Charnvirakul, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví.

Místopředseda také sdílel na Facebooku fotku kuřecího pokrmu vařeného s konopím a dodal, že kdokoli může toto jídlo prodat, pokud dodržuje pravidla – hlavním z nich je, že produkty musí obsahovat méně než 0,2 % tetrahydrokanabinolu (THC), což je sloučenina, která uživatelům dává ten pocit opojení.

Domácnosti budou moci od čtvrtka pěstovat doma až šest rostlin konopí, pokud se zaregistrují na úřadech. Pěstovat rostlinu s povolením mohou i firmy. Strávníci si také budou moci v restauracích objednat pokrmy a nápoje s obsahem konopí.

Kliniky po celé zemi mohou také volněji nabízet konopí jako léčbu. Thajsko bylo první v Asii, které v roce 2018 legalizovalo užívání léčebného konopí.

Užívání drogy pro osobní potřebu je však stále nezákonné. Úředníci varovali lidi před kouřením na veřejnosti a uvedli, že je to považováno za obtěžování veřejnosti a pachatelům hrozí zatčení.

V rámci plánu vláda říká, že má také za cíl propustit asi 4000 vězňů odsouzených za trestné činy související s konopím.

Thajsko se svým celoročním tropickým klimatem má dlouhou historii s konopím, které mnoho místních běžně používá v tradiční medicíně.

V thajském parlamentu se v současné době projednává širší návrh zákona o kontrole konopí. Zastánci věří, že v nadcházejících letech by mohlo dojít k postupnému uvolňování pravidel upravujících používání.

Je to tedy legální nebo ne? Zatímco se thajská turistická ekonomika vzpamatovává z dlouhého spánku souvisejícího s onemocněním Covid, mnoho návštěvníků se bude ptát, zda nový liberální režim, kterým se řídí konopí, znamená, že si mohou zapálit jointa, kdekoli a kdykoli se jim zlíbí.

Odpověď vlády je ne, nemůžete kouřit marihuanu na veřejnosti a stále je nezákonné prodávat nebo dodávat jakékoli produkty obsahující více než 0,2 % hlavní halucinogenní sloučeniny THC.

Oficiálním cílem je, aby Thajsko získalo náskok před svými sousedy a získalo velkou část lukrativního trhu se zdravotními ošetřeními využívajícími deriváty konopí, zejména jemnější sloučeninu CBD. Ale je tu ještě jeden motiv; ke snížení přeplněnosti v některých z nejpřeplněnějších věznic na světě.

Což teoreticky znamená, že pěstování této rostliny v jakémkoli množství je nyní zcela legalizováno, takže je nepravděpodobné, že by policie zatýkala lidi jen za držení marihuany.

V Thajsku již existují stovky podniků, které fungují ještě před novým zákonem a nabízejí celou řadu produktů z marihuany, jako jsou restaurace, které dávají listy do thajského kari. Je těžké pochopit, jak mohou úřady regulovat množství THC, které obsahují.

Vláda trvá na tom, že povolují výrobu a spotřebu pouze pro lékařské, nikoli rekreační účely, ale v praxi je tato hranice již nejasná.

A takto vypadala atmosféra prvního dne legalizace:


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa