Tn.nova.cz: Legalizace konopí může přinést miliardy do rozpočtu. Lidovci jsou proti (Video)

Tn.nova.cz: Legalizace konopí může přinést miliardy do rozpočtu. Lidovci jsou proti (Video)

V době úspor mohlo do státní kasy přibýt několik miliard i z legalizace konopí, kterou doporučovala i Národní rozpočtová rada vlády. U konopí pro rekreační účely se přitom počítá hned se dvojím zdaněním, třeba jako u alkoholu nebo tabáku. Legalizaci ale blokují lidovci.

Spoustu úspor, které navrhovali odborníci, politici v rámci konsolidačního balíčku nevyužili. Nemohou se na nich totiž dohodnout. Jednou z nich je i legalizace konopí.

„Byť se k ní vláda zavázala v rámci akčního plánu, tak ještě není finální dohoda,“ sdělila místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). Dohodu ve vládě totiž blokují lidovci.

Video ke shlédnutí – ZDE!

„Využití konopí vidíme především pro lékařské účely, na druhou stranu není to možné přepočítávat jen na peníze,“ poznamenal první místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. 

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila (ODS) legalizace konopí počet jeho uživatelů nerozšíří. Aktivně ho teď užívá zhruba půl milionu dospělých. „To nemá žádné účinky v zastavení té epidemie, takže je potřeba zvolit nějaký jiný nástroj a ten jiný nástroj je regulovaný trh,“ myslí si Vobořil.

A stát by na tom vydělal. „V rámci úprav spotřebních daní se mohl připočíst i příjem z legalizace konopí,“ poznamenal ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček.

„Počítáme tam speciální konopnou daň, něco jako spotřební a DPH. Ten poslední výpočet se točí kolem osmi miliard, když se překlopí 50 procent nelegálního trhu. Když to bude 70 procent, tak to bude přes deset miliard,“ vysvětlil Vobořil.

To je přitom víc, než by stát získal na zvýšení minimálních odvodů pro živnostníky, a zhruba stejná částka, kterou by přineslo zvýšení daně z nemovitosti na dvojnásobek. 

„To jsou určitě jednotky miliard, záleží, jaký bude rozsah té legalizace, kde se to bude dát koupit,“ upozornil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). 

Podle Vobořila by mělo být konopí regulované podobně jako alkohol nebo cigarety a na jeho pěstování by vydělali i zemědělci. „Mohli by konopí pěstovat jako novou plodinu, jelikož se o legalizaci uvažuje i v Německu, což je obrovský trh, tak by zemědělci mohli konopí exportovat,“ dodal Křeček.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa