Chile: Nový zákon proti obchodu s drogami povoluje užívání léčebného konopí 

Chile: Nový zákon proti obchodu s drogami povoluje užívání léčebného konopí 

Tento týden chilský oficiální věstník zveřejnil dlouho očekávaný zákon 21 575 proti obchodu s drogami, známý také jako protidrogový zákon ( Ley Antinarco ), což je právní úprava, která se snaží posílit boj proti organizovanému zločinu a regulovat správu zabaveného majetku. v uvedených zločinech. Nový zákon, vyhlášený před dvěma týdny prezidentem Gabrielem Boricem , vyniká také svým úsilím o posílení institucí pro rehabilitaci a sociální reintegraci, což je zásadní krok k odstranění infrastruktury obchodu s drogami.

Zákon se skládá ze šesti článků a dvou přechodných, které mají všechny upravit předpisy protidrogového zákona novým předpisům. Tyto aktualizace, jak je stanoveno, musí být provedeny do tří měsíců od jejich zveřejnění, tedy do 23. listopadu 2023.

Jednou z nejvýznamnějších změn je začlenění pododdílu do § 8 současného zákona 20 000, který umožňuje odůvodnit pěstování konopí předložením lékařského předpisu. Tato modifikace odráží pokus o rozlišení mezi léčebným a rekreačním využitím rostliny, což je rozdíl, který byl zdrojem debat na mezinárodní scéně.

Lidé se účastní shromáždění „Cultivate Your Right“ požadující legalizaci marihuany, v Santiagu, 05. května 2018.

Protidrogový zákon rovněž ukládá přísné sankce těm, kteří podávají nelegální látky bez souhlasu, s tresty, které mohou dosáhnout až 15 let vězení. Stejně tak jsou přísně potrestáni ti, kteří dodávají dětem mladším 18 let produkty, které obsahují rozpouštědla nebo škodlivé inhalační plyny, a to sankcemi až 10 let a pokutami až 25 milionů pesos (~ 31 000 USD).

Kromě zpřísnění sankcí se zákon zaměřuje na majetek získaný obchodováním s drogami. Zabavené osobní a nemovité věci mohou být na žádost státního zastupitelství předběžně přiděleny státním institucím nebo soukromým neziskovým institucím, pokud jejich cílem je předcházení nesprávné konzumaci nebo rehabilitace osob postižených drogovou závislostí.

Tento nový protidrogový zákon je implementován v kontextu rostoucí nejistoty v Chile, s mírou vražd 4,7 na 100 000 obyvatel v roce 2022, což je nárůst o 34,33 % ve srovnání s předchozím rokem. V reakci na tuto krizi dala Boricova vláda v průběhu minulého března v Národním kongresu prioritu 16 bezpečnostním projektům.

Zveřejnění tohoto zákona v Úředním věstníku je znamením obnoveného závazku bojovat proti obchodu s drogami, boji, který se vede jak na ulicích, tak na stolech zákonodárců.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa