První (skutečná) obchodní příležitost pro konopí: Vypěstujte si ho, pak ho spalte!

První (skutečná) obchodní příležitost pro konopí: Vypěstujte si ho, pak ho spalte!

Vzhledem k tomu, že udržitelnost je i nadále hlavním proudem, průmyslová odvětví přesouvají priority tak, aby se ve svých strategických plánech rozvoje zaměřila na klimatické výzvy a sociální dopady. To je skutečná příležitost pro průmyslové konopí.

Konopí má obrovský potenciál nahradit znečišťující suroviny v řadě průmyslových odvětví – od textilu přes stavební materiály až po high-tech aplikace.

A co je důležitější – a zaprvé – jak vlády navyšují finanční prostředky, aby pomohly průmyslu snížit dopady na životní prostředí a vytvořit dlouhodobě udržitelnější ekonomiky, do hry vstupují vážné peníze na snižování skleníkových plynů.

3 biliony dolarů

Evropská unie (EU) předpokládá veřejné a soukromé financování ve výši 1 bilionu EUR (1 bilion USD) prostřednictvím Evropské zelené dohody do roku 2030 na podporu snížení emisí skleníkových plynů o 55 % na cestě ke klimaticky neutrální ekonomice do roku 2050.

Pec na biouhel v provozu na Cornell University v New Yorku

V USA navrhla Bidenova administrativa investice ve výši 2 bilionů dolarů na řešení klimatických problémů s cílem snížit emise do roku 2030 o 50–52 % oproti úrovním z roku 2005. Ministerstvo energetiky USA, Agentura pro ochranu životního prostředí a Ministerstvo Zemědělství má získat finanční prostředky související s klimatem.

Vzhledem k tomu, že velká průmyslová odvětví spadají pod stále přísnější limity pro celkové množství CO2, které mohou vypumpovat do ovzduší, mohou velcí znečišťovatelé nakupovat uhlíkové kredity, aby kompenzovali své emise, když se vyvinou do udržitelnějších provozů. Pěstování konopí je účinný způsob, jak tyto kredity produkovat, a může být „výstupem“, který přináší první skutečný příjem pěstitelům konopí.

Veřejné, soukromé

Očekává se, že peněžní hodnota uhlíkových kreditů výrazně poroste. Podle zprávy Světové banky se globální příjmy z cen uhlíku v roce 2021 zvýšily o téměř 60 % oproti úrovni z roku 2020 na přibližně 84 miliard USD a globální trh s uhlíkovými kredity by do roku 2030 mohl mít hodnotu 100 miliard USD, taženo rostoucím počtem země, které zavedly systémy stanovování cen uhlíku a obchodní platformy. Vzhledem k tomu, že se očekává, že nabídka uhlíkových kompenzačních kreditů bude omezená, mohly by ceny do roku 2030 dosáhnout až 224 USD za tunu CO2, uvádí Statista .

Mezitím, ve věku společenské odpovědnosti (CSR) a životního prostředí, sociálních věcí a řízení (ESG), soukromí investoři stále více hledají odvětví, která jsou zisková a udržitelná.

Celkové investice ESG dosáhly v roce 2022 2,5 bilionu dolarů a fondy ESG dosahují výkonnosti tradičních investičních nástrojů, uvádí Bloomberg Intelligence. Podobně, CSR je nyní nezbytnou součástí podnikání, s celosvětovými výdaji na takové iniciativy kolem 16 bilionů dolarů a odhaduje se, že do roku 2025 dosáhnou 24 bilionů dolarů, odhaduje Světové ekonomické fórum.

Uhlík pro průmysl

Kromě samotných uhlíkových kreditů lze konopné stonky také spálit, aby se vyrobil biouhel, což je surovina pro následné produkty, které využívají pevné formy uhlíku – od jednoduchých vodních a vzduchových filtrů až po high-tech aplikace, jako jsou baterie a palivové články.

Na rozdíl od stavebních materiálů a textilií z konopí, které čelí silným dlouhodobým výzvám od zavedených společností, jejichž produkty jsou založeny na tradičních surovinách, může biouhel (který lze vyrobit z jakéhokoli odpadu z biomasy) jednoduše proudit do stávající zpracovatelské infrastruktury – a na rostoucí trh.

Ještě důležitější je pro provozovatele konopí, z nichž většina je malá a nezávislá, že investice do menších pecí potřebných k výrobě materiálu mohou být nízké až 10 000 USD a výroba konečného produktu je relativně levná. A co je možná nejdůležitější , zemědělci, kteří nenajdou odbytiště pro svůj biouhel, ho mohou jednoduše vrátit, aby obohatili půdu, což je postup, který jim v některých zemích umožňuje získat daňové úlevy a dotace v rámci ekologických programů.

Inkaso

Jak může konopí získat větší hlas ve snaze omezit změnu klimatu a vydělat v tomto procesu?

Kromě soukromých investic a veřejného financování musí vlády podporovat další rozšíření systémů obchodování s uhlíkovými kredity pro zemědělství. To je zásadní pro přesvědčení farmářů o obchodním případu pro integraci konopí do jejich střídání plodin. Samotné ekologické výhody je na konopí neprodají.

Očekává se, že stávající evropský systém obchodování s emisemi (ETS), který prokázal úspěch při snižování emisí skleníkových plynů z klíčových průmyslových odvětví, bude do roku 2024 zahrnovat zemědělství. Kanadský program Agricultural Climate Solutions (ACS) již provozuje systém obchodování s uhlíkem pro zemědělce a Spojené státy v současnosti nemají národní trh s uhlíkem pro zemědělský sektor, vznikají dobrovolné soukromé trhy, které umožňují farmářům vydělávat a prodávat kredity.

Aby bylo možné i nadále vzdělávat investory a tvůrce politik o peněžním potenciálu této cenné plodiny, je zapotřebí robustní komunikace, která přesahuje slogany „konopí může zachránit svět“. Aby toho dosáhl, musí se konopný průmysl začlenit do jiných průmyslových odvětví, ekologických skupin a skupin na podporu spotřebitelů, aby propagoval vše, čím konopí může být.

Díky svému bezkonkurenčnímu potenciálu pomoci léčit planetu si konopí zaslouží více než jen malou roli v procesu čištění životního prostředí. Cesta k ziskům může být dlouhá, ale vzhledem k naléhavosti situace by k ní mohlo dojít rychleji, než si myslíme.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa