Businessofcannabis.com: Český ministr zdravotnictví zpochybňuje ambiciózní plány na zavedení komerčního trhu s konopím pro dospělé, který má být spuštěn v roce 2024

Businessofcannabis.com: Český ministr zdravotnictví zpochybňuje ambiciózní plány na zavedení komerčního trhu s konopím pro dospělé, který má být spuštěn v roce 2024

Ministr zdravotnictví České republiky Vlastimil Válek zpochybnil ambiciózní plány země na schválení legálního komerčního trhu s konopím pro dospělé a připraveného k zavedení do roku 2024.

Pan Válek minulý týden při vyjádření svého postoje místnímu médiu ZdraveZpravy.cz řekl, že čeká „na kolegy z Německa“, aby jeho vládě nejen ukázali svůj návrh zákona, ale také viděli, jak Evropská komise (EK) na jejich návrhy zareaguje.

Tento obezřetnější přístup je v rozporu s protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem, „reformou“ v České republice, který je i nadále odhodlán prosazovat vytvoření komerčního trhu, přestože Německo tváří v tvář své ambice spojuje odtlačování ES.

Tlačit dopředu

V projevu na Cannabis Europa London 2023 v květnu a o týdny později na Cannabis Summit v Praze pan Vobořil zopakoval svůj závazek „spustit plně regulovaný trh“.

Začátkem dubna Česká republika uvedla, že schválila novou protidrogovou strategii, která bude probíhat do konce roku 2025 a která zahrnuje zavedení přísně regulovaného trhu s konopím, přičemž má přidělenu „expertní skupinu“, která má vypracovat jemnější detaily regulace.

Pan Vobořil, který na této strategii v současné době pracuje, řekl, že by byl rád, kdyby Poslanecká sněmovna návrh zákona schválila do konce roku a umožnila tak vznik trhu v roce 2024.

Rozumí se, že podle navrhovaných předpisů budou moci zúčastněné strany vstoupit na komerční trh s konopím prostřednictvím podmíněné placené licence, která bude stát prodejce 50 000 Kč (1 826 GBP) ročně. Stejný poplatek by platil za pěstební pozemek o rozloze 200 metrů čtverečních.

Lékárny by mohly prodávat konopí bez placení poplatku a občané by si mohli obdělávat plochu do 3 metrů čtverečních pro vlastní potřebu.

Uvažuje se také o registraci uživatele, která by omezila množství, které si člověk může za měsíc koupit, i když se rozumí, že počet vydaných licencí nebude omezen.

‚Ochotný podstoupit riziko‘

Poté, co Německo omezilo své úsilí o vytvoření komerčního trhu, je nyní Česká republika „osamělá ve svém hledání“ stát se první zemí v Evropě, která tak učinila.

Pravděpodobné potlačení ze strany EK, které přimělo Německo ke strategii, také údajně vede k opatrnosti uvnitř české vlády.

Pan Válek pro místní média řekl: „Čekám na kolegy z Německa, kteří se o něco podobného pokoušejí. A ještě nejsou ve fázi a slíbili nám, že nám ukážou návrh zákona, ke kterému se samozřejmě musí EK vyjádřit kladně, protože to bude určitý průlom v tom, co je v Evropě .“

Podle generálního ředitele Astrasana Czech Tomáše Rysky pana Vobořila hrozba odsunu EK tolik neodrazuje.

„To, co Jingrich řekl v Londýně a co mi řekl v našich soukromých rozhovorech, je, že v tuto chvíli je vláda ochotna podstoupit riziko, protože není ani zaručeno, že by EU skutečně vytvořila nějaké záležitosti tohoto druhu právních předpisů. výzva.

Zdroj: businessofcannabis.com

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa