Producent marihuany Canopy hlásí roční ztrátu 3,3 miliardy $

Producent marihuany Canopy hlásí roční ztrátu 3,3 miliardy $

Producent konopí Canopy Growth oznámil čistou ztrátu 3,3 miliardy kanadských dolarů (2,5 miliardy dolarů) za svůj fiskální rok končící 31. března a společnost varovala před svou schopností pokračovat jako „pokračující podnik“.

Společnost Smiths Falls v Ontariu připsala čistou ztrátu především nárůstu snížení hodnoty aktiv a nákladů na restrukturalizaci o 1,6 miliardy CA$ a 1,2 miliardy CA$ souvisejících s nepeněžními změnami reálné hodnoty.

Canopy vykázala za fiskální rok 2022 čistou ztrátu 330,6 milionu dolarů.

Vedení společnosti také zveřejnilo varování „pokračování v podnikání“.

„Vedení vyvolalo značné pochybnosti o schopnosti společnosti pokračovat v nepřetržité činnosti kvůli určitým významným dluhovým závazkům, které budou splatné v krátké době,“ uvádí se v regulačním spisu u americké Komise pro cenné papíry.

„Pokud nebudeme schopni získat další kapitál, naše finanční výsledky, finanční situace a naše schopnost pokračovat v nepřetržité činnosti budou nepříznivě ovlivněny a možná budeme muset odložit nebo ukončit některé nebo všechny naše plány rozvoje podnikání nebo komercializace nebo ukončit některé našich operací.“

K 31. březnu měla společnost Canopy požadované splátky jistiny ve výši 468 milionů CA$, které měly být vypořádány v hotovosti během následujících 12 měsíců.

Canopy nedokázal stabilizovat své prodeje v roce 2023.

Celkové čisté příjmy ve fiskálním roce 2023 klesly na 402,9 milionů CA$, což je 21% snížení oproti 510,3 milionů CA$ v předchozím roce.

Ve srovnání s minulým rokem příjmy ve fiskálním roce 2023 z:

  • Kanadské léčebné konopí kleslo o 27 % na 187,1 milionu CA$.
  • Mezinárodní konopí kleslo o 51 % na 39 milionů CA$.
  • Storz & Bickel klesl o 24 %, 65 milionů CA$.
  • BioSteel vzrostl o 101 % na 69,6 milionů CA$.
  • Společnost This Works klesla o 19,4 % na 26 milionů CA$.

Při dalším vrtání do kanadských prodejů Canopy uvedl:

  • Prodej konopí pro dospělé klesl meziročně o 36 % na 131,2 milionu CA$ v roce 2023.
  • Prodej léčebného konopí se oproti roku 2022 zvýšil o 6 % na 55,8 milionů CA$.

Společnost Canopy zopakovala svůj závazek, že do března 2024 dosáhne ve všech svých podnicích, s výjimkou BioSteel, obratu až do kladného upraveného zisku před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA).

Volný peněžní tok společnosti Canopy ve fiskálním roce 2023 představoval odliv 567 milionů CA$.

„Fiskální rok 2023 byl pro Canopy Growth transformačním rokem, protože jsme začali implementovat komplexní strategii, abychom urychlili naši cestu k ziskovosti a postavili naše podnikání tak, aby si uvědomilo obrovské příležitosti, které nás čekají,“ uvedl generální ředitel David Klein v tiskové zprávě.

„Naše akce již přinášejí výsledky a očekáváme, že ve fiskálním roce 2024 dosáhneme významných výhod z našeho programu snižování nákladů.“

Canopy začátkem tohoto roku zahájila plán obchodní transformace, od kterého společnost očekává, že do konce fiskálního roku 2024 přinese celkové úspory nákladů ve výši 240 až 310 milionů CA$.

Zdá se, že hlavní nápor vzali zaměstnanci Canopy.

K 31. březnu měla společnost Canopy 1 621 zaměstnanců, což je téměř o 50 % méně než o rok dříve, kdy společnost Canopy zaměstnávala 3 151 lidí.

Ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku 2023 byly čisté příjmy společnosti Canopy ve výši 88 milionů CA$ o 14 % nižší ve srovnání se stejným čtvrtletím loňského roku.

Čistá ztráta společnosti za čtvrtletí leden-březen činila 648 milionů CA$, což podle Canopy bylo způsobeno především zvýšením snížení hodnoty aktiv a nákladů na restrukturalizaci.

Volný peněžní tok ve čtvrtletí představoval odliv 143 milionů CA$.

Společnost Canopy oznámila snížení dluhu o přibližně 500 milionů CA$ od druhého čtvrtletí fiskálního roku 2023 do prvního čtvrtletí fiskálního roku 2024.

Canopy měla k 31. březnu hotovost a krátkodobé investice v hodnotě 783 milionů CA $.

Akcie Canopy se obchodují jako  WEED  na burze v Torontu a  CGC na Nasdaq.

Zdroj: Mjbizdaily.com

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa