Evropská komise: Konala se první debata o uvolnění cest pro kontinentální reformu konopí

Evropská komise: Konala se první debata o uvolnění cest pro kontinentální reformu konopí

V Evropském parlamentu se minulý týden konala historicky první debata o legalizaci konopí.

Poslanci Evropského parlamentu vyzvali regulátory kontinentu, aby uvolnili cestu k reformě velkoobchodu s konopím.

Poprvé ve své historii uspořádal Evropský parlament debatu o konopí na zasedání nazvaném „Legalizace osobního užívání konopí: Výměna osvědčených postupů“.

Akce byla spolusponzorována čtyřmi ze sedmi hlavních evropských politických bloků představujících téměř 50 % ze 705 zvolených členů Parlamentu.

Konalo se v bruselském ústředí a předsedal mu irský politik Luke Flanagan, poslanec Evropského parlamentu (MEP), který poslal následující vzkaz regulačním suverenům Evropské unie, Evropské komisi.

‚Velmi se snažit‘

„Důležitost tohoto setkání není ani tak v tom, co můžeme přimět Evropskou komisi, aby udělala, jde spíše o to, abychom viděli, aby nepřekážela a nebránila tomuto procesu.

„V této oblasti nemáme pravomoci, ale zdá se, že Komise má moc házet klíče do řečí, když se o to země pokoušejí.

„Nejlepší věc, kterou můžeme dosáhnout, je zajistit, abychom všichni věděli, co nám Komise říká – a že je to konzistentní – takže všichni přesně víme, co se děje.

„Jako poslanci Evropského parlamentu nemůžeme přímo změnit zákon, ale můžeme se ujistit, že pro každý stát, který se chce vydat touto cestou, to bude co nejjednodušší.“

Debatu spoluorganizoval český politik Mikuláš Peksa, předseda Evropské pirátské strany, která je součástí parlamentního bloku Zelení/Evropská svobodná aliance, se 73 poslanci.

Akci podpořil i druhý největší blok v parlamentu; socialisté a demokraté se 143 členy z 26 zemí EU. Stejně jako středopravý blok, skupina Evropských konzervativců a reformistů a levicový blok, mezi nimiž je kolem 100 europoslanců.

Na slyšení vystoupili řečníci z Německa , Irska a Česka ; země, které všechny zkoumají návrhy na reformu svých domácích zákonů o konopí.

Tomáš Sadílek, který pomáhá české vládě navrhovat její zákony o konopí, vysvětlil, že většina lidí v jeho domovské zemi byla pro reformu, a zrekapituloval její pokračující snahu o vytvoření regulovaného trhu.

Pomoci může nová komise

Hlavním kamenem úrazu jednotlivých členských zemí EU je překonání obav Evropské komise.

Vzhledem k tomu, že se Česko chystá odhalit plány na komerční regulovaný trh, pan Sadílek řekl, že čelí řadě překážek.

„Evropská komise je naší největší překážkou… je vždy jednodušší regulovat než deregulovat a stažení konopí z evropské legislativy je velmi problematické.“

Řekl, že nemá žádné předběžné pokyny od EK ke svým návrhům a určil tři potenciální oblasti konfliktu.

Mezi ně patří Schengenská dohoda o volném pohybu zboží jako překážka číslo jedna, dále rámec EU z roku 2004 o obchodování s drogami a za třetí Mezinárodní úmluvy o drogách.

Zdůraznil, jak EU tyto úmluvy prosazuje důrazněji než jejich tvůrci – OSN – a vyjádřil obavy, že Česko bude mít od EK na její návrhy pouze negativní zpětnou vazbu, a tak skončí před Evropským soudním dvorem.

Vzhledem k tomu, že Evropská komise bude znovu jmenována v roce 2024, mají poslanci Evropského parlamentu hledat způsoby, jak zajistit, aby bylo slyšet více prokonopných názorů.

Poslanec Irish People Before Profit Gino Kenny se zmínil o Irish Citizens Assembly , které se v současnosti zabývá přístupem země k drogám s ohledem na dekriminalizaci a možnou regulaci konopí.

Zatímco mnozí to odmítli jako pouhý obchod s řečí, vylíčil, jak podobná občanská shromáždění vedla k reformě katolických zákonů o potratech a sňatcích homosexuálů.

Flanagan řekl: „Zatímco vláda má konzervativní linii a vůli zachovat status quo, pokud lidé budou mluvit jasně, politici budou následovat.“

Virtuální a fyzické setkání se uskutečnilo ve středu 28. června v Bruselu za účasti přibližně 50 poslanců Evropského parlamentu.

Tento článek byl původně publikován společností Business of Cannabis a je zde přetištěn se svolením. 

Zdroj: cannabishealthnews.co.uk/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa